Van’ın toplam kilometrelik Çevre Yolu 10 yılda bitmezken, Hatay’da 25 kilometrelik bisiklet yolu 3 yıldan az bir sürede tamamlandı. Trafiği tam bir keşmeşe dönen Van’da Çevre Yolu bile bunca yılda bitmezken Hatay’ın deniz manzaralı 25 kilometrelik yolu sonrası kentteki bisiklet tutkunları benzer bir yolun Van’da da olması çağrısını dile getirdi. Vanlı çevreci ve doğaseverler ona benzer bir çalışmanın da Van’da yapılması talebinde bulunurken bu anlamda projelerinin de hazır olduğunu vurguladı.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle doğaseverlerin ilgisini çeken Van Gölüne olan merak devam ederken, yüzyıllarca büyük uygarlıklara başkentlik yapan Van ise cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Korona virüsle mücadele kapsamında turizmin zarar gördüğü kentte, alt ve üst yapı çalışmalarına da hız verildi. Trafiğin her geçen gün sıklaştığı kentte ise bisiklet yolculuğuna olan önem de arttı. Van’ın coğrafi yapısı gereği özellikle bisiklete olan talebi arttırsa da maalesef bisiklet kullanıcıları için mevcut bir alan yok denecek kadar az. Van Gölünün müthiş doğasının olduğu alanlar bakir bir halde beklerken, Van’a acil olarak sahil yolu ve bisiklet yolunun yapılması yönünde taleplerde arttı. Bir süre önce Hatay’a yapılan 25 kilometre uzunluğundaki sahil yolu ve bisiklet yolu hayranlık uyandırırken, Vanlı çevreci ve doğaseverler ona benzer bir çalışmanın da Van’da yapılması talebinde bulundu.
ÖZEL: VAN BİSİKLET SEVERLER İÇİN BULUNMAZ BİR ŞEHİRDİR
Konuyla ilgili ilk değerlendirmeyi yapan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan özel Şehrivan’a verdiği demecinde Van Gölü sahillerinin bisiklet sporunun yapılacağı nadir güzel yerlerden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Van, bisiklet kullanımı açısından oldukça elverişli bir şehirdir. Gerek coğrafi konumu olarak, düz yolları, doğası, iklimi, Van Gölü gibi eşsiz bir güzelliğin hemen kıyısında oluşu, iklimi, havadaki nem oranıyla bisiklet severler için bulunmaz bir şehirdir. Son yıllarda Bisiklet kullanımına olan ilgi de gittikçe artmaktadır.” Dedi.
“MAALESEF YETERİ KADAR BİSİKLET YOLU MEVCUT DEĞİL”
Dernek olarak önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özel, “Bu minvalde biz Vangölü Aktivistleri olarak festivaller ile yüzlerce bisiklet sporcusunu Van Gölü kıyısında ve bölgede misafir ettik. Sporcuların hepsi hâlâ bölgemizden övgüyle söz etmekte ve bu sporu yapan herkese bölgemizi tavsiye etmektedirler. Bisiklet için bu kadar güzel bir şehir ve bölgede maalesef yeteri kadar bisiklet yolu mevcut değil. En son Hatay ilimizde dünyanın en uzun kesintisiz Bisiklet yolu yapıldı, Van da tıpkı Hatay gibi en uzun bisiklet yolu için oldukça uygun bir yer.” İfadelerine yer verdi
KAMPÜSTEN EDREMİT’E UZANAN SAHİL YOLU TALEBİ
Özel konuşmasının devamın şunları söyledi: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Edremit ilçemize kadar yaklaşık 30 kilometrelik bir yol yapılabilecek bir konuma sahiptir. Dünyanın en uzun bisiklet yolu hem de bir büyük şehir içinden yapılarak, Van ve bölge bisiklet severlerin kullanımına sunulabilir. Festivaller ve etkinlikler ile Van, Bisiklet dostu bir şehir ve bisiklet sporları için Dünya'da önemli bir merkeze dönüştürebilir. Bu şekilde hem sağlıklı bir toplum hem de ekonomiye farklı bir soluk da getirilmiş olacaktır.”
ŞAHİN: VAN BUNA BİR ÇOK İLDEN DAHA UYGUN!
Van Gölü Doğa Sporları kulübü derneği başkanı Yalçın Şahin de Şehrivan’a yaptığı özel açıklamada, daha önce çevre mühendisi üyeleri ile birlikte yapmış oldukları projelerinin değerlendirildiğini ve bir kısmının başarıyla uygulandığını söyledi. Şahin, “Dünyadaki bisikletli yaşam ile kıyaslandığı zaman yetersiz olduğunu düşünmekteyiz. Bisiklet yolları konusunda Van’ın diğer şehirlere oranla çok daha uygun olduğunu, ilimizin ekonomisine turizmine katkı sağlayacak projelerin hayata geçmesini temenni ediyoruz. Bunun için çalışmalara devam edeceğiz. Hep birlikte bisiklet sürmenin faydalarını insanlar anlatmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.
“BİSİKLET VE SAHİL YOLUNA İHTİYACI VAR”
Şahin, “Sunmuş olduğumuz projelerde Edremit’ten kampüse kesintisiz bisiklet yolu ve sahil yolu olarak sürdürülebilir. Tarihi Şamran kanalı boyunca da bisiklet yolu yapılabilir. Şehir merkezinde yayalaştırılan tüm alanlarda bisiklet yolu eklenebilir. Kentin gerçek anlamda bisiklet ve sahil yoluna ihtiyacı var.” Dedi.
VAN’A SAHİL KORDONU YAPILSIN TALEBİ
Van Gölü Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Ezdin Kaplan ise yaptığı açıklamada, “Bisiklet sürücüsü aynı zamanda bir çevre dostudur. Ve aynı zamanda hayvanseverdirler. Bununla beraber bisiklet aynı zamanda hobiden ziyade sağlıklı yaşam için önemli bir yere sahiptir. Bisiklet kullanıcıları aynı zamanda ülke ekonomisine de katkı sunan bir bireydir. Van coğrafi olarak bisiklet kullanmaya çok müsaittir. Kullanıcıların en büyük sorunu trafikte bisiklet kullanmaları ve bisiklet yolunun olmamasından yana yaptıkları şikayettir. Bireysel ve toplu olarak bisiklet kullananlar trafikte çoğu zaman araçların tacizine maruz kalıyor. Bu konuda Van’ın birçok caddesine ve önemli alanlarına bisiklet yolu yapılmalı. Özellikle Edremit, İpekyolu ve Tuşba belediyeleri olarak sahil boyunca bisiklet yolu ve sahil kordonu şeklinde bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz.
ÇEVRE YOLU DA AYRI BİR DERT!
Bisiklet yolu eksikliği ile birlikte Çevre Yolu gibi önemli bir eksikliği de bulunan Van’ın bu yolla ilgili talebi ise on yıllardır devam ediyor. Tam 10 yıldır Çevre Yolu’nun bitmesini bekleyen Van’da bu yolun bitmemesi nedeniyle trafik çilesi katlanarak devam ederken şehir içinde ulaşım arap saçına dönmüş halde sürüyor. Trafiğin yoğunluğunun hem araçları hem de yayaları zora soktuğu kentte son yıllarda sayısı çokça artan bisiklet sürücüleri de durumdan mustarip oluyor. Çokça bisiklet sürücüsü bisiklet kullanmak için çok ciddi mücadele verirken yolların trafiği kaldıramadığı kentte güçlükle ilerleyerek bisiklet turları yapmaya çalışıyor. Şehirde bisiklet kullanamayan kullanıcıları bu nedenle de turlarını daha çok ilçelerde ve göl civarında yine ağır araçların da olduğu karayolunda gerçekleştirmek zorunda kalıyor. Öte yandan kentte bisiklet kullanıcıları için sadece Edremit Belediyesi tarafından yapılan Edremit Sahil Bandında ve Tuşba Belediyesi tarafından yapılan 15 Temmuz Parkı’nda bulunuyor. Bunun dışında kentte kesintisiz ve uzun hiçbir bisiklet yolu ve parkuru yok.
‘BİSİKLET YOLLARI YÖNETMELİĞİ’ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANMIŞTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘Bisiklet Yolları Yönetmeliği’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunlu tutuldu. Yönetmeliğin 4. maddesinde şu ifadeler yer aldı: “Plansız alanlar için yeni yapılacak imar planlarında ayrılmış bisiklet yollarına ve bisiklet park istasyonlarına yer verilmesi zorunludur.” Denildi.
ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ -