Kentte başladığı günden bu yana çığ felaketlerine, birçok yerleşim yeri ile olan bağlantının kesilmesine ve şehir merkezindeki birçok ana arterde ulaşımın tıkanmasına sebep olan kar yağışı hala devam ederken VanValiliği tarafından da bu anlamda bir kriz merkezi kuruldu. Kentte meydana gelecek olumsuzluklar ve karla mücadele karşısında kurumların gücünü bir arada tutmak amacıyla kurulan kriz masası kurulduğu ilk andan itibaren oldukça yoğun bir tempoda çalışmalarını yürütüyor. Kentte son zamanlarda yaşanan karla mücadele krizi ve yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulunanVan Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez olumsuz hava koşullarının başladığı ilk günden itibaren yapılan çalışmalara açıklık getirdi. Çığ felaketinden itibaren yapılan ve hala yürütülmeye devam eden çalışmalardan bahseden Vali Bilmez bu sene karla mücadele kapsamında yürütülen çalışmaların sadece büyükşehir belediyesine 9 Milyon TL’ye mal olduğunu belirtti. Çığ felaketinin yaşandığı bölgenin de son durumu hakkında bilgiler veren Bilmez son zamanlarda yaşanan göçmen sorunu ve karla mücadeleye ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.
İLK ÇIĞ ÇALIŞMALARI BÖYLE BAŞLADI…
Bahçesaray’da meydana gelen çığ felaketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilmez “Malumunuz ayın 4’ünde Bahçesaray yolunda bir çığ olayı medyana geldi. Orada karayolumuza ait bir iş makinesi ile VanMerkez’den Bahçesaray’a gitmekte olan bir minibüs çığın altında kaldı. Bu haberi alır almaz ilimizdeki başta karayolu olmak üzere AFAD, UMKE ve sağlık ekiplerimiz bölgeye koştular. İlk etapta operatör kendi imkânları ile araç dışına çıktığında hastaneye ulaştırıldığında olayın haberini veren de kendisi oldu. Sonra uzun bir uğraşın ardından minibüse ulaşıldı. Minibüsten de o gün 6 kişi sağ kurtarıldı. Ama maalesef minibüsten kurtardıklarımızın bir kısmı da hayatını kaybetmişti. En son iki kişi çığın altında kalmıştı o gece saat 24.45’e kadar bölgede çalışmalar yürütüldü. Hava koşulları o akşam çok olumsuz olmasına rağmen -22 derecede herkes çalıştı. Bölgede telefonların ve telsizlerin çalışmaması bizim için bir dezavantajdı. Türkiye’nin bir anda bütün dikkati bölgeye çevrildi.” Diye ekledi.
“ASIL FELAKETİ YAŞATAN İKİNCİ ÇIĞDI”
İlk çığ felaketinin ardından meydana gelen ikinci çığ felaketinin yaratmış olduğu etkilere de değinen Bilmez “Ertesi gün sahada AFAD koordinesinde sahada çalışmalar yürütülüyordu. Uzmanlarımızın öngördüğü yerden değil de daha az riskli olan yerden bir çığ faciası daha meydana geldi. O an bölgede kabaca 300 kişi vardı ama hepsi o çalışma yapılan bölgede değildi. Bir kısmı da faaliyet alanının dışındaydı. Asıl bize felaketi yaşatan da bu ikinci çığ olayı oldu. Olay meydana gelir gelmez hem olayın ciddiyetinden dolayı Muş, Bitlis, Erzurum, Hakkari ve Ankara AFAD ekipleri bölgeye gönderildi ama onların bölgeye varışı zaten bizim o günkü çalışmamızın sonlandırma dönemine ancak yetişebildi. Bölgede o an orada bulunan ve çığdan etkilenmeyen 200 kişi seferber olarak o çığın altından 68 kişi o gün sağ kurtarıldı. Maalesef çığın altında hayatını kaybeden 36 kişi ile karşı karşıya kaldık. Hala bir arkadaşımızın da çığın altında olduğu değerlendirmelerinde bulunduk.” Dedi.
“3’ÜNCÜ ÇIĞ FELAKETİ DE YAŞANABİLİRDİ”
Bölgede meydana gelen başka çığ olayları olduğunu fakat yolu trafiğe kapatmış oldukları için bunun önüne geçildiğini belirten Bilmez “Bu çığın acılarını sararken ve cenazelerimizle uğraşırken bölgemizde değişik çığ felaketleri meydana geldi. Özellikle Çatak yolu üzerinde çığ meydana geldi ve Çatak’da 3 gün boyunca ulaşımımızı kesen bir felaketle tekrar karşı karşıya kaldık. Yolun kapatılmış olduğu bir dönemde çığın meydana gelmesi 3’üncü bir facianın yaşanmasına engel oldu. İlk çığ felaketinden itibaren de hep söylediğimiz bölgemiz ciddi bir kar yağışı ile karşı karşıya, bölgemizin büyük bir kısmı çığ açısından risk teşkil etmektedir. Ulaşım ve taşıma işinden uzak durmamız, jandarmanın, trafiğin ve karayollarının uyarılarına mutlaka dikkat etmemiz gerektiğini belirttik. Sağ olsun vatandaşlarımızın büyük bir kısmı da bu uyarılarımıza uydu.” Şeklinde konuştu.
“24 SAAT ESASLI BİR KRİZ MERKEZİ KURDUK”
Kurmuş oldukları kriz merkezinde yer alan birimlerden bahseden Bilmez “Dün tekrardan ciddi bir kar yağışı başladı kentimizde. Yaşamı ciddi anlamda olumsuz etkiledi ve onun için kurulan kriz merkezimiz çalışıyordu. Ama bunun için belediyeler arasındaki iletişimsizliğin vatandaşımızı ulaşım konusunda mağdur edeceği anlaşılınca dün itibariyle Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Tuşba, Edremit belediyeleri, AFAD, Karayolları, Emniyet, Jandarma, Sağlık, VEDAŞ gibi kurumlarımızın temsilcilerinin bulunduğu 24 saat esaslı valilikte bir kurul oluşturduk. Hem kapanan yollarımız, hem hastalarımızın kurtarılması, hem ulaşımın risk teşkil eden yerlerinin zamanında kapatılması konusunda bir kriz merkezi oluşturduk. Bütün ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışmaya başladı.” İfadelerini kullandı.
177 İŞ MAKİNESİ 630 PERSONEL 8 BİN KAMYON KAR!
Karla mücadele kapsamında büyükşehir belediyesi olarak yürütmüş oldukları çalışmalardan söz eden Bilmez “Sadece Büyükşehir Belediyesi ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. 988 yerleşim yerinin ulaşımını sağlamak için büyükşehir belediyemiz uğraş göstermektedir. Büyükşehrimizin yol ağı 6 Bin 340 kilometreyi bulmaktadır. Bu süre zarfında büyükşehir belediyesi 177 iş makinesi ve 630 personel ile kesintisiz bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte. Bugün kar yağışları boyunca da bayan personeller hariç idari görevde iş yapan personellerimizi de kaldırımları temizlemek üzere görevlendirdik. Yine bu süre zarfında sadece büyükşehir belediyesi tarafından 8 Bin 400 kamyon kar şehir dışına taşındı. Yanılmıyorsam İpekyolu Belediyesi de 7 Bin kamyona yakın kar taşıdır. Buna rağmen hala şehir içinde ulaşımı zorlaştıracak kadar kar tekrar birikti. Dün gece yine Cumhuriyet Caddesi ve ana arterlerimizdeki taşıyabildiğimiz karı taşıdık. Gördüğünüz gibi hala ciddi bir sıkıntı içerisindeyiz.” Diye ekledi.
“TUZ SERPMEK DE ARTIK YETMİYOR”
Kentte bulunan özel şahıslara ait iş makinelerini de kente hizmet için kiraladıklarını belirten Bilmez “Karla mücadele dönemi içerisinde sadece büyükşehir belediyesi 634 Bin litre yakıt harcadı. Neredeyse 1 yıllık yakıt ihtiyacımız kadar yakıtı bu süre zarfı içerisinde harcadık. Dün kriz merkezi kurulduktan sonra kente kiralayabileceğimiz, karla mücadelede çalışabilecek ne kadar araç varsa bu özel şahıs araçlarını da kiraladık. Yine sadece büyükşehir belediyesi karla mücadele kapsamında 2 Bin ton tuz kullandı. Kara yolu 3 Bin tonun üzerinde tuz 5 bin tonun üzerinde agrega kullandı. Hava soğukluğu belli bir derecenin üzerine çıkınca bazen tuz bile artık etki yapmıyor. O zaman mecbur kalıp agrega yoğunluklu bir tuz serpmeye çalışıyoruz. Sosyal medyada tuz yerine kum serpildiği söyleniyor. Zaten mecbursunuz hava daha çok soğuduğu zaman agrega miktarını daha çok arttırıyorsunuz. Yolu daha tırtıklı bir hale getirmek için bunu yapmak zorundasınız. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre belki de son 26 yılın en kötü kışı ile karşı karşıyayız.” Dedi.
“SADECE BÜYÜKŞEHİR 9 MİLYON TL HARCADI”
Sadece büyükşehir belediyesi olarak karla mücadele çalışmalarında 9 Milyon TL harcandığını belirten Bilmez sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Bu süre zarfında büyükşehir belediyemizin bakım atölyesi sürekli 24 saat esasına göre de tamir işi ile uğraşmıştır. Bu süre zarfında Başkale-Güzeldere arasını, zaman zaman Çatak-Vanarasını, Doğubeyazıt-Çaldıran arasını trafiğe kapattık. Bu trafiğe kapattığımız dönemde mahsur kalan yolcu ve sürücüleri de kamu kurumlarının misafirhanesi ve okullarımızın pansiyonlarında misafir ettik. Ayrıca bu çığ dönemi ve karla mücadele çalışması boyunca da hem büyükşehir belediyemiz, hem ilçe belediyelerimiz hem de Kızılay’ın ve AFAD’ın destekleriyle hastanelerde, taziye evlerinde kumanyalar dağıtıldı ve yemekler verildi. Sadece bu çığ felaketinin yaşanmasından ötürü 15 Bin taziye yemeği pişirildi. 6 Binden fazla kumanya dağıtımı yapıldı. Sadece büyükşehir belediyesinin bu süre zarfındaki harcamalarını kabaca hesapladığımızda 9 Milyonun üzerinde bir harcamamız oldu. Karayolu 150 iş makinesi ve 20 personel ile sorumluluk ağında olan 1069 kilometrede 24 saat esasına göre sürekli çalışma yürüttü. 90 Bin litrenin üzerinde bir akaryakıt tüketimleri oldu onların da harcamaları 8 Buçuk Milyonun üzerindedir. Bu rakamlara bizim ilçe belediyelerimizin AFAD ve Kızılay’ın yaptığı harcamalar da dâhil değil.”
“UZMAN EKİPLERİMİZ BÖLGEDE İNCELEMELER YAPIYOR”
Uzman ekiplerin çığ felaketinin yaşandığı bölgede çalışma gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğinin kontrolünü sürekli yaptıklarını belirten Bilmez “Vatandaşlarımızdan, esnaflarımızdan bu süre zarfı içerisinde ciddi anlamda bir destek gördük. Dünden itibaren de bu kriz merkezinde bize ulaşan ve mahsur kalan hastaların kurtarılması tek elden yürütüldü. Dün akşam itibariye mahsur kalan veya hasta olan 600 kişi kurtarıldı. Bugün de çok sayıda vakayı hastanelerimize ulaştırdık. Tipi olan bölgelerde yolu açmamızın ardından 1 saat bile geçmeden yol eski haline gelebiliyor. Bu tür yerlerde biz sadece acil bir durum varsa hastalara müdahale edip tipinin dağılmasını bekliyoruz. Dün gece saatlerinde tipi açısından çok fazla sıkıntılı yer vardı ama bugün bu anlamda daha rahat bir güne girdik. Çığın altında kalan itfaiye erimizin kurtarılması ile ilgili de Erzurum AFAD, Muş AFAD ve VanAFAD ekipleri her gün olaya müdahale etmek için hazırlanıyor ve bölgeye gidiyor. Meteoroloji ve AFAD’dan uzman ekiplerimiz daha önceden bölgeye giderek şartları değerlendiriyor ve çalışma yapılabilir durumda olup olmadığı konusunda tutanak tutuyor bir çalışma gerçekleştirilecekse biz ona göre çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.” Şeklinde konuştu.
“O İTFAİYE ERİNE ULAŞACAĞIZ”
Çığ felaketinin yaşandığı bölgede hala kendisine ulaşılmayan itfaiye erine ulaşmak için çalışmaların devam edeceğini belirten Bilmez “İkinci çığın ardından bölgede bir türlü çalışma yapılma imkânı olmadı hatta bölgeye ulaşma imkânı bile olmadı. Yukarı Narlıca’nın 6 kilometre üstüne kadar çıkıldı olay yerine 3 kilometre kalmışken uzmanlarımız yağan yeni kar ile birlikte bölgede yeni bir çığ tehlikesi olabileceğinin bilgisini verdi. Dün açtığımız Narlıca yolu bugün yine trafiğe kapandı. Hava şartları yeniden müsait olur olmaz o yolu açıp çalışma imkânı varsa sadece profesyonel ekibimiz bölgede çalışacak. Onun için tekrar vatandaşlarımızdan ricamız kimsenin bölgeye gitmeye çalışmaması yönündedir. Bölge riskli ve sıkıntılı bir bölge olduğu için oradaki jandarma karakolumuzun uyarılarına herkesi uymasını özellikle talep ediyoruz. İnşallah hava koşulları müsait olduğunda o çalışmayı yürüteceğiz ve kardeşimize ulaşmaya çalışacağız. Orada kalan bazı araçlarımız da var onları da oradan almamız gerekiyor fakat tüm bunları yaparken de hava koşullarının uygun olması gerekiyor.” Diye konuştu.
“TÜM OLUMSUZ HAVALARA RAĞMEN KAÇAK GÖÇMEN OLAYLARI DEVAM EDİYOR”
Meydana gelen göçmen olaylarının tüm kötü hava koşullarına rağmen devam ettiğini belirten Bilmez “AFAD Müdürümüz Osman Bey çığ altında kalmıştı o yaralı olarak kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı. Onun olmadığı dönemlerde Muş AFAD Müdürü bölgeye vekil olarak müdürlük yapmak üzere görevlendirildi. O tekrardan aramıza dönene kadar biz Muş Müdürümüz ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. İlimizdeki bütün belediyelerimizin ve kurumlarımızın imkânlarını birleştirerek karşı karşıya kaldığımız yağış ve olumsuz hava koşullarına karşı ortak bir mücadele veriyoruz. Bu göçmen olayları da kentimizin sürekli gündemi içerisinde bugün bile sisi fırsat bilerek sınır ötesine geçmeye çalışan kaçaklar yakalanabiliyor. 2 gün önce de İnköyü civarında teknede yakalanan 49 göçmen hakkında işlemler başlatılmıştı. Kaçak göçmenler her yıl sürer fakat kış aylarında daha da azalırdı ama bu kış tüm olumsuzluklara rağmen kaçak göçmen olayları yaşanmaya devam ediyor. Bunların sebebi de diğer kaçakçılık faaliyetlerinin önünün kesilmiş olmasıdır.” Diyerek sözlerini noktaladı.
ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ-