Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile eczanelerde alınan muayene ücretleri tartışılmaya devam ediyor. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen uygulamadan habersiz olan vatandaşlar eczaneleri suçluyor. Eczaneler uygulamaya karşı çıkmasına rağmen muayene ücreti tahsilatı eczanelere bırakılmış. Bu da hastaları ile eczacıları karşı karşıya getiriyor.
Merkurhaber Özel: Ferit Erçin - Çağlar Dağdelen
1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile eczanelerde alınan muayene ücretleri üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen tartışılmaya devam ediyor.Ücretsiz muayene olduklarını düşünen hastalar,ilaç almak için eczanelere gittiklerinde kendilerine çıkan faturayı görünce şok oluyor. Durumdan habesiz olan hastalar eczacılara tepki gösteriyor. Van Hakkari Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, “Muayene ücretleri eczaneler üzerinden alınıyor,bu durum eczacılar ile hastaları karşı karşıya getiriyor. Hastalar devletin kendilerinden muayene ücreti aldığını bilmiyor.” dedi.
“MUAYENE ÜCRETİ ECZANELERDEN ALINIYOR”
Hastalardan çeşitli nedenlerle, çeşitli yerlerde katkı payı alındığını belirten Van – Hakkari Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, “Bu katkı payları sağlık Ocaklarında 3 TL, devlet hastanesinde 8 TL, üniversite hastanesinde 8 TL ve Özel hastanede 15 TL alınıyor. Bunun 15 TL ‘si muayene ücreti olarak alınıyor, 3 TL’si ise reçete ücreti olarak alınıyor. Hastalar sağlık ocağında, devlet hastanesinde, üniversite hastanesinde, muayene olduğunda bu ücretler direk oradan alınmıyor. Bu hastalardan alınan katkı payları eczanelerden alınıyor. Hastalar,eczanelerden alınan muayene parasının devletin talep ettiğini bilmiyor. Bu eczaneler üzerinden alındığı için çoğu zaman eczacılar ile hastaların tartışmasına neden oluyor.” dedi.
“HASTALARDAN KIŞIN AYRI BİR ÜCRET ALINIYOR”
Hastalardan kışın ayrı bir ücret alındığını belirten Doktor Koç,bundan dolayı hastaların bir çoğunun acilde muayene olduğunu söyledi. Koç, “Normalde sağlık hakkı anayasal bir haktır ve yasalarımızda da belirlenmiştir. Bu hakkın ücretsiz olması lazım. Zaten çalışan memurlardan, sigortalılardan onların maaşlarında aylık düzenli olarak ücret kesiliyor sağlık için. Hastalardan ayrıca kışın da ayrı para alınıyor. Alınmaması gereken bir ücret bu. Son yıllarda hastaların her yere kolay gidip gelebilmeleri için yapılan sistemle ilgili harcamalar çok olduğu için bu harcamaların bir kısmı vatandaşlardan alınıyor. Bu ücret tamamen onunla ilgili, bu yüzden hastaların birçoğu da bu ücretlendirmelerden dolayı acilde muayene oluyor ücretsiz olduğu için. Fakat acillerde şöyle bir durum var; ücretsiz olması için hasta gerçekten acil değilse o zaman muayene sırasında belirtiliyor yine hastadan 5 TL ücret alınıyor. Fakat hastaların çoğu da acillerin ücretsiz olduğunu düşündükleri için acile gidiyorlar sürekli. Durumu acil olamayan hastalar da acile gidiyor,bu da durumu gerçekten acil olan hastaların sıkıntı y şamasına neden oluyor.” İfadelerini kullandı.
“HASTANELER FABRİKA ŞEKLİNDE ÇALIŞIYOR”
Sağlıkta herkese eşit, ücretsiz, kaliteli, müttefikli ve kolay ulaşılabilir bir sağlık hizmetinin sunulması gerektiğini belirten Doktor Koç, “Geldiğimiz noktada ücretin içine girmesinden dolayı hastaların çok sık müracaatları nedeni ile bazen polikliniklerde yoğunluklar oluyor. Bir doktor günlük 80-100 hastaya bakıyor bu nedenle kaliteli bir hizmet sunulamıyor. Hastaneler artık fabrika şeklinde çalışıyor ve kâr amaçlı kurumlar olarak görülüyor.”dedi.
“SAĞLIK ÜSSÜ DEMEKLE,SAĞLIK ÜSSÜ OLUNMUYOR”
Van’ın bir sağlık üssü olması gerektiğinin altını çizen Doktor Koç, fakat bir yere sağlık üssü demekle sağlık üssü olamayacağını söyledi. Bir çok hastayı başka illere gönderdiklerini belirten Doktor Koç, “ Bizim halen birçok hastamızı buradan Erzurum’a gönderiyoruz. Yani Erzurum, Van’dan çok büyük bir yer değil ama orada daha gelişmiş poliklinikler var. Mesela safra kesesi hastalarında kullanılan (ERCP) denilen bir yöntem var (ERCP) bölgemizde yok bulunamıyor bu yüzden hastanın sevkini biz Erzurum’a veriyoruz. Başka hastalıklarda da yine hastaları batıya sevk ediyoruz.” Dedi.
“BÖLGEYE POZİTİF AYTIMCILIK YAPILMALI”
Bölgede bir çok bölümde hekim azlığının olduğuna vurgu yapan Doktor Koç, “ Başta kadın doğum ı olmak üzere birçok hastanede hekim azlığı var. Hekimler yeteri kadar yok ve süresi dolan gidiyor.Bunun için buraya pozitif bir ayrıcalık yapılarak daha çok özendirici hizmetler yapılmalı. Batıda daha iyi şartlarda çalışma ortamı varken, hiçbir meslek gurubu bu çatışmalı bölgeye gelmez. Bu nedenle bu bölgelerde ona göre önlemler alınması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.