Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Van hakkında önemli tespitlerde bulundu. Vanlı işadamlarını eleştiren Baynal, “Van’ın sahipleri Van’ı sahiplenmesi gerekiyor, Van’ı sahiplenme sorunu var” dedi.
İyi bir Van için yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunan Baynal, “Van’ın sahipleri Van’ı sahiplenmesi gerekiyor, arabanıza binin 5 dakika sonra piknik yapacak alanlarımız var, Van kötü bir yer değil, Van Anadolu’da yaşanabilir ender illerden bir tanesidir” derken, Van’ın sahiplerinin tutumlarını eleştirerek, ” Van’ın sahipleri Van’ı sahiplenmesi gerekiyor. Van’da ve Van dışında olanlar. ‘Ben Vanlıyım’ diyen, Van’da yaşayan herkes Vanlı değil, Vanlı olsa bile Vanlı değil. Eğer enerjisini Van için kullanıyorsa Vanlıdır” diye konuştu.
Van’daki işsizlik hakkında konuşan Baynal, ildeki işsizliği genç nüfusa bağladı. İşsizlik sebeplerinden bir tanesi genç nüfusun Türkiye sıralamasında bir numara olduğunu söyleyen Baynal, yaklaşık okul çağında olan 310 bin küsür gencin bulunduğunu, çalışabilir nüfusta olan yaklaşık 320 bin insan olduğunu belirtti. Van bir sanayi şehri olmadığını ifade eden Baynal, Van istihdama dönük olarak bir alt yapısının bulunmadığına değindi. Şu anda Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçi sayısı yazın yaklaşık 2700-3000 arası olduğunu aktaran Baynal, “Kışın bu düşüyor. Yani 300 bin çalışabilen bir potansiyelin yüzde biri çalışıyor. Geri kalan kendi işinde, geçici işlerde çalışıyor. Türkiye ortalamasına göre, ortalama Türkiye’de yüzde 10 civarında bir işsizlik rakamı var. Van’da resmi rakamlar yüzde 13.5. Gayrı resmi daha fazla bir işsizlik var. Bunun temel nedeni istihdama yönelik işyerlerinin azlığından kaynaklı. Fakat ümidimiz var; Tekstilkent’in faaliyete geçişiyle yaklaşık 5 bin insandan bahsediyoruz. Çalışabilen insandan bahsediliyor. Bu bir nebze işsizliğe bir çare olabilir” ifadelerini kullandı.
Baynal, Van sınır şehri olması hasebiyle sınır ticaretinin gümrük kapılarının işlevlik kazanmasından sonra yine bu işsizlik oranının değişebileceğini de kaydetti.
“VAN’IN SAHİPLERİ VAN’I SAHİPLENMESİ GEREKİYOR”
Van’ın yerel dinamiklerine seslenen Baynal, yerel dinamiklerinin ön plana çıkması gerektiğini vurguladı. Yerel dinamiklerin gençleri harekete geçirmesi gerektiğinin altını çizen Baynal, “Gençlere iş alanlarını açmamız gerekiyor. Geçen hafta yapılan Van Güçbirliği Platformu bu sorunları gidermek üzere olan bir platformdur. Bir toplantısını yaptık. Sanıyorum ki önümüzdeki ay içerisinde ikinci toplantısı. Bunlar Van’a bir dinamik kazandıracak diye düşünüyoruz. Van’ı sahiplenmek lazım. Van’ın sahipleri Van’ı sahiplenmesi gerekiyor.Van’da ve Van dışında olanlar. ‘Ben Vanlıyım’ diyen, Van’da yaşayan herkes Vanlı değil, Vanlı olsa bile Vanlı değil. Eğer enerjisini Van için kullanıyorsa Vanlı olabiliyor. Van’ı kendisine dert edinenler Vanlı olabiliyor. Vanlıyım diyenler enerjisini Van’a harcamalılar. Gençlerimize yeni iş alanları, iş imkanları sağlamalılar. Burada az önce söylediğim gibi Turizm, tarım, hayvancılık Van’da önde geliyor. Güçbirliği Platformu bunun bir ilki olacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“ARABANIZA BİNİN 5 DAKİKA SONRA PİKNİK YAPACAK ALANLARIMIZ VAR”
Merkür Haber muhabirinin “Van büyük bir tarihe sahip olmasına karşın cazibe merkezi konumunda gösterilmiyor. Van’ı cazibe merkezi kılacak neler yapılabilir” sorusuna Baynal, “Aslında Cazibe merkezidir. Ama biz o cazibe merkezini ortaya çıkarmamız gerekiyor. Çok değerli 7000 yıllık bir tarihimiz var. Bir sürü medeniyete başkentlik yapmış bir tarihimiz var. Baktığınız zaman mevsimleriyle, ulaşımıyla, dünyanın en güzel göllerinden bir tanesi olan Van Gölümüzde insanlarımızla, tarihimizle, dağlarımızla bir cazibe merkezimizdir” yanıtını verdi.
“Bugün arabanıza binin 5 dakika sonra piknik yapacak alanlarımız var” diyen Baynal, “bir günde bir sürü tarihi merkezi yaşayabileceğimiz yerler var. Her yerde tarih var. Biz bunu ön plana çıkarmamız gerekiyor. Yani nazarları oraya dikkat ettirmemiz gerekiyor. Şimdi yıllardır bizim bildiğimiz ama görmediğimiz eserlerimiz var ama biz bunların farkında değiliz. Van kalemizde bir cami var, onarıldı. Belki Van’ın yüzde 99’u görmemiştir. Ama bir tarihtir. Gevaş’ı, Erciş’i görüyorsunuz, Süphan Dağı’nı görüyorsunuz. Yani sırg Van Gölü’nün üzerinde Güneş batımını izlemek için o kaleye gitmek gerekiyor. Kaç kişi orayı izlemiş bilmiyorum. Yani bu gibi özellikleri ön plana çıkarmamız lazım. Tabi ekonomik olarak cazibe merkezleri konuşulduğunda bizim fuar merkezimiz var; cazibe merkezidir. Fuar merkezlerinin oluşu orada yapılacak olan ticari ve sosyal faaliyetler bir cazibe merkezi oluşturur. Başka yerlerden insanlar orya gelir. Cazibe toplamak, çekmek demektir. Fuar merkezleri tüccarları çekiyor. Tekstilkent bir cazibe merkezidir. İşte tekstil üretimi üreticilerini oraya çekiyor. Oradan da ihracatı tetikleyecektir” açıklamasını yaptı.
Van’ın 2015 yılı ihracatının 15 milyon dolar olduğunu dile getiren Baynal, çok üzücü bir rakam olduğunu ve bunun gelişmesi gerektiğini belirtti.
“VAN KÖTÜ BİR YER DEĞİL”
Yaşanabilir bir kent olma noktasında da konuşan Baynal, şunları ifade etti: “Yaşanabilirlik noktasında kriterler fazladır. Ulaşım bunlardan bir tanesidir. Alışveriş merkezlerinin oluşu bir tanesidir. Memleketteki güvenlik olaylarının olması bir tanedir. Van aslında kötü bir yer değil. Tanınmadığı için sondan 10’uncu sıradadır. Buraya gelen bir daha gelmek istiyor. Bir Van kahvaltısı, bizim markamızdır, Van’a aittir. Bütün dünyada bir numaradır. Bunu ön plana çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’nin her tarafına Van Kahvaltısı ismiyle bunu satmamız lazım, bir cazibe merkezidir.”
“VAN’I SAHİPLENME SORUNU VAR”
Van’ın kanaat önderlerinin eksikliklerinin olduğunu ifade eden Baynal, “Başka memleketlerde o ille ilgili bir oluşum yapıldığı zaman bu memleketin sahipleri kanaat önderleridir. Kanaat önderlerinin mutlaka kararı ve fikirleri alınırdı. Van’da bu yine dediğim gibi Güçbirliği Platformu inşallah bu kanaat önderleri eksikliği noktasında bir çözüm olacaktır” açıklamasını yaptı.
EĞİTİMİ ELEŞTİRDİ
Baynal eğitimin ciddi bir sorun olduğunu belirtti. Baynal şu açıklamaları yaptı:
“Van’da eğitim ciddi bir sorun. Belki bu saydığımız sorunların temelinde de eğitim sorunu geliyor. Eğitimde de akademik başarıda geçen sene 76’ıncı sıradaydık. Yani bizden sonra 5 tane il vardır. Kadim şehir Van diyoruz. Böyle olmamalı. Yani üst sıralara çıkmak zorundayız. Eğitime önem vermek zorundayız. Herkesin eğitimi sahiplenmesi gerekiyor. Geleceğimiz çünkü onların elindedir. Eğitim sorunu çözersek diğer sorunları inşallah kendiliğinden çözülecektir veya çözüm süreci daha hızlı, daha kısa olacaktır.”
“ANTEP FISTIĞIYLA ÖN PLANDAYSA VAN DA CEVİZİYLE ÖN PLANDA OLMALI”
Küçükbaş hayvancılığın en çok Van’da yaygın olduğunu söyleyen Baynal şu ifadeleri kullandı:
“Aslında Van bir tarım ve hayvancılık memleketi. Kısmen turizm memleketi. Ama bu üç sektörde de yeterince alt yapımız yok maalesef. En fazla küçükbaş hayvanın yetiştiği bölge Van Bölgesi.2 milyon 400 binden bahsediliyor, resmi rakamlar. Bu da ciddi bir rakamdır. Yani Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Ve cevizcilik yine ön plana çıkıyor. Türkiye’deki ceviz yetişiminin yüzde 3.5’i Van’dadır. Bu da çok önemli bir rakam. Bunu geliştirmek lazım. Bir Antep fıstıkları nasıl gelişiyorsa, bir Muğla veya Bursa gemlik zeytinleri nasıl ön plana çıkıyorsa Van’ı hayvancılık ve tarım itibariyle ön plana çıkarma şansımız olabilir.”