Van çevre yolu konusunda büyükşehir belediyesi ve sivil toplum kamulaştırma ile yapılsın derken, devlet cenahı ise 18. Maddede ısrar ediyor. Görünen o ki kamulaştırmada başka yol bulunmuyor. Tutku Radyo’da Yılmaz Tekin İle Yüz Yüze Programına katılan Van Emlakçılarla Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, toplam 30 şehirde kamulaştırma ile çevre yolunun yapıldığını açıkladı.
Yılan hikayesine dönen Van çevre yolunda halen bir çözüm bulunabilmiş değil. Ankara’dan Van’a gelen her siyasetçinin gündeminde olan ve konuşulduktan sonra yeniden unutulan çevre yolu için tek çözümün kamulaştırma olduğu belirtiliyor.
30 şehre var Van’a yok
Van çevre yolu 6 yıldır bitirilemiyor. Konu ile ilgili yoğun uğraş veren isimlerden biri olan Van Emlakçılarla Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek, aralarında Bitlis, Siirt, Erzurum, Ağrı, Antalya, Konya, Bursa ve Kayseri gibi toplamda 30 şehirde kamulaştırma aracılığıyla çevre yollarının tamamlandığını ve bir kısmının da devam ettiğini söyledi. Van’da ise arazinin yüzde 40’ı alınarak yapılan 18. maddenin uygulanması isteniyor. Gelişmeleri adım adım takip eden Özdek, çevre yolunu anlattı.
Çevre yolu iptal olabilir!
“Mağdur olduğunu iddia eden bir vatandaş, 18. madde uygulamasını mahkemeye taşıdı. Van 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay da onayladı, bu da çevre yolunu iptal edebilir. 60 km.lik çevre yolunda 18. madde nedeniyle devredilen 600 tapu var. Bu 600 tapunun geri dönüşümü olabileceği ve eski hak sahipliği yeniden gündeme gelebilir. İkinci bir 18. madde uygulaması mümkün değildir, illaki ve illaki kamulaştırma yapılması elzemdir.”
Torba yasadaki madde neyin nesiydi?
“İmar kanununun 6704 sayılı torba yasasının 11. maddesinin 1. fıkrası ve 18. maddenin 3. fıkrasında yer alan suyolu ibaresinin Van çevre yolu ile ilgisi yoktur. Dolayısıyla Van Büyükşehir Belediyesi’nin duyurduğu çevre yolunun 18. madde ile yapılması zorunlu hale getirildi açıklaması yanlıştı. Böyle bir durum söz konusu değildir. Oysa bu kanun, batıdaki büyükşehir belediyelerinin çılgın projeleri kapsamında ihtiyaç olan kamu alanlarının belediyelere ücretsiz devriyle ilgili bir kanundur. Aksine belediyeleri güçlendiren bir kanundur, Van’da da uygulanabilir.”
Bekir Kaya ile görüştük amma
“Sayın valimizle, sayın büyükşehir belediye başkanımızla, STK’larımızla ve oda başkanlarımızla görüştük. Kamulaştırmanın esas alınmasını istedik. Çünkü çok ciddi zarara uğrayan vatandaşlarımız var. Sayın Van Büyükşehir Belediye Başkanımız Bekir Kaya ile görüşmemizde, birlikte el ele vererek bu sorunu çözelim dedik. STK’larla, ilçe belediye başkanlarıyla bir araya gelelim, güçlerimizi birleştirelim ve çevre yolunun kamulaştırma ile tamamlanmasına katkı sunalım dedik. Fakat başkanımız bizi çok yanlış anladı herhalde, bizler kim hangi görüştedir tartışmasında değil, hizmet tartışmasındayız. Van’ın tüm bileşenleri bu sorunu çözmekle mükelleftirler diyoruz.
Sahipsiz kent Van…
Çevre yolu gelişi güzel değil de silüeti koruyacak, alt ve üstyapısı sağlam bir şekilde yapılması ilimizin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Çevre ve sahil yolu Van’ın çehresini, kimliğini ve görselliğini değiştirecektir. Ayrıca Van’a turistik katkısı da olacaktır. Çevre yolu trafiği rahatlatacaktır. Van’ın imar sorunlarının da çözülmesi beraberinde kalkınmayı getirecektir. Van’ın gelişmeye, tabularını yıkmaya ve kabuğunu değiştirmeye ihtiyacı vardır. Erciş’te ve Tatvan’da sahil yolu varsa ve Van’da yoksa bu da Van’ın ne kadar sahipsiz bir kent olduğunu gösterir. Devletin bir ayıbıdır Eğer devlet, koca viyadükler, alt, üst ve tüp geçitler yapıyorsa, dağları delip tüneller açıyorsa, dünyanın en büyük projelerini tamamlıyorsa, Van’da 60 km.lik çevre yolunun yapılmaması, gerçekten devletin bir ayıbıdır. Siyasi iradenin çok ciddi bir yanlışıdır, kaybıdır. Bir sivil toplum başkanı olarak çevre yolunun 6 yılda bitirilememesini protesto ediyorum. Bir 6 yıl daha mı bekleyelim? Kalkınma ve ulaştırma bakanları açıklama yapıyor ama bir arpa boyu yol alınamıyor. Van çevre yolu projesi şu an askıda. Beklentiler yerle bir olmuştur. Van Ticaret Borsası’nda toplantı yaptık. Van Kent Konseyi toplantısında brifing verdik. Yetkililer de yardımcı olacağız, gündeme getireceğiz ve beraber çözüm yolları arayacağız dediler. Proje tamamlandıktan sonra çevre yolu kenarlarında yeni imara girecek kısımlarda yüzde 40 ile değil yüzde 20 ile 18. maddenin uygulaması gerekiyor. Bu konuda belediye ve çevre ve şehircilik il müdürlüğünü göreve çağıracağız. Belediyemizden alt ve üst yapı sorunlarının giderilmesini, standartlar getirilmesini, silüeti bozmayacak tek tip yapılaşmaya gidilmesini, parklar, bahçeler, koşu parkurları ve yürüyüş alanlarının yapılmasını isteyeceğiz.
İşte Kamulaştırma yolu ile tamamlanan ve tamamlanmakta olan çevre yolları:
Bitlis Çevre Yolu(tamamlandı)
Bitlis Tatvan çevre Yolu (proje aşamasında)
Siirt Çevre Yolu(tamamlandı)
Erzurum çevre yolu(tamamlandı)
Ağrı Hamur çevre yolu(tamamlandı)
Erzurum Oltu çevre yolu(devam ediyor)
Hakkari Yüksekova çevre yolu(devam ediyor)
Malatya çevre yolu(tamamlandı)
Erzincan çevre yolu(tamamlandı)
Kahramanmaraş çevre yolu(tamamlandı)
Diyarbakır çevre yolu(devam ediyor)
Batman Güney çevre yolu(tamamlandı)
Batman Kuzey çevre yolu(devam ediyor)
Şanlıurfa çevre yolu (devam ediyor)
Mardin Kızıltepe çevre yolu(devam ediyor)
Adıyaman çevre yolu (tamamlandı)
Gaziantep çevre yolu(tamamlandı)
Uşak çevre yolu(devam ediyor)
Rize Güney çevre yolu(devam ediyor)
Gümüşhane çevre yolu(proje aşamasında)
Antalya Kuzey çevre yolu(devam ediyor)
Göynük çevre yolu(devam ediyor)
Antakya çevre yolu(devam ediyor)
Ordu çevre yolu(devam ediyor)
Tokat çevre yolu(tamamlandı)
Amasya çevre yolu(devam ediyor)
Çanakkale çevre yolu(devam ediyor)
Bursa çevre yolu(devam ediyor)
Kuzey Marmara çevre yolu (devam ediyor)
Konya çevre yolu(proje aşamasında)
Karadeniz Sahil yolu(tamamlandı)
Kayseri çevre yolu(tamamlandı)