Doç.Dr.Sünnetçioğlu yaptığı açıklamada , Virüsün ilk çıktığı günden bugüne kadar Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ve kurumların tüm tedbirleri aldığını ve almaya devam ettiğini Valimizin başkanlığında koordineli bir şekilde devam etmektedir dedi.
Elimizde alt yapısıyla, yoğun bakım yataklarıyla ve izole edilmiş alanlarıyla kullanabileceğimiz hastanemiz var. Van halkı emin ellerde. Sadece yetkililerin söylediklerine uysunlar” diye konuştu.
Yeni Coronavirüs Salgını Tedbirleri Kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha’da Toplu olarak vatandaşlarımızın bir arada bulunduğu "Taziye Evleri" faaliyetlerinin kurulmaması duyurulmuştu; ancak vatandaşlarımız tarafından gizli olarak kurulan taziye evleri bir çok riski kendisiyle beraberinde getirmekte.
Van'ın birçok mahallesinde il merkezinde koronavirüs vaka sayısında tedbirsiz ve sorumsuzca davranan bazı hemşerilerinden dolayı bulaş riskinde artış olduğunu belirtmek isterim; Kurulan taziye evlerinde taziyeye katılanlara yönelik sağlık ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalar sonrası koronavirüsü testi sonucu pozitif çıkanların sayısı her geçen gün artmakta. Taziye ziyaretlerinde bulunan Bu kişilerin sağlık kuruluşlarımıza başvurmalarını ve bu anlamda çok kişiyle temas kurduğunu değerlendiriyoruz. Aile ve sevdikleriniz için Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalı, çıkmak zorunda kalanlar da mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmelerini istiyoruz.
Maske takanlara uyarı: Bazı Vatandaşlarımız ‘Yanlış kullanıyor’
Koronavirüsten korunmak için takılan maskeler hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, maske kullanımında yapılan hatalara değindi.
Sünnetçioğlu, koronavirüse karşı cerrahi maskelerin yeterli olduğunu belirterek, ”Sadece kendinizi korumak için maske takıyorsanız basit cerrahi
maske kullanılması önerisinde bulundu. Hastalık riski taşıyan veya kronik rahatsızlıkları olanların kalabalık içerisine girmemesi gerektiğini “Kronik bronşiti, ileri derece hastalığı, akciğer yetmezliği olan ve bağışıklık sisteminde problem olanlar çok daha dikkatli olmalıdır dedi.
"Cerrahi maskeler tek kullanımlıktır. Maske bir kez kullanılıp çıkartıldığında fonksiyonunu tamamlamış olur. Piyasada daha yüksek koruyuculuğu olduğu söylenen yüksek filtreli N95 maskeler kullanılmamalı. N95 ve benzeri maskeler profesyonel sağlık personeli kullanımı içindir. Doğru kullanılmadığında soluk almak oldukça zorlaşır ve risk oluşturur.
Maskeyi ambalajından çıkartıp taktıktan sonra çıkartınca bunu cebine koyup ertesi gün yeniden kullananlara da var, Bunlar gözlemlediğimiz yanlış kullanım örnekleri. Maskeyi taktıktan sonra ilk çıkarttığınız an o maskenin ikinci kez kullanımı hiçbir fayda getirmeyeceği gibi zararlara yol açar ve maske ile temas etmekten kesinlikle kaçınmalıyız. En yaygın yanlış kullanım ise maskeyi çeneye kadar indirip sigara veya çay içmek. Eğer masken takılıyken çay içeceksek o maske bir daha kullanılmamalı. Özellikle sigara bağımlılığı olan kişiler her sigara içtiklerinde maskelerini değiştirmelidir ifadesinde bulundu."