Hakkari STK Temsilcileri: Çatışma Ortamı Ve Sınır Kapılarının Kapalı Olması Ekonomiye Darbe Vuruyor

Hakkari STK Temsilcileri: Çatışma Ortamı Ve Sınır Kapılarının Kapalı Olması Ekonomiye Darbe Vuruyor
03 Aralık 2015

Merkurhaber - Özel: Cüneyt Marhan

Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan çatışmalar bütün hayatı etkilediği gibi ekonomi üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor.


Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşanan çatışmalar bütün hayatı etkilediği gibi ekonomi üzerinde de olumsuz etkiler yaratıyor. Son olarak TÜİK açıkladığı verilere göre Doğu ve Güneydoğu’da ihracat rakamlarında büyük düşüş yaşandı.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Taş, sınır kapılarının kapalı olduğuna dikkat çekerek, “5 aydır yaşanan bu çatışma sürecinde hiçbir şekilde ihracat yapamadık. Esendere sınır kapımız bir süre kapalıydı sonra geçişlere açıldı daha da ticarete kapalı durumda.” dedi. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise bölgedeki çatışma sürecine değinerek “Burada yaşanan çatışmaların bölge ekonomisi üzerinde ciddi bir tahrifat yarattı.” ifadesini kullandı. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir de sınır kapılarının yaklaşık 3 aydır kapalı olduğunu söyleyerek, “Bizim ciddi derecede bekleyen ihracat bekleyen tüccarlarımızın depolarında malları var.” dedi.

TAŞ: SON 5 AYDIR YAŞANAN BU ÇATIŞMA SÜRECİNDE HİÇBİR ŞEKİLDE İHRACAT YAPAMADIK

2014 yılında Doğu Anadolu’da Temmuz ayına kadar 14 il arasında ihracatta 1. sırada yer aldıklarını belirten Taş, İran’a açılan Esendere gümrük kapısında yaşadıkları sıkıntılar ihracat verilerinde azalma yaşadıklarını söyledi. Taş, sınır kapılarının son durumu hakkında bilgi vererek, “Yeni bina hizmete açılmadı ya da bitmek üzere. Sınır kapısının hizmete girmesiyle birlikte ihracatta rekabeti daha çok artıracaktır. Ancak son 5 aydır yaşanan bu çatışma sürecinde hiçbir şekilde ihracat yapamadık. Esendere sınır kapımız bir süre kapalıydı sonra geçişlere açıldı daha da ticarete kapalı durumda. Biz de işadamları olarak bu konuda yetkilerle görüşüp çalışma halindeyiz.” diye konuştu.

TAŞ: SINIR KAPILARININ KAPALI OLMASI İHRACATÇILAR İÇİN CİDDİ SIKINTIDIR

Sınır kapısı için Kalkınma Bakanı Sayın İsmet Yılmaz ile görüştüklerini ve yeni Gümrük ve Ticaret Bakanıyla bir araya geleceklerini söyleyen Taş, “Esendere ve İran açılan sınır kapıların faaliyete girmesi, biran önce bitirilmesi ve bir an önce faaliyete geçmesi için ardından  ticarete açılması için bir çalışma yapacağız, ricada bulunacağız. Bu hem bölge için hem Hakkari için çok önemli bir sınır kapısı. Fakat son aylarda biraz güvenlik problemi yaşandı. Esendere sınır kapısında tekrar geçişlere başlandı. Fakat maalesef ticarete kapalı. Ticaret yapamıyoruz. Bu konuda ihracatçıların çok ciddi sıkıntıları var.”

Yüksekova Havaalanı hakkında da konuşan Taş, “Havaalanı hala kapalı. 2,5 ay çalıştı 23 bine yakın yolcu taşıdı. İran’dan ciddi yolcu, turist geliyordu. Yüksekova’dan da Türkiye’nin farklı illerine yolcu gidiyordu. Maalesef Yüksekova havaalanı hala kapalı durumda.” şeklinde konuştu.

TAŞ: HERKES BARIŞ SÜRECİ İÇİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN İSTİYORUZ

Taş, yaşanan çatışmalar sebebiyle taraflara seslenerek “Güvenlik sorunu Türkiye’nin genel bir sorunu. Biz çatışmaların sonlandırılması için çağrı yaparken genel bir çağrıda bulunuyoruz. İki tarafa da çağrı yapıyoruz. Biz çatışmaların sonlandırılması, barış sürecinin tekrar tesis edilmesi, insanların can ve mal güvenliklerinin sağlanması için genel bir çağrıda bulunuyoruz. Taraflara, hükümete, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, PKK’ye çağrıda bulunuyoruz. Herkes barış süreci için elini taşın altına koysun istiyoruz. Tekrar sürecin başlaması ile bölgede hayatın normale dönmesi bizim en büyük arzumuz, umudumuz ve hedefimizdir.” dedi.

SARI: HAKKARİ’NİN TİCARİ POTANSİYELDE ARKA SIRADA YER ALMASI TESADÜF DEĞİL

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı ise Türkiye’nin bölgedeki ekonomi politikasını eleştirerek, Hakkari’nin ticari potansiyelde arka sırada yer alması tesadüf olmadığını söyledi. Dünden bugüne Hakkâri’nin yalnızlaştırılmayı ekonomide kısırlaştırmayı hedeflendiğini iddia eden Sarı, “Yanı başımızda açık gibi görünen sınır kapısı aslında ithalat ve ihracata kapalı. Hal böyle olunca Hakkâri’nin ithalat ve ihracat verilerinde sonlarda görünüyor olması doğaldır. Bu tamamen Türkiye’nin dış ticarete olan ve Hakkâri’ye olan politikalarıyla ilintilidir. Eğer burada sınır ticareti, ithalat ve ihracat rejimine açık olabilse ve güvenlik tedbirleri adı altında da çeşitli engellemelerle karşılaşmazsa bu veriler daha yüksek düzeyde olacak ve bu sınır kapısından istifade edebilecek halkın oranı da misliyle artacaktır.” ifadelerini kullandı.

SARI: HALKIN YÜZDE 85’İ AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Sarı, Hakkari ve ilçelerinde halkın yüzde 85’inin açlık sınırının altında yaşadığını belirterek “Halk neredeyse 300-500 lira ile mutfak gereksinimleri ile yaşamını idame etmeye çalışıyor. Öğrencilerini okutmakta oldukça zorlanabiliyor ve yine buna paralel hayat standartlarının sürekli düşmektedir. Aileden kalan miras da tükenmeye başladı.” dedi.

SARI: BÖLGEDE ESNAF VE TÜCCARLAR İÇİN HERHANGİ BİR GÜVENCE YOK

Devletin ihalelerle bir nebze ekonomi katkı sağladığını fakat ihalelerin bölge için harcanmadığını söyledi. Sarı, “90’lı yıllardan bu yana savaş anbean yaşanıyor. Zaman zaman ateşkesler söz konusu olsa bile, müzakere, açılım süreçleri olsa bile burada bir ekonomik ambargonun var olduğunu söylemek mümkün. Tabi burada devlet eliyle yapılan girdiler de söz konusu. Mesela kamu kurumların ihaleleri… Bu ihaleler çeşitli şekilde ekonomiye katkı sunulmuş olsa bile tam anlamıyla katkı sunmuyor. Çünkü burada belirlenen politikalar herhangi bir ilden ya da ilçeden ticaretle iştigal eden kimseler burada ihaleler alıp, burada kalmasının ötesinde başka yerlerde kalmasına vesile olmaktadır. Bu daha çok bürokrasinin kendi yandaşlarıdır. İşte tam bu noktada savaşın belirgin yüzlerini görebilirsiniz. Esnaf ve sanatkârlar da tüccar da kendi reel ekonomisini hayata geçirmesinde endişe ediyor. Endişe ettiği için de tam anlamıyla parasını yatıramıyor. Bir güvence söz konusu değil.” şeklinde konuştu.

SARI: SINIR KAPILARINDA İLÇENİN YA DA İLİN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK HERHANGİ BİR ALIŞVERİŞ BULUNMAMAKTADIR

Sınır kapılarının kapalı tutulmasını da eleştiren Sarı, “6-7 Haziran seçimlerinden bu yana yükselen tansiyon ile birlikte sınır kapıları fiilen kapatıldı. Üzümlü sınır kapısı açık olmasına rağmen sadece yolcu geçişine açıktır. Transit ticarete kapalıdır. Yine Esendere sınır kapısı bu düzeydedir. Sınır kapısından ilçenin ya da ilin ekonomisine katkı sağlayacak herhangi bir alışveriş bulunmamaktadır. Şu anda da iki sınır kapısı da bu şekildedir. Şemdinli-Derecik sınır kapısı da açık görünmesine karşın açık değildir. Ne yolcu transferleri ne de ticari güzergâh olarak kullanılmaktadır. Bunlar 7 Haziran sonrası PKK ile TSK arasındaki savaş ve bir de politik savaşların, Türkiye’deki üst siyaset kurumlarının savaşlarının sonuçları nedeniyle halkın gelir seviyesi tamamen düştü. Bu anlamda bir göç dalgasıyla karşılaştık. Seçim sonuçlarına baktığımızda Hakkari’de oyların aritmetiğinin dengesinin yükselip azaldığını görebiliyoruz.” cümlelerini kullandı.

ÖZDEMİR: İHRACAT VERİLERİNİN DÜŞÜK OLMASININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ SANIR KAPILARININ KAPALI OLMASIDIR

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, ihracat verilerinin düşük olmasının birçok sebebi olduğunun ve bunların içinde de en önemli neden sınır kapılarının yaklaşık 3 aydır kapalı olmasıdır dedi. Özdemir,“Son bir aydır sınır kapısı açılmış fakat sadece yay geçidine izin var. İthalat ve ihracatın olmayışından dolayı veriler düşük çıktı. İthalat ve ihracatımız olmadığından dolayı bu veriler düşük çıktı. Şu anda bizim esnaf ve tüccarlarımız Van’da Kapıköy üzerinden ihracatlarını gerçekleştirmektedir. Ondan dolayı rakamlar düşük çıktı. İnşallah bizim sınır kapısı yakında açılmasını bekliyoruz. Bizim tarafımızdan bir sıkıntı yok. İran tarafından sıkıntılar var. Özellikle inşaat alakalı sıkıntılar var. Onlar da aşıldığında inanıyorum eski verilerimize ulaşacağız.” diye konuştu.

Depolarda ciddi derecede ihracat için malların beklediğini ifade eden Özdemir, “Bizim ciddi derecede bekleyen ihracat bekleyen tüccarlarımızın depolarında malları var. Tabii bundan dolayı ciddi bir derecede ihracat rakamlarını artıracaktır. Geçen sene Doğu ve Güneydoğu bazında ihracat rekorunu kırmıştık. Bundan en büyük ihracat kaynak madenlerin satışıdır. Özellikle çinko ve kurşundur. Buda son zamanlarda gerek Çukurca yolunun kapalı olması ve sınır ticaret kapılarının kapanmasından dolayıdır. Umuyorum kısa zamanda bunlarda çözülecek ve tekrar eski verilerimize ulaşırız.” dedi. 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur