Van SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”a ilişkin görüşlerini dile getirdi.
KANUNDA NELER YOK?
Kanun içeriğine ilişkin bilgi veren Şahin, kanunla bazı avantajların sağlandığını önemli eksiklerin de olduğunu söyledi.
Kanunda yer alması gerektiğini belirttiği bazı hususlara örnek veren Şahin, “Mesela matrah artırımı, kasa ve stok affı yok. Ortak cari düzeltmesi yok. Yargı, inceleme ve uzlaşma aşamasında olan durumlar için düzenleme yok. 6736 ve 7020 sayılı yasa kapsamında olan ve ödenmeyen taksitler, borçlar 7256 sayılı yasa kapsamında değildir.” dedi.
PEŞİN ÖDEME AVANTAJLI
Kanunda peşin ödeme için avantaj sağlandığını ifade eden Şahin, “Peşin ödeme çok avantajlı. Normal faiz yerine hesaplanan Yİ-ÜFE faizin 90 ı kalkıyor. İlk 2 taksit süresinde ödenmek şartı ile yılda 2 taksit aksatılabilir. Ta ki son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmek üzere.” diye konuştu.
VERGİDE VADE KAPSAMI
Kanunda vergi vadesiyle ilgili kapsamın daraltığına dikkat çeken Şahin, şöyle dedi:
“Vergilerde vadeye bakıyoruz, 31. 08. 2020’den önce tahakkuk edenler, SGK’da ise Ağustos 2020 ve önceki ayların primleri kapsamda. Cezalarda da 31.08.2020’den önceki tespitlere ilişkin cezalar kapsamda. Vergi ve prim aslına bağlı olmayan cezalar, özel usulsüzlük, SGK idari para cezaları mesela cezanın 50 si + Yİ-ÜFE faiz, Gümrük cezalarında ise sadece cezanın 50’si, yani Yİ-ÜFE faiz yok. Gümrüklenmiş eşya değerine bağlı kesilen cezalarda 30 u ödenecek, yine faiz yok. Belediyelere ödenen vergiler emlak, ÇTV vs. için 2020 ilk taksit ve öncesi kapsamda.”
“VERGİDE İNDİRİM OLMALI”
"Kanunla getirilen yapılandırmanın zaman kazandırmaya yönelik olduğunu, ancak bunun esnafın yükünü hafifletmeyeceğini" belirten Şahin, şunları söyledi:
“Alacaklarda ve vergide yapılandırmaya gidilebilir, bu sadece esnafa zaman kazandırır, yükünü hafifletmez. Zaten var olan borçlardan esnaf belini doğrultamıyor, Pandemi kısıtlamaları da buna eklenince nefes alamaz duruma gelmiş esnaf. O nedenle yapılandırma yerine vergide indirime gidilmeli, bazı kalıcı önlemler alınmalı. Yani esnafın yükü kalıcı düzenlemelerle hafifletilmeli, zamana bırakılmamalı.”
Prestij Haber: Adil HARMANCI