Hacı Yılmaz
Mahkeme 52 iş yeri sahibi arasında bulunan Mehmet Karataş isimli esnafın açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar sonrası Mehmet Karataş işyerini açarak ticaret yapmaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na müracaatta bulunan işyerleri kapalı diğer esnaflar mahkeme kararının emsal alınarak iş yerlerinin açılmasını istediler.
Belediye pasajı girişinde '52 esnaf günlerdir çözüm bekliyor' yazılı pankartla seslerini duyurmaya çalışan esnafların hukuk mücadelesinde yeni bir gelişme yaşandı. Pasaj esnaflarından Mehmet Karataş ruhsat iptali, kira feshi ve tahliye kararına karşı 3. İdare Mahkemesi'nde açtığı yürütmeyi durdurma davasını kazandı. Mahkeme Belediye Encümeni’nin işlemini hukuka aykırı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar sonrası pasajın ana giriş kapısında mühür sökülerek Karataş kendi işyerinde alışverişe başladı. Bütün iş yerlerinin kapalı olduğu pasajda bir işyerinin açık olması ilginç görüntü oluşturdu. Pasaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, belediyeden mahkeme kararını emsal alarak kapalı olan diğer işyerlerinin de açılmasına izin verilmesini istediklerini söyledi.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Tahliye davasının yeni bir boyut kazandığını belirten Zeki Aslan, mahkeme süreciyle ilgili olarak şunları söyledi: "3. İdare Mahkemesi nezdinde 52 iş yeri sahibi olarak açtığımız hasara bağlı tahliye davasında mahkeme yürütmeyi durdurdu. Kararda bina ile ilgili alınan son teknik rapora göre binanın ağır hasarlı olmadığı, güçlendirilebilecek durumda olduğu, binanın ağır hasarlı olduğu yönündeki gerekçenin maddi dayanaktan yoksun olduğu, tahliye işleminin uygulanması halinde telafisi güç zararların meydana geleceği sonucuna vararak yürütmeyi durdu. Mahkeme aynı şekilde Belediye Encümeninin dava konusu iş yerlerinin kira sözleşmelerini feshederek 15 gün içinde tahliye edilmesine ilişkin kararını da hukuka ve mevzuata aykırı buldu. Mahkeme davacıların yani biz iş yeri sahiplerinin iş yerlerini tahliye etmediği takdirde davalı olan belediyenin ancak mülki idare kanalı ile davacıyı tahliye ettirebileceğini, resen yetkisi bulunmadığını bu nedenle tahliye işleminin hukuka aykırı olacağına karar vermiştir."
RUHSAT İPTALİ HUKUKA AYKIRI
Binanın ağır hasar gerekçesiyle tahliye işleminde yürütmeyi durdurma kararı sonrası bu kez Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığının 5 yılı dolan ruhsat yenileme işlemini reddetmesi, Encümenin de kira sözleşmesini fesh etme kararı alması üzerine 52 esnafın iş yerlerini açamadığını kaydeden Zeki Aslan, Mehmet Karataş isimli esnafın açtığı kişisel dava sonucunda yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, "Mahkeme kararında geçici ruhsat altında herhangi bir düzenlemeye yer verilmediğini, işyeri ve çalışma ruhsatı verilen iş yerlerinin veriliş tarihini izleyen bir ay içinde kontrol edileceğini, kontrol edilmemesi durumunda süreyle sınır kaldırılmaksızın çalışma ruhsatının alınmış sayılacağının anlaşıldığına işaret ederek, ruhsat sürecinin 5 yıl geçerli olduğu ibaresi bulunsa dahi kesinlik kazanacağını, bu durumda davacının (Mehmet Karataş) ruhsatının yenileme talebinin reddedilmesini hukuka aykırı bulmuştur. Mahkeme sonuç olarak belediyenin bu işleminde yürütmeyi durdurma kararı vermiştir" dedi.
BELEDİYE KARARI EMSAL ALSIN
İş yerlerinin aylardır kapalı olduğunu, mağdur olduklarını ifade eden Zeki Aslan, "Büyükşehir Belediyesi'nden 3. İdare Mahkemesi'nin Mehmet Ertaş ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararını emsal alarak, işyerlerimizin ticari faaliyetine izin vermesini istiyoruz. Bu konuda müracaatımızı yaptık. Belediyenin bizleri mağdur etmeyeceğine inanıyoruz" dedi.
TRAFOLARI KİM TAHRİP ETTİ
Zeki Aslan, Mehmet Ertaş ile ilgili mahkeme kararının tebliğ edildiği gün pasaj önündeki kaldırımda yer alan 2 elektrik trafosunun tahrip edilmesine bir anlam veremediklerini, trafoların tahrip edildiği esnada çıkacak yangın sonucunda çok sayıda iş yerinin kül olabileceğine dikkat çekti. Aslan, trafoyu tahrip edenlerin tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılmasını istediklerini ifade etti.