Van Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürü Nevzat Gün beraberinde DAKA uzmanıyla birlikte yeni kurulacak olan ve çalışmaları devam eden Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi siteleri yöneticileri toplantı yaptı.
Van Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürü Nevzat Gün, beraberinde Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) uzmanı Ömer Arvasi ile birlikte Van’da yeni kurulacak olan ve çalışmaları devam eden Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Siteleri yöneticileriyle birlikte bir araya gelerek yapılan toplantı ile çalışmalar masaya yatırıldı. Marangoz ve mobilyacıların içinde bulunduğu Tuşba Küçük Sanayi Sitesi (KSS) Başkanı Mazhar Sarıkaya, yatırım programına alınma aşamasında olan çalışmaların devam ettiği belirterek, "Arazi tahsis masrafları, projelendirme, alt yapı ve üst yapı, çevre düzeni gibi birçok konuda masrafların olduğunu, bu masrafların karşılanması noktasında esnafımıza ne gibi bir desteğin sağlanabileceğini araştırıyoruz. Sanayi sitemizin kendi elektriğini üretmesi de dahil olacak şekilde her türlü projeye destek ve hibe arıyoruz" dedi.
Mermerciler KSS Başkanı Hasan Akdağ, 100 üyeli kooperatifin kendi arazilerini alarak çalışmalara başladıklarını söyledi. Başka meslek gurupları ile birlikte bir arada olmalarının sakıncalarını ifade eden Akdağ, mermer işi yapan esnafı kümeleyerek bir araya getirdiklerini belirtti.
Vangölü Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Başkanı Fahri Solmaz ise, 4 yıldır süren çalışma sonucunda yer bulma sıkıntısını çözdüklerini, özel şahıslara ait yerlerin tapularını aldıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni çevre yolunda bulunan yerlerinin sanayi alanı olarak haritalara eklendiğini ifade eden Solmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında bulunan dosyalarının Kalkınma Bakanlığına yatırım programına alınması için gönderilme aşamasına geldiğini belirtti. Solmaz, yatırım programına alınması durumunda hazine arazilerinin tahsis çalışmasının başlayacağını belirtti. Daha önceki KSS kurulması tecrübelerinden de bahseden Solmaz, karşılıklı fikir alış verişinde bulundu.
Van Briketçiler Kooperatifi Başkanı Nayil Çiftçi, briketçilerin şehir içinde kaldığını, en az bin 500 kapalı 2 bin metrekaresi açık alan olmak üzere geniş alanda çalışmaları gerektiğini, yer sıkıntısı yaşadıklarını ve acilen şehir dışında kümelenebilecekleri bir alanda KSS kuracaklarını belirtti.
Van Bilim Sanayi ve Teknoloji il Müdürü Nevzat Gün, şehrin gelecekte gelişecek sektörlerin arasında yer alan marangoz ve mobilyacıların şimdilik yeni bir KSS ihtiyacının olduğu ama ev mobilyası, büro mobilyası, park/bahçe mobilyası alanında birer marka çıkarması durumunda bu sektörü peşinden sürükleyeceğini söyledi. Gün, “Bu gün ihtiyaç olan orta ölçekli bir sanayi sitesinin Van iline kazandırılması önemlidir. Büyükşehir olan Van'da 600, 900 ve 1500 metrekare işyerleri bulunmuyor. Organize Sanayi Bölgelerindeki (OSB) işyerleri en az 3 bin metrekare kapalı alandan başlaması nedeniyle 60 ile 120 metrekare dükkandan çıkan bir esnafın hemen OSB'ye girmesi düşünülemez. OSB’ye geçiş için arada gelişebilecekleri bir orta ölçekli sanayiye ihtiyaç bulunmaktadır. Cazibe merkezi olacak şehrin alt yapısının güçlendirilmesi önemli” dedi.
Briketçilerin sadece briketi düşünmemesi gerektiğini belirten Gün, "Perlit ve pomzanın işlenmesi, yeni ürünlerin de Van ilinde üretilmesi, inşaat, kimya, tarım gibi birçok alanda en az 35 ürün kullanılmaktadır. Van Gölü havzasının hammadde açısından dünyanın en zengin bölgesi. Hammadde olarak yurt dışına göndermek yerine işleyip göndermenin daha karlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu alanda yapılacak çalışma sadece briketle kalmalı. Kullanılacak alanın bu gün için bile büyük ve sektör gelişme potansiyeli taşıyor. KSS yerine İHTİSAS OSB düşünülmesi daha yerinde olacaktır” şeklinde konuştu.
Gün, bu konuda kooperatif ortaklarıyla birlikte daha detaylı, daha organize bir çalışmanın yürütülmesi için en kısa sürede sektörel bir toplantı yapılması gerektiğini belirtti.