Maviliğin yeşille buluştuğu ve dünyanın tanıdığı bir Van Gölü hayal ediyorlar. Van Gölü’nü dünyanın 8. harikası olarak görüyorlar. Van Gölü ile ilgili çeşitli festival projeleri var. Onlar sosyal medyada 23 bin takipçisi olan Van Gölü Aktivistleri. Dernek başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü de Van Gölü diyor başka bir şey demiyor…
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, çalışmalarıyla dikkat çeken bir isim. Van Gölü Havzası’nı dikkate alarak Van Gölülüyüz diyerek, aktivist olmaya karar verdiler. Van Gölü’nün daha iyi tanıtılması ve korunması için ayrıca daha yaşanılır bir havza için gönüllüler olarak çalışmalar yapıyorlar. Çalışmalarını sosyal medyada paylaşarak Van, Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Erciş’te yani havza çevresinde iyi bir gönüllü kitlesi oluşturuldu. Farkındalık oluşturmaya çalışan aktivistler, çocukların mutlaka Van denizi kıyısına götürülmesini istiyor. Çocuklara gölün kirletilmemesi gerektiği anlatılmalı diyorlar. Yetişkinler örnek olabilirse ve bu başarılırsa Van Gölü’nün kurtarabileceğine inanıyorlar. Sosyal medyadaki Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın, Van Gölü sağlık, Van Gölü kalbim, Van Gölü eğitim, Van Gölü tarih, Van Gölü kültür, Van Gölü mirasımız ve Van Gölü çevre gibi etiketlerle oluşturulan grubun yaklaşık 23 bin takipçisi var. Her yapılan etkinlik sonrası gönüllülerin sayısı artıyor. “Tüm güzellikleriyle Van Gölü’nü seviyoruz ve ona aşığız.” diyen dernek başkanı Özel, Van Gölü’nün kötüye giden gidişatını durdurabilmek için harekete geçtiklerini söylüyor.
Kültür ve sanat başkenti Van Gölü
İşte Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel hocanın söyledikleri: “Amacımız siyasete ve şiddete bulaşmadan Van Gölü için çalışmaktır. Van Gölü eğitim diyerek işe çocuklardan başladık ve çocukların gözlerindeki mutluluk görülmeye değerdir. Merkez ve köy okullarında kitap okuma ve çevre bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. Kitap bağışlarında bulunuyoruz, mini konserler düzenliyoruz. Havza çevresindeki okullarda öğrencilerimize Van Gölü’nün güzelliklerini anlatıyoruz. Öğrencilerle sahilde çeşitli kıyı etkinlikleri yapıyoruz. Van Gölü’ne geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Dünya kıyı gününü aynı günde Van, Erciş, Adilcevaz, Ahlat ve Tatvan olmak üzere 5 ayrı noktada kutladık. Van denizinin 5 kıyısının kayıtlara geçmesini sağladık ve TURMEPA’dan teşekkür belgesi aldık. Yüzme etkinlikleri yaptık. Yurtiçi ve yurtdışı gezileriyle Van’ı ve Van Gölü’nü tanıtıyoruz. Vanlıları ve Bitlislileri buluşturuyoruz. Van Gölü’nü kültür ve sanat başkenti yapmaya çalışıyoruz.”
Van Gölü sağlık, Van Gölü kalbim
“Van Gölü sağlık, Van Gölü kalbim diyoruz ve sağlık çalışmaları yapıyoruz. Dünya kalp gününde Van’da ve Tatvan’da kalbin için sen de pedalla sen de adımla etkinliği yaptık. Van Gölü kenarındaki etkinlikte hem yürüdük hem de bisiklet sürdük. Dünya diyabet gününde de etkinlik yaptık. Doğa yürüyüşleriyle gölümüzün olağanüstü güzelliklerini görüyoruz. Dikili bir ağacın olsun kampanyası ile fidanlar diktik. Her aktivistimizin bir ağacı olsun diyerek daha yeşil bir Van Gölü için, havzada bir hatıra ormanı oluşturmaya çalışıyoruz. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile beraber, Akdamar Adası’nın ağaçlandırılması ile ilgili çalışmalarımız sürüyor.''
Van Gölü tarih ve kültür
“Çarpanak adasının dünya turizmine kazandırılması için çalışmalar yürütüyoruz. Van Gölü mirasımızdır diyoruz. Dünyanın en büyük İslam mezarlığı Gevaş ve Ahlat’ta. Havzadaki tarihi dokuların ortaya çıkarılması ve korunması gerekiyor. Çok güzel bir coğrafyamız var ve tarihi zenginliklerimiz ortaya çıkarılmalı. Toprak altında kalan antik bir kentimiz var ve gün yüzüne çıkarılmalıdır.” Doğa harikası olan Van Gölü mükemmel bir dünya değeri. Van Gölü 20 metreyi geçen dünyanın en büyük mikro biyolitleri (su altı peri bacaları-dikitler), mercanları, Van Gölü havzası bir kuş cenneti aynı zamanda, Türkiye’nin kelebek cenneti. Türkiye’nin en büyük gölü ve dünyanın en büyük sodalı gölümüz var. Dünyada sadece Van’da yaşayan ve uçan balık olarak nitelendirilen Van Balığı İnci Kefali, yaşıyor.”
Arıtma tesisleri kaldırılmalı
“Atıklar, dereler ve insanımız Van Gölü’nü kirletiyor. Arıtılsa bile Van Gölü’ne kanalizasyon atıkları bırakılmamalıdır. Konya’da, Kayseri’de veya Ankara’da deniz mi var? Tüm şehirler kanalizasyonu denize mi akıtıyor? Arıtma tesisleri kaldırılmalı ve Van Gölü’nden bağımsız bir yerde bu sorun çözülmelidir. Arıtıldığı söylenen temiz suyun bile Van Gölü’ne akıtılmaması gerekiyor, çünkü kimyasal değerleri ile oynanmış olur. Yıllar sonra sodalı su zarar görür ve normal suya döner. Kirlendikçe kirlenir ve gün gelir artık Van Gölü’nü kurtaramayız. Hükümetten isteğimiz belediyelere destek vererek arıtma tesisleri konusunu çözüme kavuşturmasıdır. Elektrik kesintisi olduğunda veya herhangi bir arızada Almanya’dan uzman bekleniyor. Van Gölü koruma kanununun getirilmesini talep ediyoruz. Yoksa gerçekten Van Gölü’nü kaybedeceğiz.” (Van Ekonomist)