Van’ın 2019 yılında adeta çilesi haline gelmiş olan uçak seferleri krizi bitmek bilmiyor. Vatandaşların uçak bileti bulamaması, sefer sayılarındaki yetersizlik ve mevcut biletlerin de yüksek rakamlardan müşteriye sunulması ile ilgili sıkıntılar henüz çözüme kavuşmazken vatandaşlar adeta isyan etme noktasına geldi. Üstelik iyileştirme beklenirken fiyatlar iyice kontrolden çıktı. Van-İstanbul uçuşları Avrupa’yla aynı seviyeye geldi.
Kentte 2018 yılında Ferit Melen Havalimanı’nın girdiği tadilat ile birlikte düşen sefer sayıları o günden bu yana bir artış göstermedi. Havalimanının tadilatının sona ermesi ile birlikte tekrardan artması beklenen sefer sayıları noktasında uçak firmalarından 1 yılı aşkın bir süredir bir adım bekleyen Vanlılar yapılan tüm girişimlere rağmen henüz bir sonuç alamadı. Sosyal medyada da uzunca bir süredir gündemin değişmez konuları içerisinde yer alan sorun ile ilgili kayda değer bir gelişme yaşanmazken vatandaşların dikkatini bu kez çevre illerdeki uçak fiyatları çekti. Özellikle Ağrı, Hakkâri gibi illerde uçak seferleri ile ilgili bir sıkıntının olmaması ve uçak bileti fiyatlarının Van’dakilerin yarısından daha az fiyatlara satışa çıkarılması karşısında vatandaşlar ‘Oralarda öyleyken Van neden böyle?’ sorusunu sormadan edemiyor. Daha önce AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın girişimleri neticesinde açılan 3 Ankara seferi de uçakların bakıma alınması gerekçesiyle tekrardan pasif hale gelince Vanlının uçak krizi yeniden kendini hissettirmeye başladı. Fiyatlar ödenemez noktaya gelince 700-800 TL Van-İstanbul ve Van-Ankara uçuş fiyatlarını, aynı fiyat bandında olan İstanbul-Paris uçuşları ile kıyaslayan Vanlılar adeta isyan etti.
“UÇAK SEFERLERİ TURİZME HİTAP ETMİYOR”
Van’da ki sefer sayılarının az olma sebebini uçuş mesafesinin uzaklığına bağlayan Ayanis Turizm Seyahat Acentesi Yöneticisi Abdullah Tunçdemir “Bizim bölgemiz Türkiye’nin en uzak illerinden biridir. Biz payımıza düşen, bize verilen kontenjanı hak etmiyoruz, uçak sayısını hak etmiyoruz. Turizmin gelişmesini istediğiniz bir il için bu uçak sayısı bir şakadan başka bir şey değildir. Önceden 20 uçak seferinin olduğu şehrimizde bugün 10 sefer var. Biz kültür turları için gruplar getirmek istiyoruz; 30-40 kişilik gruplar getirmeyi düşünüyoruz fakat mevcut seferler sadece münferit yolculara yetiyor. Tur için grupları bu seferler ile getiremiyoruz. Biz istiyoruz ki, uçak sayılarını çok ciddi bir şekilde çoğaltılsın. Geç saatlere kadar bizim de uçağımız olsun. Ama ne kadar girişim yapılırsa yapılsın bu konuda bir iyileştirilmeye gidilmiyor. Bu mevcut olan müşteri potansiyelini çoğalmasına ve fiyatın düşmesine sahip olacak. Daha çok tur operatörü bu bölgeye tur yapacak ve daha çok turizm gelişecektir.” Şeklinde konuştu.
“ODAKLANMAMIZ GEREKEN KONU SEFER SAYILARIDIR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Fly One Turizm Yetkilisi Muhammed Enes Özkılıç “Şu an fiyatlar konusundaki artışın sebebi tamamen uçak seferleri ve sezon ile ilgili bir durumdur. Çalışan mevcut uçaklar dışındaki tüm uçaklar bakıma girdi. Bizim fiyat bakımından değil sefer bakımından yaşamış olduğumuz soruna odaklanmamız lazım. Fiyatlar konusunda artık kimse bir şey diyemiyor çünkü fiyat ne olursa olsun insanlar uçamadıktan sonra bunun bir önemi kalmıyor. Biz sefer sayılarına odaklandıkça ve bu konuda bir çözüm yakaladıkça fiyatlar konusunda da iyileşmeler olacaktır çünkü bunlar birbirinden bağımsız şeyler değil. Söylemlerimizin artık fiyatlar yüksek olmaması lazım. Eğer bir nokta üzerinde duracaksak bizim uçak seferlerimizi arttırın bu sayı bize yetmiyor noktasında durmamız lazım.” Diye ekledi.
“YOLCULAR YER BULAMIYOR”
Türk Hava Yolları ile de çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Özkılıç “Vatandaşlar da artık mecburiyetten bir şey diyemiyor. Çünkü bir yere gitmeleri gerekiyor ama uygun bir sefer bulamıyorlar. Kısa süre önce görüştüğüm bir vatandaş oldu bana İstanbul’a gitmesi gerektiğini ve uçaklarda 1 haftaya kadar uygun bir yer olmadığını söyledi. Geçenlerde Türk Hava Yolları Müdürü Ömer Bey ile görüştüğümde de durumu sormak istedim. Oda bizim için aynı şeyleri söyledi yani çözümün uçak seferlerinin arttırılması olduğunu söyledi.” Dedi.
“DİK BİR DURUŞ SERGİLEMELİYİZ”
Konuyla ilgili gerçekleştirilmesi gereken girişimlerin dik bir duruş ile sağlanması gerektiğini belirten Özkılıç “Geçenlerde Van milletvekilinin Ankara uçuşları ile ilgili bir açıklaması oldu. Ankara uçuşlarına ek olarak 3 seferin düzenleneceği müjdesini vermişti. Bu uçuşlar entegre edildi, sistemlere de yansıdı fakat uçakların bakıma alınması ile birlikte yine bunlar da pasif duruma düştü. Çözüm olarak örnek verecek olursak bir Trabzon seferlerinin sayısını kimse düşürme konusunda bugün bir karar alamaz bir çekinirler. İşte bizim de bu şekilde Van uçuşları ile alakalı dik bir duruş sergilememiz gerekiyor. Biz de bu firmaların bizden çekineceği ve sesimizin en üst noktalara gitmesini sağlayacak bir duruş sergilemeliyiz. Yani ufak bir kitle ile sadece milletvekillerimizin çabalarıyla gerçekleştirebileceğimiz bir durum değil bu.” İfadelerini kullandı.
“YAPILACAK DENİLDİ, AMA MAALESEF BİR YOL ALINMADI”
Turizm Acente Yetkilisi Murat Beyaz, kentteki uçak sefer yetersizliği, bilet fiyatların yüksek olması ve var olan sıkıntıların devam etmesine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Beyaz, uçak seferlerinin kısıtlı kalması ve fiyat politikasının yüksek tutulmasının kentte yapılan bir zulüm olduğunu belirtti. Beyaz, Türkiye’de önemli bir konumda yer alan kentin bu uygulamaya maruz bırakılmasının kabul edilir bir durum olmadığını ifade ederek şunları kaydetti: “Türkiye’de hava ulaşımı konusunda sıkıntı yaşayan başka bir kent var mı? Hem fiyat konusunda hem de uçak sefer yetersizliği bakımından ikinci bir örneği yok. İlimiz uzak bir konumda yer alıyor dolasıyla metropol şehirlere ulaşabilmesi adına hızlı ulaşım noktasında hava ulaşımı dışında bir alternatifi yok. Otobüs seferleri keza 24-25 saat sürüyor, tren seferleri var onlarda kısıtlı seviyede haftada 2 gün sefer yapabiliyor. Hava ulaşımı alternatifsiz bir ulaşım aracı olarak görünüyor. Zannımca ilerleyen zamanlarda bu şekilde devam etmesi halinde hava ulaşımı hayal olacaktır. İnsanların artık bu biletleri alacak maddi güçleri var, kaldı ki maddi gücü olanlar da bilet bulamıyor. Sefer sayıları çok az, bu konuyla ilgili herhangi bir gelişmede yok. Yapılacak, edilecek deniliyor ama maalesef bir yol alınmıyor” dedi.
“BÜYÜK BİR PROBLEM TEŞKİL ETMEYE BAŞLADI”
Hava ulaşımında yaşanan problemlerin sektör açısından da büyük problem teşkil ettiğini ifade eden Beyaz, kentte 60-70 seyahat acentesinin olduğunu anımsatarak, acentelerin geçimlerini uçak bileti satarak hayatlarını idame ettiklerini ve istihdam sağladıklarını belirterek şunları ifade etti: “Hava ulaşımında devam eden problemler sektörü olumsuz etkiledi. Acenteler günde bir iki biletle 15-20 lira ile insanlar arttık dükkân kapatmaya başladı. Dükkân kirası, sigorta ücreti, elektrik ve personel ücreti artık ödenemeyecek duruma getirdi. Turizmci ve acenteler olarak bu manada halk adına uçak seferleri artsın, fiyatlar aşağıya çekilsin dedik ama sektör açısında büyük bir problem teşkil etmeye başladı. İş yapamayacak duruma geldik, ilimizden İstanbul’a veya Ankara’ya 5-6 gün sonraya bilet bulunabiliyor. Bilet fiyatları ise 470 TL’nin altında değil, maalesef bizler için turizmciler adına büyük bir sıkıntıya sokmasına neden oldu. Birçok arkadaşım acenteyi kapatmayı düşündüklerini söylüyor. Durum ciddi manada ileriye gitmeye başladı” dedi.
BEYAZ: BAHANE ÜRETİLMEDEN ÇÖZÜM BULUNMALIDIR
Beyaz, çözüm konusunda mutlak mertebede uçak seferlerinin arttırılması gerektiğinin altını çizerek atılacak adımları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: “Milli hava yolları yani Türk Hava Yolları bu manada sosyal sorumluluk alması gerekiyor. Türk Hava Yolları bu sorunu kendisine dert edinmesi gerekiyor. Olaya bir sosyal sorumluluk düşüncesiyle bakması gerekiyor. Kaldı ki ilimize uygulanan fiyat politikası çok sosyal sorumluluk değil. Ciddi ciddi bir ticaret mantığıyla bakılmaya başlandı. İyi bir ücrette biletler satılıyor fakat sefer sayısı yok. 1 milyon 200 bin nüfuslu bir kentte günde 2-3 sefer konulması kesinlikle kabul edilir bir durum değildir. Bu manada sefer sayısı kesinlikle arttırılmalı, herhangi bir bahane üretmeden soruna çözüm üretilmelidir” diye belirtti.
VANILAR SOSYAL MEDYADA İSYAN EDİYOR!
Öte yandan uçak bilet fiyatlarının aylar sonrasına bile bakıldığında 500 TL civarında çıkması, yakın tarihli bilet fiyatlarının 1000 liraya yaklaşması sosyal medyanın da gündemi oldu. Haftalardır konuyu konuşan Vanlılar sosyal medyada aşırı yüksek fiyatlara isyan etmeye başladı. Van uçuşlarını bölgenin diğer kentleri ile kıyaslayıp fiyat farkını paylaşan Vanlılar, son zamanlarda ise Van’ı, İstanbul’dan Avrupa’ya yapılan diğer uçuşlar ile kıyaslamaya başladı.
ŞEHRİVAN ÖZEL:ÖMER FARUK TOKTAŞ/HAMİT KARAKUŞ-