Van Büyükşehir ile 2020 tarımsal kalkınma yılı oldu

Van Büyükşehir ile 2020 tarımsal kalkınma yılı oldu
15 Aralık 2020

Van Büyükşehir Belediyesi, ‘önce üretim’ sloganıyla 2020 yılında tarımsal hizmetler alanında adeta devrim yaptı.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DAP) desteğiyle de tarım ve hayvancılığa yaklaşık 20.5 milyon TL harcayarak çiftçilerin yüzünü güldürdü.

 

Van’da tarım ve hayvancılık alanında yapılan çalışmalarla 2020 tarımsal hizmetlerin yılı oldu. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in talimatları doğrultusunda tarım ve hayvancılık alanında önemli projeler hayata geçirildi. Koronavirüs salgını ile birlikte önemi tekrar ortaya çıkan yerli ve milli üretime katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım ve hayvancılık alanında verimliliği arttırmak yoğun bir çalışma yılı geçirdi. Yaptığı çalışmalarla tüm çiftçilerin yanında olan Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında da desteğini sürdürecek.

 

 

120 MAHALLEYE BİN ADET SIVAT KURDU

2020 yılını tarımsal yıl ilan eden Van Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli geçim kaynaklarından olan tarım ve hayvancılığa yönelik yatırımlarını sürdürdü. Bu kapsamda Türkiye'nin en çok küçükbaş hayvan nüfusuna sahip olan kentte, hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanması için çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalarla 13 ilçede 79 mahalleye 700 beton sıvat, 41 mahalleye ise 300 sac sıvat olmak üzere toplamda 120 mahalleye bin adet sıvat kurularak hayvan sahiplerine teslim edildi.

 

 

13 İLÇEDE 103 KİLOMETRE BETON SULAMA KANALI YAPILDI

‘Önce üretim’ sloganıyla çalışmalarını yürüten Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, tarımda verimliliği arttıracak önemli çalışmaları tamamladı. Ekipleri 13 ilçede yürüttükleri çalışma ile toplam 103 kilometre beton sulama kanalı yaparak, yaparak 100 binlerce dekarlık tarım arazisini sulama suyuna kavuşturdu.

 

 

BİN 650 KİLOMETRE ARAZİ YOLU AÇILDI

Bugüne kadar yapılan hizmetlerle kırsal mahallelerdeki çiftçilerin üretimine olumlu katkıda bulunan Büyükşehir Belediyesi, 13 ilçede açtığı arazi yollarıyla da çiftçiye büyük katkı sağladı. Çiftçilerin talepleri doğrultusunda yürütülen çalışmalar sonucunda toplamda bin 650 kilometre arazi yolu kullanıma açıldı. Ayrıca çalışmalar kapsamında farklı noktalara 48 adet bent yapılırken, 65 bin metre koruge boru desteği sağlandı.

 

 

483 KİLOMETRE SULAMA KANALI TEMİZLİĞİ VE 163 GÖLET TEMİZLİĞİ YAPILDI

İlkbahar ayları ile birlikte harekete geçen Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ekipleri, tarım arazilerini sulamak amacıyla kullanılan 483 kilometre toprak sulama kanalı ve sulama amaçlı kullanılan 163 göletin temizliğini yaptı. 400 mahallede 20 iş makinesiyle yapılan çalışmalarda çiftçi ve üreticiyi memnun etti.

 

 

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNİN KULLANILDIĞI 7 ADET HAYVAN İÇME SUYU TESİSİ YAPILDI

Tarım ve hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarda Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile işbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi, güneş enerji sistemlerinin kullanıldığı 7 adet hayvan içme suyu tesisini kurdu. Bununla birlikte yeraltı sularından faydalanılarak yıllardır hayvan içme suyu sıkıntısı yaşayan mahallerin sorunları çözüme kavuşturuldu. Ayrıca 8 mahallede ise yapılan sondaj çalışmalarında su bulunurken, güneş enerji sistemleri ise önümüzdeki yıl yapılacak.

 

 

100 BİN ADET YERLİ FİDE DAĞITILDI

Van’da yerli ve milli tohumun korunması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için başlatılan yerli tohum atağı kapsamında, Edremit ilçesindeki seralarda 45 çeşit tohumdan yaklaşık 100 bin yerli tohum fidesi üretilerek, çiftçilere dağıtıldı. Bu tür çalışmalarla milli tohumun yaygınlaştırılması ve yüksek verimli ürünlerin elde edilmesi hedeflenirken, bölgede ürün çeşitliliğinin sağlanması ve sürdürülebilir milli tohumun yaygınlaştırılması planlanıyor. Bununla birlikte ayrıca çiftçilerin talepleri doğrultusunda makine ve tohum desteği başta olmak üzere birçok konuda ciddi destekler sağladı.

 

 

ÖZEL BİR PROJE İLE BITTIM AĞAÇLARI FISTIK AĞACINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Van Büyükşehir Belediyesi, geliştirdiği özel bir proje ile Çatak ilçesindeki bıttım ağaçlarına fıstık fidelerini aşılayarak ekonomiye kazandırıyor. Atlıhan mahallesinde hayata geçirilen bıttım aşılama projesi ile 10 binlerce bıttım ağacı fıstık ağacına dönüştürüldü. İl Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak yapılan projede ayrıca 50 çiftçiye aşılama, budama, bakım ve hastalıklara karşı mücadele eğitimi de verilirken, çiftçilere makine desteği de sağlandı.

 

 

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur