OSB Başkanı Aslan: Yerelde kent milliyetçiliği şart

OSB Başkanı Aslan: Yerelde kent milliyetçiliği şart
28 Aralık 2020

Koronavirüs salgınında Türkiye’deki bütün sektörler ekonomik olarak sarsıntılı bir süreçten geçerken Van sanayisi üretimine hız kesmeden devam ediyor.

Maliyetlerden, enerjiye kadar tüm giderleri artan Van sanayicileri zor dönemde bile üretim kapasitelerini artırmayı başardılar. Konuyla ilgili gelinen durumu Şehrivan aracılığı ile paylaşan Van Organize Sanayi Başkanı Mehmet Aslan, “Önceliğimiz kent milliyetçiliği yakalamak, kenti büyütmek ve istihdam alanları yaratmaktır.” Dedi. Aslan, kalkınma modelinde esas önceliğin yereli destekleme olduğunu söyledi. Geçmişi çok eskiye dayanmasına rağmen geçmişte belli dönemlerde yaşanan çatışmalı ve sıkıntılı süreçler, üretimi sekteye uğratan belli başlı olaylar Van Organize Sanayi Bölgesi’nin kentin kalbi olmasına engel olmadı. Yaşanan ekonomik krizlere, sıkıntılara rağmen kentte tutunmaya, üretmeye ve istihdam yapmaya çabalayan Van OSB’nin üreticilerinin çabası kentte önemli markaların oluşmasını sağladı. Tüm olumsuzluklara rağmen istihdam alanı genişleyen, yeni etapların çalışmalarının aralıksız devam ettiği OSB’de yeni markaların ve üretim tesislerinin önü açılırken Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kentin üretim üssüne dair son verileri Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Aslan, “Yerel üretimde öncelik yerel halk, yerel tüketici olacak ki hedef, kent milliyetçilini yakalarken büyüme ve istihdam olanaklarına da katkı sağlanmalı” şeklinde konuşarak yerel tüketicilere sanayiye sahip çıkılmaları çağrısı yaptı. Pandemiye rağmen OSB’de 3 etaptaki birkaç firma dışında tüm firmaların üretime devam etmeye çalıştığını ve üretimi aksatmadığını belirten Aslan, OSB 4’üncü etapta gelecek yıl üretimin başlayacağını vurgularken yeni dönemde özellikle 5’inci etabı kentin gözdesi olan tekstil üretimine, çağrı merkezleri gibi dev istihdam alanlarına ayırdıklarını söyledi.


ASLAN: KALKINMA MODELİNİN TEMELİ YERELDE ÜRETİM VE TÜKETİM!


Kent milliyetçili yakalayabilme ve yerel halkın yerel yönetime sahip çıkma konularının çok önemli olduğunu aktaran Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, “Yerel ürün, yerel kalkınma, yerel modernlik, yerelde üretilen malların desteklenmesi ve esnafın, tüccarın yerel de üretilen ürünlere destek sağlaması gibi konular yerel için çok kıymetli. Ülkelerde, bölgelerde ve illerde büyüme, kalkınmaları ve refah sevilerinin yükselmemesi için yereldeki güçleriyle, aktiviteleriyle büyürler, istihdam yaratırlar ve üretimlerini çeşitlendirirler. Dolayısıyla yereldeki üretim ve yereldeki tüketim kalkınma modelinin temelidir. Yani kendi bahçelerini yetiştirmezsen, kendi ürettiğin ürünleri bölgende ve ilinde bunların tüketiminin yaygınlaşmasını sağlamazsan, özendirmezsen ve sahip çıkmazsan bölgedeki ve ildeki üretimi güçlendiremezsin ve istikrarlı bir büyüme yakalayamazsın hatta istihdamda da belli bir noktaya gelemezsin. Kısaca her şeyin başı insanın kendi kendine sahip çıkmasıdır.” Dedi.

 


“EN BÜYÜK ÜRETİM VE İSTİHDAM MERKEZİYİZ”

Van Organize Sanayi Bölgesi’ni göz önünde bulundurup ve kendi standartımıza yerleştirirsek üretmeyi ve gelişmeyi daha da hızlandırabiliriz diyen Başkan Aslan, şunları anlattı: “Van Organize Sanayi Bölgesi ilin en büyük üretim ve istihdam merkezidir. İlin en büyük ekonomik gücü ve mali yapısı organize sanayi bölgesidir. Sanayinizi büyütmezseniz, üretimlerinizi güçlendirmezseniz ve yapılarınızı buralarda kümelenmezseniz siz kalkınamazsınız, büyüyemezsiniz ve istihdam yaratamazsanız. Dolayısıyla bu da sizin rekabet gücünüzü düşürür. Öte yandan bölge iller, diğer bölgeler veya uluslararası piyasayla rekabet edebilmek için rekabeti yerelde güçlendirmek, üretim çeşitliğinin olması, teknolojik, katma değerinin olması, ihracata dönük olması ve ülkenin her köşesine bir pazar alanı yaratma sinerjisi yaratmanız lazım.”


VAN’DA KALİTE VE ÜRETİM SORUNU YOK

Van Organize Sanayi Bölgesi’nin her türlü imkâna sahip olduğunun altını çizen Aslan, “Öncelikle her fert, kümelenmiş ticari mal, şehirdeki ticaret haneler, müteahhitlik sektöründeki iş insanları, yapsatçılar, inşaatçılar veya tarımla, hayvancılık ve turizm gibi sektörler üretimle iç içedir yani birdirler. Dolayısıyla herkesin üstüne düşen sorumluluğu birey olarak yaşadığı kente kendini ait hisseden herkes yerelini güçlendirmek zorundadır. Hamdolsun Van sanayisinin üretim, kalite ve fiyat gibi bir sorunu yok. Bunların hepsini Van’da sağlayabiliyoruz. İstediğiniz kapasitede mal üretme gücüne ve hacmine sahibiz. Ülkenin ve bölgenin her tarafında aynı kalite ve aynı fiyatlarla halka arz etme kapasitesine sahibiz. İstenilen kaliteyi yakalayabilir ve piyasaya sürebiliriz. Lojistik noktasında da çok ileri seviyedeyiz. İstenilen zamanda istenilen yerlere ve istenilen sürelerde teslim etme kabiliyetine de sahibiz.” İfadelerini kullandı.

 


SÖZ SAHİPLERİ GEREKEN ÖNEMİ VERMELİ!

Başkan Aslan, sözlerini “Madem her şeye sahibiz, geriye yereldeki insanların sanayilerine destek olmaları kalıyor.” Şeklinde sürdürürken konuyla ilgili olarak ayrıca: “Biz üreteceğiz, gelir elde edeceğiz, üretim hatlarını artıracağız, kapasiteleri genişleteceğiz ve tekrar dönüp dolaşıp milletimize geri geleceğiz. O yüzden tüm bunlar nasıl ki Van sanayisi için önemliyse bir o kadar da yerel halk için önemlidir. Çünkü burada gençlerimize istihdam alanı yaratacağız, işsiz insanlarımıza iş kapısı açacağız ve Van’ın gelişmesinde katkı sağlayacağız. Dolayısıyla Van Organize Sanayi Bölgesi, diğer illerin ekonomik paydaşları, Ticaret Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Odası, Van Ticaret Borsası, Van Valiliği, yatırımcı firmalar ve yerel yönetimlerle birlikte yani kentte söz sahibi olan herkes üretime ve istihdama gereken önemi vermek zorundadır. Çünkü birlikte tüketeceğiz, birlikte kullanacağız bundan dolayı inşaat, tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeli için de birlik olacağız ki kentimizi hep beraber kalkındırabilelim.” Diye belirtti.


ÇABA YATIRIMCI GETİRİR!

Geldiğimiz günden itibaren tek hedefimiz kenti büyütmek diyen Aslan, “Van Organize Sanayi Bölgesi’ni ve kenti büyütmek adına daha çok çalışmalarımız gerekir çünkü ilimize bir teveccüh var, algısı iyi, pazar payı iyi, üretim alanları müsait. Bu konuda da hükümetin az gelişmiş bölgeleri kalkındırma büyütme babında çeşitli teşvikler, indirimler, istisnalar ve muafiyetler söz konusu. Biz 4. Etabımızı da açtık, şu an orada fabrika inşatları da devam ediyor. Gelecek sene inşallah bir kısmını üretime geçecektir. Hedefimiz, buradaki sanayi bölgesini büyütmek, ili kalkındırmak, kente yeni, stratejik, hacmi büyük yatırımlar getirmek ve istihdam olanaklarını üst seviyelere çıkarmak. Bunları yaparken de sanayi bölgemizi cazibe merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Yatırım yapmak isteyen insanları ‘neden Van’da yatırım yapalım’ sorularına cevap bulmaya çalışarak çaba sarf ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 


“5. ETAB İSTİHDAM YERİ OLACAK”

Organize sanayinin 5. Etabından da söz eden Başkan Aslan, 283 hektarlık bir alan olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Mevcut Van Organize Sanayi Bölgesi’nin iki katı kadar bir alanımız var. O alanların planı, fizibiliteleri ve sondajları gibi işlemleri bitirdik. O bölgeden 274 tane parsel çıkardık. Biz üretim yaparken bunun yanında insan stokuna ve genç işsizlerimize istihdam alanı yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü burada yoksulluk var, imkânsızlık var. Bu kadar yüksek rakamlı işsiz kesimini sadece fabrika ve dar alanlı üretim tesisleriyle kurtaramayız. Biraz daha istihdam yoğunluklu alanlara yönelmemiz lazım. Misal çağrı merkezleri ve tekstil gibi sektörlere yönelmemiz gerekir. Ondan dolayı da 5. Etabın 100 hektarını tekstil bölgesi olacağı kararını yetkilerle birlikte aldık. Altyapı çalışmaları bitmeye yakın ve istihdam noktasında kente ciddi bir katkı sağlayacaktır.” “PANDEMİ,

ÜRETİME ENGEL OLMADI”


Pandemi sürecindeki üretimin durumundan ve sanayi bölgesinin üretim alanında girdi, maliyet kısımlarını değerlendiren Başkan Aslan, şunları kaydetti: “Van Organize Sanayi Bölgesi olarak pandemi sürecinde bile üretime ara vermedik, her sanayicimize de üretimleri devam ettirme adına izin aldık. Pandemi sürecinde kapanma, duraklama ve duraksama yaşanmamıştır. Üretim açısından hiçbir düşüş yaşanmadı. Süreç kötü işliyor ama biz 2019 yılından daha iyi olacağız. 2019 yılı ekonomik krizin gölgesinde kalarak 2018 yılından daha verimsizdi fakat bu açığı bu sene yani 2020 yılında telafi ettik.”

 


“ENERJİMİZİ DE GÜNEŞTEN ALMALIYIZ”

“Öte yandan bölgeye ve kente bir talep ve rağbet var. Biz de yatırımcı arkadaşlara destek olmalıyız ki hep birlikte kalkınalım ve kenti daha iyi bir yere getirebilelim. Sanayi bölgelerinin giderlerine gelecek olursak, üretimin olduğu her yerde en çok girdi ve maliyet enerjidir. Biz zaten enerjiyi ithal eden bir ülkeyiz, dışarıya bağımlılığı ortadan kaldırmalıyız. Bunun için ise kendi yerel ve milli kaynakları kullanmaya başlamalıyız. Van’ın en büyük potansiyelli güneş enerjisidir, bunu harekete geçirip kullanmamız lazım.” Van OSB Başkanı Memet Aslan, kentin kalkınmasındaki esas modelin yerel üretimin ve yerel tüketimin olduğunu söyledi. Kentte üretim yapan üreticilerin ve tüketimlerin de yine yerelden yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Aslan, “Kısaca her şeyin başı insanın kendi kendine sahip çıkmasıdır.” Dedi.

ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-HAKİM İNALÖZ 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur