İşte AK Parti 2015 Genel Seçim Beyannamesi/ Bildirgesi
AK Parti'nin seçim beyannamesine göre yurt içi tasarrufların artırılması ve daha üretken alanlara yönlendirilmesi, özel sektör yatırımlarının artırılması yoluyla imalat sanayinin GSYH içindeki payının yükseltilmesi ve iş gücü verimliliğinin geliştirilmesi suretiyle istikrarlı büyüme devam ettirilecek.
AK Parti'nin 7 Haziran Genel Seçimleri Seçim Beyannamesinde, "İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi" başlığı altında, büyüme ve makroekonomik istikrardan, ödemeler dengesine, enflasyondan, mali disiplin ve kayıt dışılığın azaltılmasına kadar bir çok alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.
AK Parti'nin sürdürülebilir ekonomik kalkınma için ileri demokratik standartları ve evrensel hukuk normlarına dayalı işleyen adil yargı düzenini esas aldığı belirtilen beyannamede, "Her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni döneme giriyoruz. Bu dönemde bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımlarımızı güçlendirirken, bir yandan da mikro ekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacağız" ifadelerine yer verildi.
Büyüme ve makroekonomik istikrar konusunda yapılan çalışmalara yer verilen beyannameye göre, yurt içi tasarrufların artırılması ve daha üretken alanlara yönlendirilmesi, özel sektör yatırımlarının artırılması yoluyla imalat sanayinin GSYH içindeki payının yükseltilmesi ve iş gücü verimliliğinin geliştirilmesi suretiyle istikrarlı büyüme devam ettirilecek.
Bu kapsamda, "makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve iş gücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi, kurumsal kalitenin iyileştirilmesi"nden oluşan 5 temel eksen, büyüme stratejisinin hayata geçirilmesi açısından önümüzdeki dönemde önemli politika alanları olacak.
Son dönemde sağlanan istikrarın güçlendirilerek korunması kapsamında, kamu gelir ve harcamalarında kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Kamu harcamalarının toplam hasıla içerisindeki payının artırılmamasına ve böylelikle kamunun özel sektörü dışlayıcı etkisinin en aza indirilmesine dikkat edilecek.
- Yurt içi tasarruflar artırılacak
Verginin tabana yayılması gibi gelir artırıcı çalışmalarla oluşturulacak mali alan ile yeni politikaların uygulanmasına imkan sağlanacak. Fiyat istikrarını güçlendirecek para politikası çerçevesi korunacak. Cari açığın kalıcı çözümüne yönelik politika ve önlemler hayata geçirilecek. Bunlara paralel olarak, yurt içi tasarrufların artırılmasına yönelik çalışmalar sürdürülecek.
Gelecek dönemde nüfus dinamiklerinin sunduğu fırsattan en yüksek düzeyde yararlanmak amacıyla, iş gücüne katılım artırılacak ve eğitimin özellikle nitelik yapısının geliştirilmesi sağlanacak.
İş gücü piyasasının ihtiyaçlarıyla uyumlu biçimde, beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik eğitim politikaların yanı sıra, uygun çalışma ortamı sağlanarak nitelikli insan gücünün ülkeye çekilmesi sağlanacak, teknoloji geliştirme yeteneği ve kurumsal kalite alanlarına önemli girdi temin edilerek, büyümeye katkı sağlanacak.
Çevre faktörünü de dikkate alan Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri özel sektör odaklı olacak şekilde artırılacak. Kamu altyapı yatırımları ekonomide üretimin sağlıklı olarak gelişmesini destekleyecek, ancak kaynak israfına yol açmayacak biçimde planlanacak. Bu şekilde kamu eliyle yapılacak nitelikli altyapı yatırımları, özel sektör yatırımlarını güdüleyerek üretim kapasitesini artıracak; bir taraftan da verimlilik bazlı büyüme dinamiğine katkı sağlayacak. Firma ve ülke düzeyinde kurumsal kalite artırılarak istikrarlı ve yüksek büyümeye katkı sağlanacak.
Yatırım ortamı güçlendirilecek
Kayıt dışılık ve yolsuzlukla mücadeleye devam edilecek. Vergi düzenlemelerinde öngörülebilirlik ve istikrar gözetilirken, fikri mülkiyet ve patent hakları korunacak. Piyasaların etkin işlemesi sağlanacak ve yatırım ortamı güçlendirilecek.
Türkiye'nin karar alma süreçlerinin daha sağlıklı şekilde işlemesine imkan sağlanılacak, yatırım ve üretimin cazip hale getirilmesi yoluyla, üretim kapasitesi daha hızlı biçimde artırılacak.
Özellikle üretken alanlara, yeni uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin artırılması sağlanacak. Böylece hem teknoloji transferi yoluyla verimliliği artırıcı hem de doğrudan istihdam yaratıcı sonuçlar elde ederek, büyümeye katkı sunulacak.
Beyannamede, "tarım sektörünün yıllık ortalama yüzde 3'ün üzerinde büyümesi ve GSYH içerisindeki payının dönem sonunda yüzde 6,8 olması, hizmetler sektörünün ise GSYH'ye paralel eğilim sergilemesi"nin beklendiği de bildirildi.
- Ödemeler dengesi
Yeni yatırımlar ve imalat sanayinde yaşanacak dönüşümlerle, 2023 yılında 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar da hizmet ihracatına ulaşılmasının hedeflendiği belirtilen beyannamede şu ifadelere yer verildi:
"Mal ihracatımızda ana hedefimiz, dünya ihracatından yüzde 1,5 pay almak. İhracattaki olumlu performansın yanında, cari açık konusunu da dikkatle takip ediyor, gerekli yapısal ve konjonktürel tedbirleri alıyoruz. Üretimde dönüşümün yüksek katma değerli ürünler lehine sağlanmasını, yerli girdi üretimini ve kullanımını teşvik ederek ithalata bağımlılığı ve bu suretle cari açığı azaltmayı amaçlayan İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programımızla dış ticaret açığının GSYH'ye oranını azaltmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70'e ulaştırmayı ve ihracatın kalitesini artırarak, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payını yaklaşık yüzde 40'a ulaştırmayı hedeflemekteyiz."
Buna göre program kapsamında Türkiye'nin girdi tedarik ihtiyacı envanteri dikkate alınarak Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) güncellenecek. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine öncelik verilmek suretiyle, "Türkiye Sanayi Stratejisi ve Sektörel Stratejiler" hazırlanacak. Orta ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik yeni yatırım destek programları oluşturulacak. Firmaların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programlarının uygulamasına başlanacak. İthalat bağımlılığını azaltmayı esas alan büyük ölçekli yatırımları ve stratejik sektör boyutlarını içeren yeni teşvik sistemi etkili olarak hayata geçirilecek.
- Enflasyon ve para politikası
"AK Parti olarak ekonomide temel prensibimiz enflasyonun kalıcı biçimde düşük ve tek haneli oranlarda tutulmasıdır" ifadesine yer verilen beyannameye göre, para politikalarının temel önceliği, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürme olacak. Para politikası finansal istikrarı da gözetecek ve fiyat istikrarını sağlama amacıyla çelişmemek kaydıyla, hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecek.
Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Enflasyon hedefleri, hükümetin ve Merkez Bankası tarafından üçer yıllık vadeler için belirlenecek. Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek. Merkez Bankasının fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecek. Finansal İstikrar Komitesi ve Gıda Komitesi, Merkez Bankasının da katkılarıyla ilgili alanlardaki istikrarı ve verimliliği güçlendirecek.
Mali piyasalar ve finansal hizmetler
Finansal hizmetler alanında önümüzdeki dönemde de dinamik bakış açısıyla yenilikçi politikalar uygulanacak. Bu kapsamda finansal piyasalarda derinliğin artırılmasına önem verilecek, halka açık şirketler desteklenecek.
Öz kaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacak. Nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için artırılan sermayenin belli kısmının her yıl kurum kazancından indirilebilmesi de sağlanacak.
Kanunla Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar lira tutarındaki kaynağın 2 milyar liraya çıkarıldığı belirtilen beyannamede, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar lira tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önünün açılacağı kaydedildi.
Beyannamede, "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Öncelikli Dönüşüm Programı"nın hedeflerine de yer verildi. Ayrıca, program dönemi sonunda 2013 yılında yüzde 3,4 olan finansal hizmetler sektörünün GSYH içindeki payının yüzde 6'ya yükseltilmesi hedeflenecek.
- Vergi tabanının genişletilmesi
Mali disiplini sürdürmeyi ve daha fazla mali alan oluşturmayı sağlayacak olan "Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı" çerçevesinde, mevcut harcama programları gözden geçirilecek, verimsiz harcamalar tasfiye edilecek. Bu yolla oluşturulacak mali alan öncelikli harcama alanlarına tahsis edilecek, kamu faiz dışı harcama büyüklüğünün belirli bir seviyede tutulması sağlanacak. Programla ayrıca, kamu harcama büyüklüğünün ve borçlanma gereğinin sınırlandırılmasının yanı sıra, esas olarak harcamaların kalitesinin artırılması hedeflenecek.
Bütçenin gelir kısmını daha da iyileştirmek üzere hazırlanan "Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Öncelikli Dönüşüm Programı" çerçevesinde de temel olarak kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle elde edilmesi amaçlanacak. Programla, gelir mevzuatının oluşturulmasından gelirlerin toplanmasına ve kamuoyunun bilgilendirilmesine kadar olan tüm sürecin kalitesi artırılacak. Temel yaklaşım ise vergi ödeyenlerden daha fazla vergi almak değil, vergi tabanını genişletmek suretiyle gelirlerin kalitesini artırmak olacak. Program kapsamında; vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edilecek.
- Kayıtdışılığın azaltılması
Önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı" ile de kayıt dışı ekonominin GSYH'ya oranının ve tarım dışı sektörlerde kayıt dışı istihdam oranının beşer puan azaltılması hedeflenecek.
Program kapsamında kayıt dışı ekonominin boyutu ölçülerek, kayıt dışılığın yol açtığı etkiler araştıracak ve envanter çalışması yapılacak. Denetim kapasitesi güçlendirilecek, eğitici ve kapsayıcı yöntemlerle toplumun tüm kesimlerinde farkındalık artırılacak.
Vergilendirme kapasitesini ölçen yöntemler geliştirilerek kayıt dışı istihdamın boyutu analiz edilecek ve yol açtığı sorunlar giderilecek. Vergi tahsilatını ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla belirli yerlere ödeme terminalleri kurulacak. Petrol ve LPG lisans sahipleriyle ilgili düzenlemeler yapılacak. Akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistemi hayata geçirilecek.
- Özelleştirmelere devam
Beyannameye göre Parti, kamu işletmeciliğinden mümkün olduğunca çekilmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda bir taraftan özelleştirme uygulamalarına devam edilirken, diğer taraftan kamunun işletmeci olduğu alanlarda etkinlik artırılması için çalışılacak.
AK Parti döneminde 56,9 milyar dolar tutarında özelleştirme gerçekleştirildiği hatırlatılan beyannameye göre, önümüzdeki dönemde özelleştirme uygulamaları, uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş program dahilinde sürdürülecek.
Yurt içi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi ve israfın azaltılması amacıyla yurt içi tasarruf oranı orta vadede yüzde 19'a yükseltilecek.
Önümüzeki dönemde gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik uygulamalar, taşınmaz alımlarının finansmanında kullandırılan kredilere ilişkin vergi istisna ve muafiyetler gözden geçirilecek. İmalat sanayii makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirilecek.
-BES'te “otomatik katılım sistemi"
Beyannameye göre, lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilecek ve caydırıcı vergilendirme yapılacak.
Uzun vadeli tasarruflar teşvik edilmek üzere, özel amaçlı tasarruf mekanizmaları geliştirilecek. Başta altın bankacılığı olmak üzere, altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için mekanizmalar oluşturulacak.
Seçim beyannamesine göre, ihtiyaç duyulan alanlarda kredi düzenlemelerine ilişkin çalışmalara devam edilecek, bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararası düzeylere yaklaşacak, bireysel emeklilik sisteminde “otomatik katılım sistemi" pilot çalışması yapılacak.
Kamuoyuna yönelik genel bir tasarruf çağrısı yürütülecek, tüketici mahkemelerinin sayısı artırılacak.
-Yatırımcılara yüksek vergi indirimi
Beyannameye göre, 2014 yılı toplam sabit sermaye yatırım tutarı 166,2 milyar dolara ulaştı, 2002-2014 döneminde 1,6 trilyon dolar tutarında toplam sabit sermaye yatırımı gerçekleştirildi, kümülatif uluslararası doğrudan yatırım miktarı 150 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Gelecek dönem GAP, DAP, KOP, DOKAP gibi bölgesel eylem planları kapsamındaki projelere öncelik verilecek, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçidi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Yeni Havalimanı, Gebze-İzmir Otoyolu (Körfez Geçişi Dahil), şehir hastaneleri, limanlar gibi büyük projeler tamamlanacak, yeni otoyollar, yüksek hızlı tren hatları dahil olmak üzere, birçok alanda yeni projeler kamu özel işbirliği yöntemiyle hayata geçirilecek.
Yatırımcıların 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri kazançlarına daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacak.
-Özel sektörde kursiyerlere asgari ücret
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere net asgari ücret ödenecek. Program sonrası kursiyerler aynı işkolunda işe alınırsa, imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi devlet tarafından ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamaların vergi matrahından düşürülebilmesi sağlanacak.
Kaliteli ve hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılacak, meslek kurslarına katılan kadınlar için çocuk oyun odaları uygulaması başlatılacak, Kadın Girişimciliği Programı hazırlanacak.
Kıdem tazminatı sisteminde ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak. İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi ve yararlanma sürelerinin artırılması yönünde düzenlemeler gerçekleştirilecek.
Sosyal yardım alanların özel sektörde istihdamı halinde sosyal güvenlik primi işveren hissesine teşvik getirilecek.
AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan ham maddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak. Kritik ham madde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak sistem kurulacak.
AK Parti'nin "7 Haziran Genel Seçimleri Seçim Beyannamesi"nde, "İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi" başlığı altında, tarım ve gıda, enerji güvenliği, ulaştırma ve lojistik, ticaret, turizm ve inşaat, teknik müşavirlik ve müteahhitlik gibi alanlarda yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Buna göre tarımsal destekler, 190 tarım alt havzasında, iklim, toprak ve topografyanın yanı sıra mevcut su potansiyeli ve bitkilerin su tüketimi de dikkate alınarak, alt havzalar düzeyinde, bölgesel ve ürün bazında düzenlenecek. 2015 yılında 10 milyar lira nakit hibe desteği verilecek.
Arazilerini büyütmek isteyen ehil mirasçılara kredi imkanları sağlanacak. Tarım arazilerini ve verimli ovaları koruyacak "Arazi Kullanım Planları" ve "Ovalarımızın Belirlenmesi" çalışmaları ile tarım sayımı tamamlanacak.
Tarım Sektör Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY) tamamlanacak, Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemleri (ÜTES) yaygın ve etkin bir şekilde uygulamaya koyulacak. 400 tarımsal meteoroloji istasyonu, bin 200'e çıkarılarak tüm ülke geneline yaygınlaştırılacak, 14 yeni araştırma merkezi kurulacak. Türkiye'nin ilk Milli Botanik Bahçesi hizmete açılacak.
Arıtılmış suların sulamada kullanımı araştırılacak, sulama yatırımlarında cazibeli ve düşük pompajlı olanlara öncelik verilecek. 2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave arazi sulanabilir hale getirilecek.
Sertifikalı tohumluk üretimi 880 bin tona çıkarılacak, Tarım alanları içerisinde organik tarımın oranı yüzde 4'e yükseltilecek. İlk yerli patates çeşitleri üretime kazandırılacak.
Ambalajlı ürünlerin etiketlerinde besleyici değerlere ait bilgilerin bulunması zorunlu hale getirilecek. Gıdalarda tuz ve şeker azaltılmasına devam edilecek.
Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilere kira desteği sağlanacak, 800 bin hektar alanda ıslah çalışmaları tamamlanacak.
Kafeinsiz siyah çay ve yeşil çay üretimine geçilecek. Erzurum, Van, Sakarya ve Diyarbakır'da et kombinaları yenilenecek, Erzincan'da tavuk kombinası faaliyete geçirilecek. Sanayiye giden çiğ sütün alım ve satımının sözleşmeli usulde yapılması sağlanacak.
Koyun ve keçi yetiştiriciliğine yönelik teşvikler artırılacak, koyun ve keçilerin kayıt altına alınarak izlenmesi ve hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması sağlanacak. Süt ve et üretiminde sözleşmeli model geliştirilecek.
Balıkçı Gemileri İzleme ve Veri Toplama Sistemi kurulacak. Toplam 12 balıkçı barınağı tamamlanacak.
Ormanların sınırlarının korunması ve mülkiyet problemlerinin çözümüne yönelik orman kadastro çalışmaları hızlandırılacak. Ormanların ekonomik, sosyal ve ekolojik fonksiyonlarını gözeten sürdürülebilir yönetim ilkesi benimsenecek, odun ve odun dışı orman ürünleri potansiyeli değerlendirilerek üretim ve pazarlanması konusunda etkin yönetim sağlanacak.
İkinci GAP Eylem Planında beşeri ve sosyal kaynakların geliştirilmesi, temel altyapı yatırımlarının tamamlanması, DAP Eylem Planında tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, KOP Eylem Planında toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak suretiyle sektörel çeşitliliğin artırılması, DOKAP Eylem Planında ise turizm odaklı sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı esas alınacak.
- Petrol ve doğalgaz aramaları artırılacak
Vatandaşlara ve üreticilere ucuz, kaliteli, güvenli enerji sağlamaya devam edilecek. 2017 sonuna kadar tüm illerde konut sektörüne doğalgaz iletimi tamamlanacak. Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak. Bu kapsamda yapımı devam eden ve tamamlandığında 1 milyar metreküp gaz depolama kapasitesi temin edecek Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin ilk aşaması 2017'de, ikinci aşaması ise 2019'da devreye alınacak.
Trans Adriatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle (TAP) doğalgaz Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaşatırılacak. Irak-Türkiye Doğal Gaz Boru Hattı Projesiyle Türkiye ve Avrupa için gaz alışı gerçekleştirilecek.
Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edilen 3 bin MW kapasiteye sahip ve tarımsal amaçlı kullanılamayacak nitelikteki 6 bin hektar alanda bu yıl yatırımcılara yer tahsisi yapılması hedefleniyor.
Dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2. büyük, 1.200 MW'lık kurulu gücüyle 4. büyük baraj ve HES olacak Ilısu Santrali ile yıllık ortalama 4,12 milyar kW/s enerji üretilecek. 270 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı olacak Artvin Yusufeli Barajı tamamlanacak. Komşu ülkelerle elektrik ticareti kapasitesi artırılacak.
Elektrik üretim varlıklarının özelleştirilmesine devam edilecek. Enerjiyi verimli tüketen ürünlerin verimsiz ürünlere oranla kullanımının artırılması özendirilecek. Afşin-Elbistan gibi büyük linyit havzaları ile daha düşük kapasiteli diğer rezervlerin değerlendirilmesi sağlanacak. Kömür aramalarına hız verilecek ve rezervler artırılacak.
Enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle uyumlu olarak yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlandırılacak.
Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların potansiyelinin tespitine yönelik arama faaliyetleri azami düzeye çıkarılacak. Kaya gazı konusunda ise kapsamlı araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi sağlanacak. Demir cevheri, mermer ve bor başta olmak üzere sanayi hammaddelerinin yurtiçinde arama ve üretimine öncelik verilecek.
Türkiye ekonomisi için temel ve kritik olan ham maddelerin güvenli teminine yönelik strateji oluşturulacak. Kritik ham madde, maden ve minerallerin ülke dışına çıkarılmasında düzeni sağlayacak sistem kurulacak. Ülkeler ve ülke grupları tarafından belirlenen kritik ham maddeler listesiyle ilgili, başta nadir toprak elementleri olmak üzere Türkiye'de yer alan ham maddelerin aranması ve üretilmesine yönelik arama programı başlatılacak.
Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin artırılmasına yönelik, maden kanunu ve diğer ilgili kanunlarda yapılan düzenlemeler etkili bir şekilde uygulanacak. Küresel ölçekli ve rekabet gücü yüksek madencilik şirketlerinin oluşturulması desteklenecek.
- MTA ve TTK yeniden yapılandırılacak
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), günün ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılacak. Türkiye Taş Kömürü Kurumunun (TTK) zarar eden bir yapıdan çıkarılması için eylem planı hazırlayarak kurumun yeniden yapılandırılması sağlayanacak. "Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretimi Öncelikli Dönüşüm Programı" ile enerji alanında yerli kaynaklar maksimum düzeyde harekete geçirilerek dışa bağımlılık azaltılacak. Programla birincil enerji üretiminde yerli kaynakların payının, yüzde 28'den yüzde 35'e yükseltilmesi, yerli kömürden üretilen elektriğin 32 milyar kWh'dan 57 milyar kWh'a çıkarılması ve hidroelektrik kapasitesinin 10 bin Mw'lık kapasite eklenmesi hedefleniyor.
- Yeni otoyollar inşa edilecek
Bölgeleri ve illeri birbirleriyle bütünleştirmeye, hem yolcu hem de yük açısından güçlü bir lojistik ve ulaştırma altyapısı oluşturmaya devam edilecek.
Karayolunda ülkenin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan ana akslar tamamlayacak ve otoyol ağı geliştirilecek. Havacılık ve denizcilik sektörlerinde ülke, dünyanın en önemli transit merkezlerinden birine dönüştürülecek. Demiryollarında yüksek hızlı ve hızlı tren hatları önemli ölçüde tamamlanacak. Böylece Türkiye, gelişmiş ülke standartlarında bir ulaştırma alt yapısına kavuşturulacak.
Önemli ulaşım koridorları, otoyol ağıyla birbirine bağlayacak, başta Marmara Bölgesi olmak üzere YİD modeliyle yeni otoyollar inşa edilecek. İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dahil) ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanarak hizmete açılacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün yer aldığı güzergahın yapımına başlanacak. Böylece otoyollar ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ringi oluşturulacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve AVRASYA tüneli tamamlanacak.
Doğu Anadolu'yu Karadeniz Bölgesine bağlayan Ovit, Cankurtaran ve Salmankaş tünelleri, Orta Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan Ilgaz Tüneli, Cizre ile Şırnak'ı birbirine bağlayan Cudi Tüneli, Akdeniz sahilini geçilebilir kılan Mersin-Antalya arasında 6 tünel başta olmak üzere 128 kilometre uzunluğunda 62 tünel tamamlanacak. Ayrıca Nissibi, Kömürhan ve Ağın köprüleri ile çok sayıda viyadük hizmete açılacak.
- Mega ulaşım projeleri hayata geçirilecek
3 katlı Büyük İstanbul Tüneli, günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin, YİD modeliyle yapımına başlanacak.
Yüzyılın en büyük projelerinden biri olan Kanal İstanbul'un çalışmalarına devam edilecek. Projeyle, Avrupa Yakası'nda, Karadeniz ve Marmara Denizi'nin arasına bir kanal inşa edilecek ve İstanbul içinden iki boğaz geçen bir şehir haline gelecek.
Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesinin, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışmaları başlatıldı.
Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağını 3 bin 623 kilometreye ve buna paralel olarak ihtiyaç duyulacak hızlı tren seti sayısı 13'ten 125'e çıkarılacak.
Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi tamamlanacak. Böylece ülke nüfusunun yarısı yüksek hızlı tren konforundan faydalanacak. Kapıkule'den Kars'a ve İzmir'den Habur'a uzanan Doğu-Batı demiryolu akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları ile Kuzey-Güney akslarındaki İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, Karasu-Antalya, Zonguldak-Mersin, Samsun-Çorum-Kırıkkale-Ankara, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya, Samsun-Gaziantep yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları bölümler halinde yapılacak.
Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına imkan sağlayacak şekilde sınırlara kadar oluşturulacak demiryolu ağı, uluslararası sisteme entegre edilecek. Kars-Tiflis-Bakü, Ankara-Sivas ve Sivas-Erzincan demiryolu projeleri tamamlanacak.
Milli demiryolu sanayisini geliştirecek, hızlı tren dahil demir yolu araçları imal edilecek. İhale hazırlıkları süren projeyle ilk milli yüksek hızlı tren faaliyete geçirilecek.
- "Hava Ulaşım Ağı" oluşturulacak
İstanbul Yeni Havalimanını hayata geçirerek, sektörün dünya ortalaması üzerinde büyümesi ve İstanbul'un dünyanın önemli bir transit merkezine dönüşmesi desteklenecek. Her 100 kilometre mesafede bir havalimanına ulaşacak şekilde "Hava Ulaşım Ağı" oluşturulacak. Milli bölgesel uçak yapımına başlanacak.
Uydu Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinde yerli uydu Türksat 6A'nın üretimi tamamlanacak. Türksat 4B uydusu fırlatılacak, Türksat 5A uydusunun ise yapımına başlanacak.
Ülkenin havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerinin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.
Denizcilik sektöründe Türkiye, küresel deniz taşımacılığıyla entegre transit bir liman ülkesine dönüştürülecek. Türk deniz ticaret filosunu yenilenerek10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay alınacak. Gemi ve yat inşa sanayisi yenilikçi teknolojilerle donatılarak daha rekabetçi hale getirilecek.
Ülkenin bölgesinde transit liman üssü olmasını teminen kıyılarda büyük ölçekli limanların tesis edilmesi sağlanacak, bu kapsamda 3 büyük denizde 3 büyük liman kurulacak. Marmara Denizi'nde Kuzey Güney aksında en az 2 Ro-Ro terminali inşa ederek, körfez ve boğaz köprüleri üzerindeki trafik yükü azaltılacak. İstanbul limanı kurvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştürülecek. Ro-Ro ve kabotaj taşımacılığı geliştirilecek.
Komşu ülkeler ve dış ticaretin bulunduğu diğer ülkelerle gümrük işlemleri hızlandırılacak. Kamu-özel işbirliği modeli kullanılarak gümrük kapılarının sayısı artırılacak, kapasite ve kalitesi geliştirilecek. Gümrüklerde tek pencere sistemi tamamlanacak.
Filyos Limanı'nın yapımı tamamlanacak, Çandarlı ve Mersin konteyner liman yapım projeleri yürütülecek.
- Elektronik ticaret hizmetleri geliştirilecek
Ticaret hizmetlerinde markalaşma ve kurumsallaşma kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla işletmelerin özellikle yeni gelişen çevre ülke pazarlarına daha fazla açılması sağlanacak.
Girişimcilerin yurtdışı pazarlara açılması amacıyla elektronik ticaret hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanacak. Gümrük işlemlerinin ilk 1 dakika içinde tamamlanma oranının 2015'te yüzde 70'e ulaştırılması hedefleniyor.
Gümrük işlemlerinde "Tek Pencere Sistemi" ile dış ticaret işlemlerinin tek bir noktadan tamamlanması sağlanacak. Tek Durakta Kontrol ve komşularla Ortak Gümrük Kapısı projeleriyle sınır geçişlerini hızlandırmak suretiyle rekabetçilik artırılacak.
- Küresel bir reklam kampanyası uygulanacak
Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni "Alan Yönetim" modelleri geliştirilecek.
Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Ekoturizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımıyla 9 turizm gelişim bölgesi, 7 tematik koridor, 10 turizm kenti ve 5 ekoturizm bölgesi öngörülüyor. Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesi sağlanacak.
- İşgücü niteliği yükseltilecek
DİĞER HABERLER