VAHATUDER’den öneri: 'Eski Van Şehri ve Van Kalesi Alan Başkanlığı kurulsun'

VAHATUDER’den öneri: 'Eski Van Şehri ve Van Kalesi Alan Başkanlığı kurulsun'
03 Aralık 2020

VAHATUDER Yönetim Kurlu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van Kalesinin batı tarafında yer alan eski Van şehrinin bir an önce ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “Bunun için de biz dernek olarak İstanbul, Çanakkale ya da Kapadokya’daki gibi bir Alan Başkanlığı kurulmasını istedi.

Van Gölü havzası, tarihi eserler yönünden özellikle yabancı ve yerli turizm için oldukça elverişli bir bölge. Havzada, Urartu medeniyeti başta olmak üzere, Asur, Med, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eser turizme kazandırılmayı bekliyor. Bu eserleri kale, kanal, köprü, kilise, havra, cami, türbe, höyük ve eski yerleşim alanlarında bulunan saklı yapılar olarak sıralamak mümkün.


 


ESKİ VAN ŞEHRİ


Turizm açısından en önemli saklı yapılardan biri de Van Kalesi’nin batı bölgesinde yer alan Eski Van Şehri olarak bilinen alanda bulunan yapılar.

 

Bu bölgede toprak altında kalan yapılar daha çok Urartu, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait yapılar.  

 

Buradaki yapıların orijinaline uygun halde ortaya çıkarılmasının Van ve bölge turizmine büyük bir katkı yapacağı belirtiliyor. 


 


9 YIL KAZI ÇALIŞMASI YAPILDI


Eski Van Şehri olarak tabir edilen bu bölgede şehrin yeniden canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla 2010 yılında kazı çalışmaları başlatıldı.

 

İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar'ın başkanlığında yapılan kazılara 2019 yılında ise ara verildi.  

 

Bu alanda iki yıldır herhangi bir kazı çalışması yürütülmediği gibi, buna ilişkin yeni bir hazırlık olmadığı da belirtiliyor. Turizm çevreleri, pandemi de göz önünde bulundurularak çalışmaların uygun bir tarihte başlatılmasını istiyor. 


 


“ALAN BAŞKANLIĞI KURULSUN”

Eski Van Şehri bölgesindeki kazılara ilişkin önemli bir öneri VAHATUDER’den geldi.

 

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, çalışmaların süreklilik kazanması ve bir an önce tamamlanarak turizme kazandırılması için Alan Başkanlığı önerisinde bulundu.  

 

Tunçdemir, “İstanbul, Çanakkale ya da Kapadokya’daki gibi burada da Eski Van Şehri Alan Başkanlığı kurulsun. Çalışmalarda hem aksama ve gecikme olmaz hem de daha erken tamamlanır. Zaten bu alanda 9 yılda yapılan çalışmalarla kazı işi belli bir aşamaya gelmiş, Alan Başkanlığının devreye girmesi ile burası daha erken gün yüzüne çıkarılır ve turizme kazandırılır. Van Gölü’nün korunması için belli bir çalışma yapılıyor, Sayın Emine Erdoğan'ın, Gülşen Orhan’ın, Vekillerimizin, Valimizin ve sivil toplum örgütlerimizin bu konuda katkılarına şahit oluyoruz. Van ve bölge turizmi için önemli olan tarihi restorasyonlar konusunda da herkes benzer bir duyarlılık oluşturursa çok iyi olur diye düşünüyoruz ” dedi.


 


“TURİZME ÖNEMLİ KATKISI OLACAK”


Eski Van Şehri’nin ortaya çıkmasının hem kültür turları hem de yabancı ve yerli turist akışında büyük bir katkı oluşturacağını belirten Tunçdemir, “Buranın önemli bir tarihi özelliği var, bir an önce gün yüzüne çıkarılması ve turizme kazandırılması gerekiyor. Düşünün eski Van şehri ayağa kaldırılmış, bu müthiş bir şey, eski yapılar, eski yaşam şekli, eski kültür… Duyan, okuyan, sosyal medyada gören herkes ziyaret etmeye gelecek. Bu Van ve bölge turizmine büyük bir katkı yapacak” diye konuştu.

 

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI 

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur