ÖNEMLİ İSİMLERİN KATILIMIYLA İMZALAR ATILDI
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından yaptırılan jeofizik etüt çalışması ile Erciş ilçesinde tespit edilen jeotermal kaynak alanlarında jeotermal sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bölgenin seracılıkta önemli merkezlerden biri olmasına katkı sağlayacak projenin Van Valiliği’nde gerçekleştirilen imza törenine, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Van Vali Yardımcısı ve YİKOB (Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) Başkanı Furkan Duman, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez toplantıda, Erciş’te iki bölgede yapılacak olan çalışmalar sonrasında bulunması muhtemel suyun üretime katkı sağlayacağını söyledi. Van vekili Abdulahat Arvas ise, üretim potansiyeli yüksek Erciş’te bu çalışmanın çok büyük bir kazanç sağlayacağını belirterek, “Erciş’te Organize Sanayi Bölgemizde yapıldı. Şu anda yatırımcılarını bekliyor. Tarıma Dayalı Jeotermal Seranın da çok güzel ses getireceğine, ile büyük katkı sunacağını düşünüyorum.” Dedi.
2 MİLYON 600 BİN TL’LİK YATIRIM
İmza töreninde konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye’de bazı illerde jeotermale dayalı Tarımsal OSB olması için bir çalışmaların başlatıldığını söyledi. Bilmez, “Bu çalışma kapsamında Van yoktu. Sağ olsun sayın milletvekillerimiz bu konuda tarım Bakanlığında girişimde bulundular. İlimizde 10-15 il arasına alındı. Bunun alınması üzerine Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız bir proje hazırladı ve bunu bakanlığa sundu. İlk etapta Erciş’te 2 adet bin 250 bin 500 metre derinliğinde jeotermal sondaj kuyusu vurulacak. Bunun yaklaşık bütçesi de 2 milyon 600 bin lira civarında olacak. Bunun 2 milyonunu DAKA karşılayacak, 600 binini ise bu projenin bileşenlerinden olan YİKOB, Van Büyükşehir Belediyesi ve Erciş Belediyesi karşılayacak.” Dedi.
150 MİLYON CİVARINDA BİR KAZANÇ!
Suyun çıkarılmasının ardından, bölgede binalar ve tesisat kısmı için projenin yapılacağını kaydeden Bilmez, “Tekstilkent gibi bu seferde onun alt yapısı için 1000 dönümlük bir OSB kurulacak. Yaklaşık 40 tane büyük Çaldıran’daki gibi jeotermal seralar yapılacak. İlimize inşallah 150 milyon civarında bir katma değer sağlayacak. Sayın Vekilimiz bunu kişisel bir sorunu gibi kabul etti ve kapı kapı dolaştı. Bugün bu projenin protokol imzalama aşamasına geldik. Bundan sonrada süreç devam edecek.”
BU SU KAYNAKLARI BİRÇOK İLÇEYE CAN VEREBİLİR!
“Daha işin çok başındayız. Bölgemizde sadece Erciş’te değil, Çaldıran’da, Muradiye’de, Özalp’ta yani deprem fay hattının olduğu her yerde sıcak suyun bulunma ihtimali çok yüksek. Bunun içinde çok verimli bir arazide gerekmiyor. Bol güneş gören kayalık bir arazide de yapıla bilinir. Topraksız sera dediğimiz şeklinde çalışacaklar. İnşallah bu jeotermale dayalı OSB’mizde olacak. Kısa bir sürede mesafe kat ettik. İnşallah hep birlikte takipçisi olacağız. Umarım çok nitelikli ve kaliteli bir su çıkacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
ARVAS: SERACILIĞIN YANINDA ŞEHİR ISITMASINDA DA KULLANILABİLİR
İmza töreninde konuşma yapan Ak Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, Van’ın 7 ilçesinde sıcak su termallerinin bulunduğuna dikkat çekti. Bu termallerden sadece Çaldıran’da Jeotermal seracılıkla ilgili bir yatırımın olduğunu söyleyen Arvas, “Orada güzel bir de otel yatırımları var. Fakat Erciş’te su debisi çok yüksek. İnşallah bin 500 metre derine inilince çıkan su sıcaklığına göre 100 derecenin üzerinde olursa bunu elektrik santraline çevirebilecek bir düzeye gelir. Seracılığın yanında aynı zamanda şehir ısıtmasında da kullanılabilir. Bin dönümlük bir alanda tarıma dayalı organize sanayi kurulacak ve burada seracılık yapılacak. Bu seracılığın yanında bin kişi istihdam edilecek. Bölge 12 ay yüzde 90’nına yakın sebzesini dışarıdan temin ediyor. İnşallah ihracatı da bu seralarımız vasıtasıyla çevre ülkelere gerçekleştirmiş oluruz.” Diye konuştu.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİMİZİ ÇOĞALTACAĞIZ
Projenin önemli ve güzel olduğunu dile getiren Arvas, “Erciş toprağı daha önceden de bu bölgeyi sebzecilik anlamında besleyen bir ilçe. Gerek patatesi, gerek domatesi, gerek lahanası olsun toprağı verimli. 2 tane de baraj yapılıyor. Biri Koçköprü Barajı, diğeri de Morgedik Barajı. Morgedik Barajı da geçen yıl faaliyete girdi. Çok verimli topraklarımız var. Topraklarımızı suyla buluşturacağız. Genç nüfusumuz var, onlara istihdam alanları oluşturacağız. Organize sanayi bölgelerimizi çoğaltacağız. Erciş’te Organize Sanayi Bölgemizde yapıldı. Şuanda yatırımcılarını bekliyor. Tarıma Dayalı Jeotermal Seranın da çok güzel ses getireceğine, ile büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.
VAN SERACILIKTA ÖNEMLİ BİR KONUMA GELECEK
Toplam bütçesi 2 milyon 666 bin TL olan ve Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nın yürütücüsü olduğu projenin 2 milyon TL’lik kısmı hibe olarak sağlanacak. Soğuk bölgelerde jeotermal ısıtma ile 12 ay tarımsal üretimin mümkün olacak. Türkiye’de jeotermal ısıtma açısından, Van’ın da içinde yer aldığı 15 il ön plana çıkarken, yıl içinde bölgede sebze ihtiyacının yüzde 90 oranında büyük bir kısmı bölge dışından temin edilecek. Bölgenin sahip olduğu jeotermal kaynaklar seracılık için önemli bir avantaj sağlarken, tesis edilecek jeotermal ısıtmalı organize seracılık bölgesi ile yılın her döneminde sebzecilik yapılması hedeflenmektedir. Böylelikle Van seracılıkta önemli bir konuma gelecek.
YILDA 30 BİN TON SEBZE ÜRETİMİ OLACAK
Sözleşmesi imzalanan proje ile 2 Adet 1250-1500 m derinliğinde jeotermal sondaj kuyusu açılacaktır. Jeotermal sondaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından; Re-enjeksiyon merkezi, sıcak su toplama ve dağıtım merkezleri, iletim hatları, diğer gerekli tüm inşaat ve tesisat işlerinin uygulama projeleri hazırlanacaktır. Projenin son aşamasında hazırlanacak fizibilitenin tamamlanmasının ardından, yatırımın fizibıl olması durumunda 1000 dekar alan olarak planlanan Erciş Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB Projesi uygulama safhasına geçilecektir. Uygulama safhasında her biri en az 20 dekar kapalı alana sahip 40 adet jeotermal ısıtmalı sera kurulması ve bu seralarda yılda yaklaşık 30 bin ton sebze üretimi yapılması hedeflenmektedir.
BİN KİŞİLİK İSTİHDAM SAĞLANACAK
Yapılan tüm uygulamaların ardından doğrudan 1000 kişi istihdam edilmesi ve il ekonomisine yıllık ortalama 150 milyon TL katkı sağlanması öngörülmektedir. Proje bölgede bir öncü olacak ve diğer ilçelerde bulunulan jeotermal kaynakların kullanımını teşvik edecektir.
MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN