Özgökçe: Çiftçi sıkıntılı bir yıl geçirdi

Özgökçe: Çiftçi sıkıntılı bir yıl geçirdi
11 Aralık 2020

Tarım sektöründe 2020 yılını değerlendiren Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, çiftçilerin sıkıntılı bir yıl geçirdiklerini, 2021 yılının daha iyi geçmesi için çiftçiler açısından bazı iyileştirmelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, 2020 yılında çiftçilerin yaşadıkları sorunlar ile 2021 yılında çiftçileri bekleyen muhtemel sorunlar ve bu sorunlara dair çözüm önerileri konusunda açıklamada bulundu.


 


“ÇİFTÇİ SIKINTILI BİR YIL GEÇİRDİ”


2020 yılında, her sektörde olduğu gibi pandeminin çiftçi üzerinde de olumsuz bir etki oluşturduğunu belirten Özgökçe, “Korona dünyanın her tarafında etkili olurken, haliyle çiftçiyi de etkiledi, çiftçi mağdur oldu. Çiftçinin ürünü elinde kaldı. İç tüketim azalınca mallar elinde kaldı, çürüdü. Çiftçi kötü bir yıl geçirdi, inşallah 2021 yılı böyle olmaz.” dedi.


 


"2021 YILINDA DA SORUNLAR OLACAK"

2020 yılında yaşanan sıkıntıların 2021 yılında da çiftçiyi beklediğini ifade eden Özgökçe, şunları söyledi: 

“2021 yılında çiftçilerimizi bekleyen bazı sorunlar var. Bunları dile getirmek istiyoruz. Yem fiyatları başını almış gidiyor. Geçen yıla göre 40-50 oranında arttı. 2019 yılı buzağı desteği daha yeni ödeniyor. Devlet bu pandemi sürecinde birçok sektöre can suyu olabilecek şekilde destekler sundu, hibe programlar sundu. Çalışanlar evlerinde oturdukları halde kısa çalışma ödeneğinden yararlandırıldı. Fakat çiftçilerimizin ne borçları faizsiz ertelendi ne Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yapılandırıldı. Bu anlamda çiftçilerimiz sıkıntılı bir yıl geçirdi. Bu çerçevede çiftçilere her sene ödenen mazot, gübre destekleri önümüzdeki yıl için de artmadı. Geçen sene 27 TL verilirken 2021 yılında da 27 TL olarak verilecek. Bütün her şeye belli oranlarda zam gelirken, girdi ürünlerinde, mazot, gübre, ilaç vs. diğer bütün işçiliklere olsun zam gelirken, maliyetler artarken, çiftçilere verilen destek de maalesef yerinde kaldı bu sene. Tabi çiftçiye verilen bu destek bir nebze de olsa çiftçiye yarıyordu, çiftçi bununla en azından mazot alabiliyordu, bir kısım gübre alabiliyordu, fakat artmayınca da çiftçilerimiz sıkıntı yaşıyor. Çiftçiler bu yönüyle çözüm bekliyor.”


 


“BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN”

 

Çiftçilerin bankaya ve kooperatife olan borçlarından dolayı mallarına haciz geldiğini, tarımsal aletlerine de el konulduğunu ifade eden Özgökçe, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini şöyle dile getirdi:

“Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankasına olan çiftçi borçları ertelenmedi, biz faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz. Ülkemizi doyuran, sofralarımızı dolduran eli nasırlı çiftçilerimiz gecesini gündüzüne katarak bağda tarlada çalışıyor, sırf insanlarımız aç kalmasın diye. Bu insanların da hakkı gerçekten ödenmez. Biz evlerimizde otururken onlar tarlada, bağda, bahçede üretim için durmadan çalışıyorlar. Bu insanlara da bu pandemi sürecinde ve her zaman emeklerinin karşılığını sunmamız gerekiyor. Çünkü önemli bir kesim. Bunun için Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından dolayı Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi ilimizde de var, birçok kişinin malına haciz geliyor, traktörüne el konuluyor, tarımsal aletlerine el konuluyor. Düşünün çiftçi tarımsal aletleriyle üretim yapıyor, üretimin sürekliliğini sağlıyor, siz çiftçinin elindeki traktörünü, alet ekipmanını aldığınız zaman çiftçi artık asla üretime dönemiyor. Arazisi boş kalabiliyor. Onun için Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan çiftçi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini, Tarım Kredi Kooperatifine olanların yapılandırılarak uzun bir vadeye yayılmasını istiyoruz. Ayrıca destekler zamanında ödensin. 50 alet, ekipman desteği de tekrar verilmelidir. Çiftçilerimiz gerçekten mağdur durumda.”


 


SULAMA SORUNU


Van’da yeterli sulama kanalı olmadığı için çiftçilerin bir de sulama konusunda sorun yaşadığını aktaran Özgökçe, şunları kaydetti:

“Sulama ile ilgili devam eden bir sıkıntı var. Sezon bitti, artık Sulama Birliklerinin sezon sonunda hazırlık olarak kanal bakımlarını, dolan göletlerin temizliklerini, bakımlarını yaparak önümüzdeki sezona hazır hale getirmeleri gerekiyor. Sulamayla ilgili zaten ilimizde sıkıntılar var, bir an önce gerek Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Daire Başkanlığı ve Sulama Birliklerinin bu işe şimdiden el atıp sezona gerekli hazırlıkların yapılması gerekiyor. Yeterli sulama kanallarımız yok. Çiftçilerimizin sulanabilir arazisinin ancak üçte biri sulanabiliyor. O nedenle de var olan sulama kanallarının işler hale getirilmesi gerekiyor.”

 

 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur