Meydan gazetesinin haberine göre, servis şoförlerinin eğitimsizliği, denetim eksikliği ve araçların bakımsızlığı gibi konular kazalara davetiye çıkarıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Özel Güvenlik ve Koruma Programı Genel Koordinatörü ve City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, servis sürücülerinin karıştıkları kazaların çoğunun, araçların denetim eksiklikleri ve sürücülerin yeterli eğitim almamasından kaynaklandığını belirtiyor.
ÖNLEM DE ARTTI KAZA DA!
Aslında bu eğitim yılının başında kritik önlemler alındığı açıklandı. Önlemlerden bazıları şöyle: Polis, okul önlerinde ve büyük kavşaklarda önlem alacak. Okul öncesi ve ilköğretim servislerinde rehber olacak. Araçların bakım formları denetlenecek. Her koltukta emniyet kemeri olacak. Şoförler, son 5 yıl içinde bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazasına karışmamış olacak. Şoförün alkollü araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle sürücü belgesi birden fazla geri alınmış olmayacak. Camlarda tel kafes bulunacak. Yangın tüpü kolay ulaşılabilir ve bakımlı tutulacak. Lastik standartlarına uyulacak. Ancak kazaların azalmak yerine artması, denetim eksikliğini gündeme getirdi.
GÜVENLİ SERVİS EĞİTİMİ ŞART!
Servislerde aranan şartlara uyulması ve taşımacıların sorumluluklarını yerine getirmesinin hayati önemde olduğunu kaydeden Osman Öztürk, okul servis şoförlerinin tamamının ‘Güvenli Servis’ eğitiminden geçmesi gerektiğini söylüyor. Şoförler için hazırlanan Güvenli Servis programında, trafik psikolojisi, ilk yardım, kriz ve risk yönetimi, davranış ve çocuk psikolojisi gibi dersler yer alıyor.
1 EYLÜL’DE YENİ DÖNEM!
1 Eylül’den 2015 tarihinden itibaren okul servis araçlarını kullanacak şoförler 26 yaşından küçük olamayacak. Ayrıca şoförlerin E sınıfı sürücü belgesi için 5 yıllık, B sınıfı sürücü belgesi için 7 yıllık sürücü belgesine sahip olması gerekecek. Ayrıca şoför, her beş yılda bir şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduğunu gösteren sağlık raporu almak zorunda.
VELİLER SERVİSE GÜVENMİYOR
Bahçeşehir Üniversitesi ile City Security Group’un 2013 yılında gerçekleştirdiği ‘Güvenli Okul’ araştırması, öğrenci velilerinin yüzde 64’ünün çocuklarının okula gidiş-gelişleri sırasında yol güvenliğinden endişe duyduklarını gösteriyor. Yine velilerin yüzde 49’u da çocuklarının servis güvenliğinden ciddi ölçüde endişe duyuyor.
YAPTIRIM CAYDIRICI OLMALI
Aktif Eğitim Sen Başkanı Osman Bahçe, özellikle taşrada taşımalı eğitim kapsamındaki servis araçlarının tamamen keyfi uygulamalara sebep olduğunu vurguluyor. Servis hizmetlerinin ihale aşamasında yanlı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini de kaydeden Bahçe, “Servis hizmetini verecek firmanın, araçlarının ve sürücülerinin yeterlilikleri tavizsiz olarak sağlanmalı ve servis hizmetleri, tüm süreçte sağlıklı bir denetim mekanizması ile denetlenmeli. Kurallara uymayanlar için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı” diyor.
SON 1 AYDA YAŞANAN BAZI KAZALAR
20 Mart Konya’da okul servisi devrildi: 18 yaralı
23 Mart Muğla’da öğrenci servisi 8 yaşındaki Sergen’e çarptı
24 Mart Karaman’da servis kaza yaptı: 14 yaralı
25 Mart Burdur’da öğrenci servisi devrildi: 10 yaralı
27 Mart Denizli’de servis kazası: 9’u öğrenci 14 yaralı
30 Mart Ankara’da servis minibüsüne araç çarptı: 10 yaralı
31 Mart Kocaeli’nde servis inek sürüsüne çarptı: 4 yaralı
6 Nisan Konya’da servisler çarpıştı: 4 ölü
7 Nisan Karaman’da servisler çarpıştı: 8 yaralı
8 Nisan Samsun’da TIR, servise çarptı: 1 ölü 2 yaralı
17 Nisan Kırıkkale’de servis kazası: 9 yaralı