Milletvekillerine, 'çiftçi borçları ertelensin' mektubu

Milletvekillerine, 'çiftçi borçları ertelensin' mektubu
17 Aralık 2020

Van Başkale Ziraat Odası tarafından, çiftçi borçlarına ilişkin olarak Van milletvekillerine ‘borçların ertelenmesi’ konusunda mektup gönderildi. Mektupta, çiftçilerin tamamının hacizli olduğu hususuna dikkat çekildi.

 Van Ziraat Odası Başkanı Rahmi Aşkan, çiftçi borçlarının ertelenmesi için Van Milletvekillerine mektup gönderdiklerini söyledi.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Aşkan, “Kovid-19 salgını döneminde tarlasının başında, hayvanlarının yanında üretime devam ederek milletimiz için üretim yapan çiftçilerimize Pandemi sürecinde ekonomik desteğin sağlanması gerektiği düşüncesi ile Van Milletvekillerimize borç ertelenmesi hususunda mektup gönderdik” dedi. 

 

750 ZİRAAT ODASINDAN MEKTUP

Sadece kendilerinin değil Türkiye’deki diğer ziraat odalarının da genel merkezin çağrısıyla bağlı oldukları illerin vekillerine mektup gönderdiğini belirten Aşkan, “Pandemi sürecinde çiftçimiz için yapılacak öncelikli çalışma borç ertelenmesidir. Odamıza gelen talepler de bu yöndedir. Genel Merkezimizin başlattığı çalışma ile Başkale Ziraat Odası Başkanlığımız da dahil Türkiye genelindeki 750 Ziraat Odası Başkanlığından tüm milletvekillerimize borç ertelenmesi konusunda mektup gönderildi” diye konuştu.


 


“MECLİSTEN DE DESTEK BEKLİYORUZ”


Çiftçi borçlarının ertelenmesi doğrultusunda TBMM’den de beklentilerinin olduğunu ifade eden Aşkan, “Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar öncülüğünde başlatılan çalışma ile bir an evvel çiftçilerimizin beklentisi olan borç ertelemelerine meclisten de desteğin geleceğine inanıyoruz” diye belirtti.


 


VEKİLLERE GÖNDERİLEN MEKTUP

Milletvekillerine gönderilen mektupta, şunlar dile getirildi:

“Çiftçilerimiz gece gündüz demeden, her türlü zorluğa göğüs gererek tarlasında, bağında, bahçesinde, ahırında ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak için çalışmaktadırlar. Üretimden pazarlamaya kadar geçen süreçte de birçok sorunla karşılaşmaktadır. Çiftçilerimizi en fazla zorlayan konulardan biri de finansman sorunudur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Ülkemizde tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi bakiyesi, 2019 yılında 106 milyar 307 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, tarımda kredi kullanımı 122 milyar 941 milyon liraya ulaşmış, 9 aylık süreçte bankalardan kredi kullanımı yüzde 15,6 oranında artış göstermiştir. 

 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da 2019 yılında 8,2 milyar liraya ulaşmış, 2020 yılı 9 ayın sonunda 7,7 milyar olarak gerçekleşmiştir. 

 

Çiftçilerin bankalara olan toplam borcunun 89 milyar 011 milyon lirası kamu bankalarına, 22 milyar 240 milyon lirası yabancı bankalara, 11 milyar 690 milyon lirası ise yerli özel bankalaradır. 2020 Eylül ayı itibarıyla bankalarca kullandırılan toplam kredinin yüzde 4,3’ü takibe düşmüş kredileri kapsarken, takibe düşen kredi miktarı 5 milyar 288 milyon lira olmuştur. Tarım sektöründe takibe düşen kredi tutarlarında 2015-2020 Haziran tarihleri arasında 2 kat artış olmuştur. 

 

Son yıllarda artan girdi fiyatları, pazarlama sorunları ve yaşanan doğal afetler nedeniyle ekonomik geliri azalan ve krediye daha fazla ihtiyaç duyan tarım sektöründe, Covid-19 salgını ile sorunlar daha fazla artmıştır. Ülkemizde mart ayında başlayan COVİD-19 salgını nedeniyle alınan çeşitli kararlar çerçevesinde bankalar vadesi gelen kredilerde erteleme ve yapılandırma yapmış, ayrıca temmuz ayı sonuna kadar icra işlemleri durdurulmuştur. Ağustos ayından itibaren de icra işlemleri yeniden başlatılmıştır. Özellikle yapılandırma işlemlerinde çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından talep edilen peşinatı ödeyememesi ve bankaların riskli gördükleri çiftçilere yapılandırma yapmamaları nedeniyle son aylarda başlatılan icra işlemleri artış göstermiştir.

 

Ayrıca ülke genelinde bankaların tüm sektörlere uyguladığı faiz oranlarında artış başlamıştır. Bu durum tarım sektörünü de etkilemiş, tarımsal kredi faiz oranları artmıştır. Ziraat Bankasının tarımsal kredilere kullandırdığı faiz oranını değiştirmezken yapılandırma faiz oranlarını yüzde 20 olarak uygulamaktadır. Diğer bankalar da faiz oranları daha da yüksektir. Bu faiz oranları ile uygulanan yapılandırma çiftçilere daha çok zarar vermekte çiftçinin geleceğe yönelik borcu katlanarak artmaktadır.

 

Çiftçilerimiz borçlarını tamamen ödemek istemektedir. Ancak tüm bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine birikmiş borçları bulunmaktadır. Çiftçilerin birikmiş borçlarını ödeyebilmeleri için Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere bankalarca başlatılmış haciz işlemlerinin acilen durdurulması ve borçların faizsiz olarak uzun vadede yapılandırılması gerekmektedir. Bu konuda göstereceğiniz gayret ve destek çiftçilerimiz için moral kaynağı olacaktır. Başkale ilçemiz tarım ve hayvancılık bölgesi olması dolayısıyla ilçemizin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı DAP projelerinin tekrardan açılması ve Başkale ilçemize öncelik tanınması 23 Şubat 2020 depreminden sonra mağdur olan çiftçilerimize can suyu olacaktır.”

 

 

Prestij Haber: Adil HARMANCI

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur