Van Asya Tarım İşletmeleri Şirketi Yönetim Kurulu Yavuz Karaman 2017 yılında satın aldıkları VOTAŞ’ı 2040 hisse ile Van halkının satışına arz ettiklerini söyledi. Karaman, “Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan VOTAŞ’ı 2017 yılında ihale yoluyla satışa çıkardı. Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan Van Asya Tarım İşletmeleri Şirketi, VOTAŞ’ı Van Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesine katılarak satın aldı. Buradaki amacımız sosyal sorumluluk projesini yerine getirmek ve Van halkına mal etmekti. 2040 hisseyi açık ihale usulüyle herhangi bir talipli olmadığı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında satın aldık. Toplam 2040 hisseyi tekrar aldığımız fiyat üzerinden Van halkının satışına sunduk. İhale bedeli 19 milyon 510 bin lira ve taahhüt edilen 6 bin 250 lira sermayeyi VOTAŞ’a ödemek üzere devir işlemleri başlatıldı.’’ Dedi.
VOTAŞ’ın yüzde 52 hissesini satamadıklarını belirten Karaman şöyle konuştu: “Satın aldığımız hisselerimizi aldığımız fiyat ile halka satmaya başladık. O süreci tabi herkes bilmez ama biz ihaleyi aldıktan sonra 5 iş adamı gelerek bize VOTAŞ’ı satın dediler. Biz bu teklifi kabul etmedik. Amacımız bir kesime mal etmek değil tüm kesime mal etmektir. 2040 hisseyi tek tek 5-10 hisse olarak satmaya başladık. 2018 yılında yaşanan kriz, satışlarımızı olumsuz etkiledi. Nihayetinde belediye ye ödememiz gereken borç vardı. VOTAŞ’a aktarmamız gereken bir sermaye vardı. 2018 yılındaki kriz de bazı taahhüt edenler hisseleri almaktan vazgeçti, satamadık. Nihayetinde Van Asya Tarım İşletmeleri Şirketi elinde satılmayan yüzde 52’lik bir hisse kaldı. Bu kalan hisseleri kimselere satamadık, bu konuda açıklama yaptık. Buranın karlı bir yatırım olduğunu, burada Van halkına güzel işler çıkacağını ve örnek proje olacağını söyledik ama maalesef kalan hisseleri satamadık.”
Kalan hisselerin satılmama nedenlerini de açıklayan Karaman, “Hisselerin büyük çoğunluğunu Satamamamızın nedenlerinden biri de aleyhte yapılan propaganda. 2 gün öncesinden bir habere değinmek istiyorum.Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, kentte atıl durumda olan işletmeyi aldı. Diyarbakır'daki üç iş adamıyla beraber işletmeye başlayacak. Şimdi Van Ticaret Odası burayı üç-beş iş adamına devretmiş olsaydı, diyeceklerdi birilerine peşkeş çekildi. Aslında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası güzel bir şey yaptı. Biz ne yapmaya çalıştık Hisseleri tüm Van halkına açık bir şekilde satmaya çalıştık ama herkes almadığı halde aleyhte yanlış propaganda geliştirdi.” İfadelerini kullandı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın VOTAŞ’ı devir almak ile kötü bir iş yapmadığını belirten Karaman konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:“İyi bir işletmeyle burayı da yönetmeye çalıştı ve şu an bile çalışıyor. VOTAŞ adı altında çok iyi işler çıkarıyoruz. Geldiğimiz bu aşamada belediyeye bir borcumuz var, ödememiz lazım ve belediye ile yaptığımız görüşmeler sonucu borcumuz yapılandırma ile ertelendi. Özellikle belediye borcun ödeneceğine ait bir kanaati vardı, ödememizi istiyordu bu süreç 2 yıl sürdü ödeyemedik. Biz şu anda da diyoruz yüzde 52’lik hisse Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın firması olan Van Asya Tarım Aş bünyesindedir. Yarınhisseleri almak isteyen her kim olursa devredebiliriz. Bugün içinde hiç kimseye bir taahhüdümüz yok isteyen gelirse hisse alabilir. Maalesef satın almaya yanaşmıyorlar. Almadıkları halde gelip kötü propagandayla yanlış beyanlar ile kamuoyunu yanıltıyorlar. ”
Uluslararası bir şirket ile görüştüklerini aktaran Karaman, “Bu konuda dışarıdan bir yatırımcımızla görüşüyoruz, Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan hisseleri almak istiyor. Görüşmeler devam ediyor, gerçekleşen bir anlaşma yok ama halihazırda buradan duyuruyoruz; bugün gelip hisse almak isteyen kim varsa hisse satabiliriz. Satılmayan hisseleri satışa çıkarma mecburiyetimiz var. Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Asya Tarım İşletmeleri Şirketi üzerinden belediyeye borçlu ve ödemek zorundadır. Hisseleri almak isteyen firma ile görüşmemiz devam ediyor. Hisse almak isteyen Hemşerilerimiz varsa satın alabilir. Yok eğer alıcı yok ise biz bu firmaya Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda bulunan hisseleri devredeceğiz. Dolaysıyla bu firmamız dışarıdan bir yatırımcı kendisi Vanlı, uluslararası bir şirket, VOTAŞ’a farklı bir gözle bakıyor. VOTAŞ’ı daha da geliştirmek ve uluslararası bir firma yapma amacıyla hazırda bekliyor. Tekrar yineliyoruz, biz burayı alarak halka mal ederek kötü bir şey yapmadık, herkes faydalansın dedik ama hisseler alınmadı. Halen aleyhte propaganda devam ediyor. Açık bir işletmeden bahsediyoruz, VOTAŞ olarak bilançosu, karı, yatırımı, sermayesi ve içindeki demir başları ile birlikte kamu denetimine hazırdır. Kar eden bir firmadan bahsediyoruz.” Şeklinde konuştu.
Burada sözü alan Van Organize Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi (VOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Abi şunları söyledi: “2017 yılında Büyükşehir Belediyesi’nden 19 milyon 510 bin liraya VOTAŞ’ı devir aldık. Belediyeye ödemesinin yaklaşık 11 milyonunu hisse alan çok sayıda Vanlı hemşerilerimiz ile birlikte ödedik. Kimisi 1 hisse kimisi de 40 hisse satın aldı. Bu sayede95 kişilik bir ortak grubuyla Van Büyükşehir Belediyesi’ne11 milyonluk ödeme yaptık. Van Büyükşehir Belediyesi hâlihazırda 8,5 milyon liralık borcumuz var. Van Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar taleplerimiz doğrultusunda borçlarımızı faizi ile birlikte erteledi. Van Büyükşehir Belediyesi ile son yaptığımız görüşmede, alacağını talep ediyor.”
2017 yılında devir aldıkları VOTAŞ’ta yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Abi, “Biz VOTAŞ’ı satın aldığımız günden bugüne kadar neler yaptık? Şirketi satın aldığımızda işletme zarar ediyordu. Geçen yıl bir genel kurul yaptık ve orada kara geçtiğimizi ortaklarımıza beyan ettik. 9 Temmuz’da Genel Kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Burada tüm kamuoyuna ve ortaklarımıza VOTAŞ’ın genel durumu ile ilgili nizam ve bilançoları paylaşacağız. Bu yılda güzel bir kar bekliyoruz. Bunu da orada açıklamış olacağız.” Dedi.
Abi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz devir aldıktan sonra yol boyunca hepiniz bildiği üzere elma ağaçları vardı. Bu ağaçlar 10 yıldır vardı ve hiç verimli olmadığı için meyve vermiyordu. Biz geldikten sonra bu meyve vermeyen ağaçları söktük. Bu alanda arpa ekimi gerçekleştirdik. Daha sonra 200 dönümlük bir alanda 22 bin elmafidanı diktik. Şu anda çok az sayıda meyve vermeye başladı. Allah nasip ederse 3-4 yıl sonra 1,5-2 bin ton arasında elma verimi bekliyoruz. Şu anda burada 4 bin dönüm arazimiz ekili durumdadır. Ekili yoncamız 1.280 dönüm, ekili arpamız 2.225 dönüm, ekili kavunumuz 37 dönüm, ekili karpuzumuz 170 dönüm. 22 bin elmafidanımızın yanı sıra deneme amaçlı 87 kiraz fidanı, 50 şeftali fidanı ve toplamda 22 bin 137fidanımız var. Hayvan sayısı olarak da 230 tane büyükbaş besi hayvanımız bulunuyor. Az öncede belirttiğim gibi daha detaylı bilgiyi 9 Temmuz’da karımızı da kamuoyu ve ortaklarımız ile paylaşmış olacağız.”
Votaş ile ilgili yaratılmak istenilen olumsuz yorumlar hakkında da konuşan Abi, “Son günlerde VOTAŞ uçtu, kaçtı, birilerine peşkeş çekiliyor söylentileri var. Bu kesinlikle doğru değil. VOTAŞ Vanlıların malıdır. Ben, Yavuz Bey ve 95’i aşkın Vanlı hemşerilerimiz paralarını vermiş ve buraya ortak olmuş. Burayı da biz ihale ile aldık. Öyle kimse kafasına göre de alamaz. Sadece biz aldıktan sonra ekonomik durumlardan dolayı satın alınmayan hisseler var. Bu hisselerin resmi sahipleri yok. Sağda/solda yazanlar çok, istiyorlarsa gelip bize ortak olsunlar. Satılmayan hisseleri satın alsın, Van Büyükşehir Belediyesi’ne olan 8,5 milyonluk borç ödensin.” Diye konuştu.