Tuşba Belediyesi Temizlik Hizmetleri Müdürlüğü ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün, 15-22 Nisan Turizm Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında öğrencilerde çevre bilincini oluşturmak, temiz çevre sağlıklı insan bilincini artırmak maksadıyla Van Gölü sahili çevre temizliği yapıldı.
Bardakçı Mahallesi’nin Van Gölü sahilinde düzenlenen kampanyaya, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek, Bardakçı Muhtarı ve sakinlerinin yanı sıra Bardakçı İlk ve Ortaokul Müdürü Ferhat Aytürk ile çok sayıda öğrenci ile belediye personeli katıldı.
‘DOĞAYI KORUMA ADINA ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ’
Tuşba Belediyesi personeli tarafında eldiven, şapka ve çöp poşeti dağıtılan öğrenciler, sahil boyunca çöp topladı. Yapılan çevre temizliğinin ardından açıklamada bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, şunları kaydetti: “Tuşba Belediyesi olarak bu emanetleri gençlerimize en güzel şekilde teslim edebilmek adına Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Bardakçı İlk ve Ortaokul Müdürü ile öğretmen ve öğrencileriyle birlikte sahilde temizlik yaptık. Toplanan pet, plastik bardak ve tabak gibi geri dönüşüme kazandıracağımız yüzden fazla farklı atık topladık.
1700 metre rakımda bir deniz ve mükemmel bir sahil. Bir tarafta Süphan dağı, Artos Dağı bir taraftan Erek dağı duruyor. Eğer bizler çevremizi kirletmezsek çevre kirlenmez. Tuşba Belediyesi'nin en büyük sloganı ise ‘Kirletmezsen kirlenmez’ Tuşba Belediyesi olarak periyodik olarak mahalle temizliğimizi yapıyoruz. Bahar gelince, bu tür temizliği hep birlikte gerçekleştirelim. Buraları turistlerimize en güzel şekilde hazırlayacağız. Onlar da buralara geldiği andan itibaren tertemiz cennet sahillerimizi görecekler. Sevgili gençlerimiz ile periyodik olarak temizlik yapıyoruz ve bu çocuklarımızın sloganı ‘Bir daha Van Denizi ve sahillerimiz bizler var oldukça kirlenmeyecek.’
‘VAN GÖLÜ’NDE YAŞAYAN DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM’
Van Gölü’nde yaşayan inci kefalı balığı, göç döneminde gelen flamingoları tertemiz bir Van Gölü’ne ihtiyaç duyduğunu söyleyen Özgökçe, şu ifadeleri kullandı: “Her daim çevremizi temiz tutmamız lazım. Bizim buraları koruyup geliştirmemiz gerekmektedir. Kullandığımız eşyaların, ürünlerin, ambalajlarını yere rastgele çevreye atmak yerine çöp tenekelerine atıp çevreyi kirletmemiz gerekir. Bu şekilde geri dönüşümünü sağlayarak pilleri, plastikleri, kağıt, karton ve ambalaj kâğıtlarını geri dönüşüm ünitelerine ve önemli olan organik atıklarını da çöpe gitmek üzere düzgün bir şekilde çöplere bırakmamız gerekir. Toprağa attığınız bir atık kağıt ve bir poşet bin yıl boyunca toprakta kalıyor. Orda ayrışan atıkların toprağa geçmesiyle oradan itibaren yediğimiz sebze, meyvelerin yapısına geçiyor. Güzel bir çevrede, daha güzel bir ortamda, daha sağlıklı bir hayattı Cenab-ı Allah hepimize nasip etsin."