Van’ın son yıllardaki en büyük problemlerinden birisi: Trafik. Nüfusu 1 milyon 200 bin civarında olan ve şehrin mevcut yol, cadde ve sokaklarının yükü kaldırmakta yetersiz kaldığı Van ’da trafik çilesi hız kesmeden sürüyor. Son birkaç yıl içinde bazı noktalarda dokunuşlar ve değişiklikler yapılsa da Van’ın yapılaşmasının hep aynı yerde olması sorunu daha da büyüttü. Yıllardır aynı cadde ve sokaklara sıkışıp kalmasından dolayı kent merkezinin her geçen gün daha büyük bir çileye döndüğü süreçte Van Büyükşehir Belediyesi de bazı bölgelerde yeni çalışmaların startını verdi. Bu noktada en kalabalık noktalardan birisi olan Beşyol Kavşağı’ndaki trafik yükünü azaltacak olan alternatif Sağlık Sokağı’nı trafiğe açmak için çalışmalar yapıldı. Geçtiğimiz yıl yapımı için kollar sıvanan fakat bazı sorunlardan dolayı yapımı geçtiğimiz haftalarda tamamlanan yol ile Beşyol trafiğini Hastane Caddesi ile Akköprü Yolu’nun birbirine bağlanması hedeflendi. Adı da Sağlık Sokağı olarak belirlenen alternatif cadde olarak açıldıktan hemen sonra trafikte az da olsa rahatlama sağladı fakat bu rahatlık kısa sürdü. Kentin her yerinde görülen caddenin bir şeridi park bir şeridi geçiş olarak kullanma alışkanlığı burada da evam ederken cadde kısa bir sürede otoparka döndü. Rahatlama beklenirken yeni bir çileye dönüşen sokağın durumuna vatandaşlardan tepki yağarken tüm cadde ve sokakların bu şekilde park olarak kullanılması konusunda önlem alınması gerektiği vurgulandı.
17 YIL ÖNCE KARAR ALINDI, 2020’DE BİTTİ, BİTTİĞİ GİBİ OTOPARKA DÖNDÜ!
Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi ekipleri tarafından yürütülen çalışmayla sağlık sokağı kısa süre içerisinde araç trafiğine açıldı. Beşyol Kavşağı’nda yaşanan trafik yoğunluğunu azaltarak ve şehir trafiğini rahatlatmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından Sağlık Sokak’ta başlatılan çalışmalar şehir trafiğini rahatlattı. 17 yıldır belediye meclisinden karar alınmasına rağmen bugüne kadar ötelenen Sokak’ta 240 metre uzunluğunda ve 17 metre yüksekliğinde taş duvar inşa edilerek alternatif yol yapıldı. Buradaki temel amaç, Beşyol trafiğini rahatlatacak alternatif çözümler ortaya koymak olarak belirlendi. Fakat birkaç gün içinde yol amacının dışında kullanılmaya başlandı bile.
PARK EDEREK YOLU ÇİLEYE DÖNÜŞTÜRÜYORLAR!
Onlarca aracın park edildiği yol kenarlarında bir taraftan vatandaşlar diğer taraftan ise araçlar geçiş yapmaya çalışıyor. Çevredeki mülk ve işyeri sakinleri, araçlarını yol kenarına park eden sürücülere tepki göstererek, yetkililere bu araçlara bir çare bulunması talebinde bulundular. Ancak bazı araç sürücüleri yollara araçlarını park edince hem yayalar hem de araç sürücüleri büyük bir sıkıntı yaşıyor. Alternatif cadde olarak kullanıma açılan yollarda düzensiz park eden araçlar, trafik akışını tehlikeye sokuyor. Tepkilerini dile getiren vatandaşlar, araç sürücülerinden ricamız, yol kenarında araçlarını park etmemeleri isterken bir yandan da yetkililerden gerek sıkışan trafik için gerekse park alanı olmayan araçlar için çalışmaların başlatılması taleplerinde bulundular.
DUYARSIZCA PARK YAPILMASI NE KADAR DOĞRU?
Yolun sıkıntı çözmek için kullanılması beklenirken büyük sıkıntıya dönüşmesi sonrası Şehrivan aracılığı ile görüş bildiren Vatandaşlardan Nizamettin Teber, sokağın trafiği rahatlatmak için açıldığı fakat bilinçsizce yapılan parkların tekrar trafiği sıkıştıracağını ifade ederek şunları söyledi: “Yani hakikaten şehir merkezi çok sıkıntılı, trafik için açılan sağlık sokağı ne kadar yetersiz olsa da bir rahatlama yolu olabilirdi. Ancak yolun bu kadar duyarsız bir şekilde kullanılması hiç doğru değil. Sağlı sollu bir şekilde araçların park edilmesi büyük bir sorumsuzluktur. Yetkililer hemen harekete geçmeli trafiğin akışını sağlamak için gerekirse cezai uygulamalar yapmalı veya park yasağı uygulamalıdır.”
“BU İŞ DAHA KÖTÜYE GİDER”
“Buradaki temel amaç, Beşyol trafiğini rahatlatacak alternatif çözümler ortaya koymaktır. Bu çalışma tamamlandığında, Hastane Caddesi'ni tercih eden sürücülerimiz, Beşyol Kavşağı'nı kullanmadan buradan Defterdarlık Caddemize çıkabilecekler. Bu sayede hem alternatif bir güzergâh trafiğe kazandırılmış olacağız hem de Beşyol Kavşağı'nın trafik yükü azaltılmış. Diğer açılan bütün alternatif caddelere park yapılacaksa, bu trafik işi çözülmez daha da kötüye gidecek. Hem araç sahiplerinden ricam hem de yetkililerden ricam bu tür alternatif caddeler için park yapılmamasına özen gösterilmeli.”
PARKOMATLA OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMEZ”
Ömer Faruk Aytin isimli vatandaş, alternatif cadde de araçlarını park eden sürücülerden çok şehri yöneten yetkililere seslenerek şunları kaydetti: “Şehir merkezine AVM ruhsatı vermek şehri büyütmez ve katkı sağlamaz. Otopark ve yeşil alan sorunu kentin büyüdüğü yönde önceden tedbir almakla başlar ve bu konuda ipin ucu kaçmış durumda. İnsanları Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesi zorunluluğunda bıraktığımız sürece kent merkezindeki sıkışıklık çözülmez. Kenti yönetenler ise parkomat ile otopark sorununu çözeceğini sanıyor ama bu sadece halkın, hakkı olanı ona tekrar parayla ve zoraki bir şekilde tekrar geri vermesidir. Biz hiçbir sorunu bu şekilde çözemeyiz, Van’ı seven ve değer veren insanlar, halkına ve içinde yaşayan vatandaşlara da değer vermek zorunda. Vatandaş park etmese arasını nereye bırakacak, Van’da otopark mı var ya araç bırakılan başka yerler mi var.”
VAN, CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA
Van, içine sıkışmış bir durumda çözüm üretilip kenti her konuda rahatlama yoluna gidilmelidir diyen vatandaşlardan Salih Umari, “Eğer alternatif park yerleri olmazsa insanlar mecburi bir şekilde oraya park etmek zorundalar, çünkü başka seçenek kalmıyor belediyenin birçok noktada oto park yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Zaten Van o kadar şehir içine sıkışmış ki hem araç olarak hem de yayan olarak ciddi bir sorun var. Gittikçe gelişen bir kent olarak Van’da bu gibi sorunların en kısa sürede çözülmesi lazım, çevre yoluna ayrı bir parantez açmak gerekecek. Bence çevre yolu şu an itibariyle Van trafiğini çözüme kavuşturacak, Van için en önemli projedir diye düşünüyorum. Bu projeler olduğu takdirde ne otopark sorunu olacak ne de araç trafiği. Aslında alternatif caddelerde trafiğe bir rahatlatma getirebilir. Ama gelişmesi yüksek bir kent için bir değil birden çok alternatif cadde olması lazım. Madem çevre yolu yok, o zaman böyle caddelere ihtiyaç var. Van için her ikisinden biri mutlaka olmalı, yoksa böyle cadde kenarlarına park edilmiş ve trafiği sıkıştırmış araçlar görürsünüz. Van’da insandan çok araç var, haliyle araçlar için ve şehrin rahatlığı için birçok sorunu beraberinde getiriyor. Çözüm bulunmazsa daha da kötüye gideceğini tahmin edebiliyorum.” İfadelerini kullandı.
“OTOPARK YOKSA HER YER OTOPARK NİYETİNE KULLANILIR”
Van’ın otopark sorununa değinen Şahin Ayaz, “Belediye tarafından en üç tane büyük otopark yapılmalı. Eğer amaç trafik sorunu ise bunlar yapılmalı. Neden insanlar otopark yapmıyor ki çünkü şehir merkezinde otopark ücretleri ve otopark çok karlı bir iş. Hem de daha güvenli burada kocaman binalar yapacaklarına ya da dükkân yapacaklarına otopark yapsınlar bence daha karlı. Park yeri bulamayan insanlar alternatif caddeye de park eder, ana caddeye de park eder. Ben kimse de bir suç bulmuyorum. Caddeye park etmeleri için ceza vereceklerini zannetmiyorum. En fazla oraya da parkomat bırakırlar, o caddeden de kar elde ederler. Biz genelde geçici çözümler peşindeyiz, bugüne kadar Van’da kalıcı hiçbir çözüm yapılmadı. Sorunların üstünü kapatıyoruz, sonra tekrar o sorunlarla karşılaşıyoruz. Ben istiyorum ki kalıcı çözümler getirilsin.” Şeklinde konuştu.
“HASTANE OTOPARKI OLMALIYDI”
Hastane otoparkın olmadığını vurgulayan Hasan Taşkıran, “Van şu an trafik konusunda çok ciddi sorunlar yaşıyor. Bugün sağlık sokağı trafiği rahatlatmak amaçlı açıldı, fakat orada bir hastane var. Hastanenin ise otoparkı yok, günde oraya yüzden fazla araç gidiyor. Peki, bu araç sahipleri arabalarını nereye bıraksınlar. Şu an pandemi sürecinde olduğumuz için hastaneye az araba gidiyor olabilir. Yarın salgın bittiği zaman o cadde de park halindeki araçlardan dolayı yol tekrar felç olacak. Sadece hastaneye gelen araçlar park halinde bulunmuyor. Çarşıya gitmek için gelen insanlarda arabalarını park ediyor. Doğru bir şey değil biliyorum ama mecburlar. Benim de aracım var, çarşıya geldiğim zaman ara sokaklara bırakıp geliyorum. Bazen de caddenin içine bırakıyorum yani artık neresi boşsa oraya park ediyoruz. Nasıl bir çalışma yapılacağını bende bilmiyorum. Ancak köklü bir çalışmaya ihtiyaç olduğunu biliyorum.” Diye ekledi.
ŞEHRİVAN ÖZEL- ORHAN SAĞLAM-