Hedef 2021!

Hedef 2021!
17 Şubat 2020

Turizm açısından önemli kentlerden bir tanesi olan Van, birçok medeniyete başkentlik etti. Bunlardan bir tanesi de Urartu Medeniyeti. Van’ın geleceğine ışık tutan Urartu Medeniyetinin gerektiği değeri görmesi adına, yıl olarak ilan edilmesi gerekiyor.

Turizm açısından önemli kentlerden bir tanesi olan Van, birçok medeniyete başkentlik etti. Bunlardan bir tanesi de Urartu Medeniyeti.Van’ın geleceğine ışık tutan Urartu Medeniyetinin gerektiği değeri görmesi adına, yıl olarak ilan edilmesi gerekiyor. 2020 yılı Patara yılı ilan edilirken Urartu Yılı hedefi 2021’ye aksadı.

 

Milattan önce birinci yüzyılın başında, Anadolu’da, Van Gölü çevresinde kurulan Urartular, milattan önce 8. ve 7. yüzyılda en güçlü dönemini yaşamıştır. O dönemlerin kalıntısı olan Van, Urartulara başkentlik etmiş ve şu anda Urartuların kalıntılarını taşıyor. Taşıdığı tarih ve geleceğe ışık tutan medeniyetiyle Van için önemli bir turizm ağı olan Urartu Medeniyeti istenilen değeri görmüyor. Urartu Medeniyetinin istenilen değeri görmesi için devlet tarafından her yıl ilan edilen tarihi alanlara Urartu’nun da dahil edilmesi gerekiyor. 2018 yılı Troya Yılı ilan edilirken 2019’da Göbeklitepe Yılı ilan edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğangeçtiğimiz günlerde 2020 yılının ise Patara yılı ilan edildiğini açıkladı. Büyük bir tarihe sahip olan Urartu Yılı 2020 yılında da ilan edilmemiş oldu. Vanlıların ve Urartu tarihini görmek isteyenlerin beklentisi 2021 yılının Urartu Yılı ilan edilmesi. 2021 yılının Urartu Yılı ilan edilmesi için her alanda gündeme getirilmesi ve kamuoyu oluşturulması önem taşıyor.


 


2020 PATARA YILI İLAN EDİLDİ


Geçtiğimiz günlerde Grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, turizm sektörü açısından önem taşıyan bir müjdeyi paylaşmak istediğini belirterek, 2020 yılını Patara yılı ilan ettiklerini açıkladı. Patara antik kentinin, Fethiye-Kalkan arasında bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Anadolu'nun saklı anıtları gün yüzüne çıkıyor. 2020 Patara Yılı" yazan bir videoyu da grup toplantısında izletti. Erdoğan, Likya'nın ana liman şehri olan Patara'nın, tarihlerinin de önemli sembollerinden biri olduğunu söyledi. Osmanlı Devleti'nin, kuzey Afrika ile olan telgraf bağlantısını, Patara Telsiz Telgraf istasyonu aracılığıyla sağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Yaklaşık 850 kilometrelik uzunluğuyla Avrupa'nın en büyük hattının ucunda yer alan Patara istasyonu, İtalyanlar tarafından bombalana kadar ülkemize çok önemli hizmetler vermiştir. Bu telsiz telgraf istasyonunu aslına uygun şekilde yeniden ayağa kaldırıyoruz. Roma'nın bir parçası olan Likya birliğinin yönetim modeli, ABD'nin kuruluşuna örnek olacak kadar önemlidir. Likya birliğinin meclis binası, tarihi önemine binaen TBMM Başkanlığımız tarafından restore ettirilmiştir. Antik dönemden günümüze kadar ulaşan tek deniz feneri de yine Patara'dadır. Bu deniz fenerini de en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar, daha pek çok nadide özelliğiyle Patara'yı ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 Patara yılının ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Bu kampanya ile geçtiğimiz yıl 200 bine yakın turisti ağırlayan Patara'yı çok daha ileri bir yere taşımayı hedefliyoruz."

 

 


YILDIZ: URARTU YILI OLMAZ MI?

Urartu Yılı için kentteki isimler neler söylemişti. Gazeteci-Yazar Osman Nuri Yıldız, Turizm Bakanlığı’nın Troya Yılı kapsamında yapılan yurtiçi ve yurtdışı tüm etkinliklere destek verdiğini belirtmişti. Yıldız, “Dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenen Troya Eserlerinin tek bir çatı altında toplanması için 60 milyon TL harcayan bakanlık, Çanakkale’ye büyük bir müze kazandırdı. Senede 500 bin yerli yabancı turist ağırlayan Troya Antik Kenti şimdiden 700 bin turiste ulaştı. Yurtdışı ve yurtiçinde onlarca etkinlik yapıldı ve halen yapılıyor. 2019 ya da bu yılı izleyen yıllardan biri Urartu Yılı ilan edilemez mi?” Şeklinde konuştu.


 


“BU FİKRİ CANI GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM”


Başbakan Ferit Melen’in oğlu Ekonomist Prof. Dr. Mithat Melen de şunları söylemişti: “Çanakkale 2018 yılını Troya Yılı ilan etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli kuruluşlar projeye destek verdi. Çanakkale ve Türkiye için muazzam bir tanıtım oldu. Öğrencim sayılan Osman Nuri Yıldız, 2020 yılının Urartu Yılı olmasını istiyor. Ben de bu fikri canı gönülden destekliyorum. Geç kalmadan çalışmalara başlamak lazım. Van Güçbirliği Platformu’nun ilk konusunun bu olması gerekiyor. Bilgilerinize sunarım, desteklerinizi bekliyoruz.”


 


URARTU MEDENİYETİ


Urartular, Milattan Önce birinci yüzyılın başında, Anadolu’da, Van Gölü çevresinde kurulan bir devlettir. Bu bölgeye yerleşen kavimler, beylikler ve aşiretler halinde yaşamaktansa, bir devlet kurarak kendilerini koruyabilmek adına, zaman içinde bir araya gelmiş ve Urartu Devleti’ni kurmuştur. Başkenti Tuşpa (Van) olan Urartu Devleti, Milattan Önce 8. ve 7. yüzyılda en güçlü olduğu dönemi yaşamıştır. Bu dönemde devletin sınırları içinde İran’ın kuzeybatısı, Aras Vadisi ve Doğu Anadolu yer almaktaydı. Mezopotamya ve Asur sanatının etkisini barındıran bir kültüre sahip olan Urartular, çivi yazısı ve Hitit hiyeroglif yazısını kullanan bir devletti. Urartular’ın siyasi ilişkilerinde öne çıkan devlet, Asurlular’dı. Asurlular ve Urartular birçok kez savaşmıştır. Asurlular’ın kayıtlarında Urartular’ın adı geçmektedir. Bu kaynaklarda, Asurlular’ın Urartular’a karşı savaştığından bahsedilmektedir. Bu savaşların da etkisiyle, Urartular’ın yapılarında savunmada kolaylık öne çıkarılmıştır. Bulundukları dağlık, kayalık bölgenin avantajı ile dik yamaçlara yapılan yapılar, savunma için bir kolaylık sağlamıştır. Maden işlemede gelişen Urartular, bulundukları bölge ve çevresinde metal işlemecilik üzerine önemli çalışmalar yapmış ve diğer uygarlıkları da etkilemiştir.

 

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur