TKDK hibede hedef büyüttü: 2021’de hedef 30 Milyon TL hibe

TKDK hibede hedef büyüttü: 2021’de hedef 30 Milyon TL hibe
13 Şubat 2021

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yerinde Kontrol Birim Amiri Ömer Gezginç, Van için 2020 yılında sağlanan hibe desteklerine dikkat çekerek, “2020 yılında Van için 16 milyona yakın bir hibe oranımız gerçekleşti.

TKDK Yerinde Kontrol Birim Amiri Ömer Gezginç, kurum olarak yerelde gerçekleştirdikleri çalışmalar, yapılan çağrılar, kadın ve gençlere yönelik projeler ve hibe destekleri hakkında gazetemize önemli bilgiler verdi.


 


YAPILAN ÇAĞRILAR 


TKDK Yerinde Kontrol Birim Amiri Ömer Gezginç, ilk olarak kurum tarafından yapılan çağrılar ve bu çağrılar kapsamında yapılan başvurulara değindi.


Şu anda 10’uncu çağrıya çıktıklarını belirten Gezginç, şu bilgileri paylaştı:


“9’uncu çağrıda 117 başvuru oldu, 31 tanesiyle sözleşme imzalandı. Bunların bir kısmı inceleme aşamasında yani 80 kadarı geçecek 30’a yakın proje uygun bulunmadı. 80 proje Van için iyi bir sayı çünkü bunun içinde 10’nuncu çağrı da dediğimiz 2 tedbirin dışında kırsal turizm de var, yani arıcılık sektörü, kırsal turizm. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine yönelik sektörler var. Van için güzel bir sayı olduğunu düşünüyorum, daha  önce bu sayı daha azdı bu 3 ilanla çıktığında ama 9’nuncu çağrıda iyi bir sayı karşımıza çıktı. Şimdi 10’nuncu çağrı ilanına çıktık. 9’uncu çağrı ilanımızın bazı projeleri halen devam etmekte, 10’nuncu çağrı ilanında da kırmızı et üreten işletmeler yani çiftlikler, süt üreten işletmeler ve kanatlı sektöre bina yapmalar, makine ekipman tedarikine yönelik desteklemeler var. Bunun dışında üretilen ürünlerin işlenmesine, pazarlanmasına yönelik meyve-sebze işlenmesi sonra yine kırmızı et işlenmesi, kanatlı et parçalama, kesimhane sektörüne yönelik destekler bulunmakta. Yüzde 50 ila yüzde 70 arası desteklenmeler bu çağrı ilanında değişiyor.” 


 

 


 


“9’UNCU ÇAĞRI İLANI PROJELERİ DEVAM EDİYOR”


9’uncu çağrıda halen projelerin devam ettiğini anlatan Gezginç, şöyle devam etti:


“Öncelikle şuan için 10’nuncu çağrı ilanına çıktık. 9’uncu çağrı ilanımızın bazı projeleri halen devam ediyor, 10’nuncu çağrı ilanında da kırmızı et üreten işletmeler yani çiftlikler, süt üreten işletmeler ve kanatlı sektörüne bina yapmalar, makine ekipman tedarikine yönelik desteklemeler var. Bunun dışında üretilen ürünlerin işlenmesine, pazarlanmasına yönelik meyve-sebze işlenmesi sonra yine kırmızı et işlenmesi, kanatlı et parçalama kesimhane sektörüne yönelik destekler bulunuyor. Yüzde 50 ila 70 arası desteklenmeler bu çağrı ilanında değişiyor. Yani kişiler başvurularını yapıyorlar, burada projelerin resmi anlamda kontrolleri gerçekleşiyor, sonra teknik analizi yapılıyor, teknik analiz gerçekleştikten sonra uygunluk bulunursa Ankara merkezde toplantıda bu projelerin geçmesi için tekrar denetimden geçiyor. Sonra projeler geçerse sözleşme imzalanıyor ve süreç başlıyor. Yapım işleri başlıyor, makine ekipman tedariklerini yapıyorlar, bir yandan bizim uzman arkadaşlar bunların kontrollerini gerçekleştiriyor ve sonraki süreçte de hibelerini alıyorlar. Tabi öncelikle yaptıklarını faturalandırıyorlar. Yapılan kontrollerden sonra ne kadar destek alacakları belirleniyor, sahada yaptıkları projelerine uygun bir miktar ortaya çıkıyor ve o hibe oranında hibelerini alıyorlar. 5 yıl takip süreci devam ediyor, 5 yıldan sonra da artık işletmesi tamamen kendisinin oluyor.” 


 


GENÇLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK 


TKDK’nın verdiği hibelerle yatırım ve istihdam alanındaki katkıları hakkında da bilgiler paylaşan Gezginç, şunları söyledi:


“42 ilde faaliyet gösteren bir kurumuz. Yatırım ve istihdam anlamında ciddi faydası olan bir kurumuz. Bizim kurumumuzun yaptığı açıklamaya göre IPARD 1 sonuçlarında Türkiye genelinde 57 bin istihdam yaratmış. Van için de güzel şeyler olur, şuana kadar olmuş bundan sonra da böyle devam eder. Hibe desteklerinde bu sektör içerisinde 3 yıl deneyimi olan kişiler başvuru yapabilir. Başvuruyu yapan kırsalda olması gerekiyor, yapacağı projeyi kırsalda uygulaması gerekiyor, şayet kişinin böyle bir tecrübesi yoksa veteriner hekim, ziraat mühendisi ya da meslek yüksek okulu okumuş ziraat teknikeri, veteriner sağlık teknikeri- teknisyeni lise mezunu diplomasını sunarak bu şekliyle başvuruyu sağlayabilir. Bu konuda bayanlara ve gençlere biraz pozitif ayrımcılık var, gençleri teşvik etmek, kırsaldaki bayanları istihdama katmak, iş sahibi yapmak için.” 


 

 


 


BAŞVURUDA ARICILAR VE TURİZMCİLER ÇOĞUNLUKTA 


Hibe desteği almak amacıyla gelen projelerin arasında en çok arıcılık ve turizm sektöründen projelerin olduğunu ifade eden Gezginç, şu bilgileri aktardı:


“9’uncu çağrıda yaklaşık 117 başvuru oldu, 31 tanesiyle sözleşme imzalandı, bunların bir kısmı inceleme aşamasında yani 80 kadarı geçecek, 30’a yakın proje de uygun bulunmadı. 80 proje Van için iyi bir sayı çünkü bunun içinde 10’nuncu çağrı da dediğimiz iki tedbirin dışında kırsal turizmde var, yani arıcılık sektörü, kırsal turizm. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine yönelik sektörler var.  Van için güzel bir sayı olduğunu düşünüyorum. Daha önce bu sayı daha azdı, ama 9’nuncu çağrıda iyi bir sayı karşımıza çıktı. 10’nuncu çağrı da bu yönüyle az çünkü 302 tedbiri dediğimiz tedbirde kırsal turizm oluyor, arıcılık oluyor ve Van’da arıcılık çok yaygın yapılıyor. Bize en fazla gelen proje sayısında arıcılık ve kırsal turizmde otellerden geliyor. O zaman sayımız artıyor ama 10’nuncu çağrıda 80-90 başvuru olma ihtimali düşük ama eskiye nazaran baktığımızda İPARD 1 ve İPARD 2’nin başlarına baktığımız zaman yine sayının arttığını görüyoruz.”


 


HİBE DESTEĞİNE BAŞVURU ÇAĞRISI


Verilen hibe desteklerine ilişkin vatandaşlara ve çiftçilere çağrıda bulunan  Gezginç, şunları söyledi:

“Ben mesleğim gereği daha önce Van’la ilgili bir araştırma yaptım, Ankara Üniversitesinde doktora yaptığım için hocalarımızla Van’ın hayvancılığıyla ilgili genel bir değerlendirme yaptık, ciddi anlamda bir potansiyel var. Özellikle koyun sütü üzerine bu potansiyeli değerlendirsinler, hem Van’a bir yatırım olsun hem üretimin daha iyi bir seviyeye gelmesi için bu desteklemeler güzel bir destekleme. Ve en önemlisi kırsaldan göçün engellenmesi ve gençlerin iş sahibi olması için bir istihdam yaratılmış olunuyor. Yani isteğimiz bütün projelerde hep güzel sonuçlar elde edelim. Buranın en önemli faaliyetlerinden birisi de arıcılık faaliyeti, güzel bir yönü var, kişiler buna istekli, bize çok proje geliyor. Tabi bal üretimi dışında bunu çeşitlendirebilirlerse propolis ve arı sütü gibi onlar için hem ek gelir hem de arıcılık sektöründe faaliyet yapmak isteyen kişilere de bir teşvik olur. Yani gelsinler yatırımlarını yapsınlar, bu yönüyle vatandaşın projelerini bekliyoruz, yani kırsalda yatırım yapmayı düşünenleri bekliyoruz.” 

 


“HEDEFİMİZ HİBE MİKTARINI 2021 YILINDA 30 MİLYONA ÇIKARMAK”


2021 yılına dair yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler paylaşan TKDK Yerinde Kontrol Birim Amiri Ömer Gezginç, şunları kaydetti:


“2021 yılı için 9’uncu çağrının artık projelerinin yapım aşaması, makine ekipman tedariki başlayacak. Bu yönde sözleşmeleri imzalananları yönlendireceğiz ve yapım işine şuanda çok istekli olan kişiler de var. Başlamak için biraz kış şartlarından dolayı Mart sonunu Nisan’ı bekliyorlar. Başladıkları takdirde artık sürekli bunların kontrolü ve bu sene itibari ile ödemelerinin gerçekleşmesi, hızlandırılması yönüyle bir çabamız olacak ve aynı şekilde 10’nuncu çağrı ilanı için çalışmalar yapılacak. Projelerin sunulması, incelenmesi tekrardan merkeze gönderilmesi, projenin geçmesi için yani projedeki hataları ve eksiklikleri belirliyoruz ki Ankara’ya tam anlamıyla düzgün bir proje gitsin ve orada geçebilsin, bunun için çabalıyoruz. Bu yönüyle projelerin geçmesi hedefimiz. Projeler geçtiği takdirde 2021 yılı da bu şekilde tamamlanacak. 2020 yılında Van için 15-16 milyona yakın bir hibe oranımız gerçekleşti, hedefimiz hibe miktarını 2021 yılında 30 milyona çıkarmak. Şuan için en önemli hedefimiz bu.” 

 

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT 

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur