HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'ne sunduğu soru önergesinde artan işsizlik oranlarını sordu.
Özgökçe önergesinde şunları dile getirdi : Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı raporla Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde dar tanımlı işsiz sayısının 2016 Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bin kişi olduğunu duyurdu. Aynı rapora göre resmi, dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 11,3 olduğu öğrenildi.
Eylül 2015’te 5 milyon 863 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı ise Eylül 2016’da 510 bin kişi artarak 6 milyon 373 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 19,1 olarak gerçekleşti.
İnsani yaşam koşullarından uzak, çadırlarda yaşayarak çalışmak zorunda bırakılan tarım işçilerinin mevsime bağlı iş buldukları göz önünde bulundurulduğunda bu oranın 2016 yılının son çeyreğinde artacağı tahmin edilmektedir.
Bu veriler, sanayi, inşaat, turizm gibi ekonominin önemli girdilerinde ortaya çıkan daralmalar, yüzde 56’ya çıkan dış borç/GSMH oranı ve kur yükselişiyle ile birlikte düşünüldüğünde önümüzdeki dönemde Türkiye’nin ciddi bir ekonomik darboğaza gideceği endişeleri artmaktadır.
Keza birçok ekonomik öncü göstergeye bakılarak Türkiye ekonomisinin yılın ikinci yarısında büyümesinin durduğu, resesyona girdiği, bunun da yeni bir krize giriş olduğu genel kabul görüyor. Yapılan tahminler, bu küçülmenin 2017’ye de hâkim olacağı yönündedir.
Ekonomi uzmanları önümüzdeki dönemde karşılaşılacak olası ekonomik krizin sadece dışsal nedenlere bağlı olmadığını, AKP’nin izlediği dış finansmana bağımlı ve verimli bir sanayi üretimini esas almayan ekonomi politikaları ile birlikte iç siyasette uyguladığı otoriter politikaların, Kürt sorununda şiddete başvurmasının, komşu ve çevre ülkelerle ilişkilerdeki kötü gidişin etkili olduğunu ifade etmektedirler.
Bu bağlamda;
1) Bakanlığınızın 2016 yılı sonu itibariyle işsiz sayısı, iş bulma ümidini kaybeden işsiz sayısı, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsiz sayısı ve mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışan işçi sayısı tahmini nedir?
2) TÜİK verileri uyarınca işsiz sayısının artmasının gerekçeleri size göre nedir, buna karşı eylem planınız var mıdır, varsa nelerdir?
3) 2002-2016 yılları arasında üniversite mezunu işsiz sayısı yıllara göre nasıl değişim göstermiştir? Bunun yanında, aynı dönem içinde üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı nedir?
4) Mevsimlik tarım işçilerinin güvenceli çalışmalarını sağlayacak bir programınız var mıdır?
5) Türkiye'de kayıtlı işgücünün yüzde kaçı asgari ücret ile çalışmaktadır? Bu kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek için asgari ücrette iyileştirme düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız bu artışın maliyetinin ne kadarının kamu, ne kadarının özel sektör kaynaklarından karşılanmasını planlıyorsunuz?
6) 2016 yılında Türkiye piyasasından çekilen yabancı yatırımcıların çıkarttığı döviz aylık bazda ne kadardır?
7) 2016 Aralık ayı itibariyle İşsizlik Fonu’nun birikimi ne kadardır, kaç kişi yararlanmaktadır? İşsizlik maaşı ödemeleri dışında kalan kaynak nasıl değerlendirilmektedir?