Van’ın, yaşadığı sorunlardan birini de trafik sorunu oluşturuyor.
Van’a uzun yıllardır gerçekleşen yoğun göç, hem büyük bir nüfus artışına, hem de gelişi güzel aşırı bir yapılaşmaya neden oldu. Bu da beraberinde birçok sorunun yanı sıra trafik sorununun da ilin gündemine girmesine yol açtı.
ŞOFÖR ESNAFININ SORUNLARI
İlin trafik sorunu ve şoför esnafının yaşadığı sıkıntılarla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, “2019 sıkıntılı bir yıldı. Halen depremin izleri devam ediyor. Esnaf sıkıntılı bir durumda… Depremden gelen sıkıntıları maalesef henüz aşamadık. Bunları aşamadığımız gibi ilimizdeki trafik sorunu da devam ediyor.” dedi.
TRAFİKTE YAŞANAN SORUNLAR
2019’da il genelinde trafikte yaşanan sorunlara ilişkin bilgi veren Tuğrul, şunları söyledi:
“İlde bir sıkışıklık var, bunu kabul etmek gerekiyor. Caddeler anlamında, yapılaşma anlamında ciddi bir daralma söz konusu. Şu anda Maraş Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, İki Nisan Caddesi var. İki Nisan Caddesi de bitti, orada trafik akmıyor şu anda, kafeler deryası oldu. Cumhuriyet Caddesi ile Maraş Caddesi de hakeza. En büyük sıkıntılarımızdan biri de İpekyolu üzerinde bulunan otogar kavşağı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi kavşağı bugün belki ihtiyaca cevap veriyor ama iki yıl sonra orası da tamamen kilitenecek. Şimdiden oranın da bir tedbirinin alınması gerekir. Bunlar geçen yıl yaşadığımız sıkıntılardır, önlem alınmazsa 2020’de de bunları yaşayacağız.”
SIKIŞIKLIĞIN YOL AÇTIĞI OLUMSUZLUK
Toplu taşıma araçlarının sayısal olarak yeterli olduğunu ancak yaşanan sıkışıklık nedeniyle hareket kabiliyetinde bir düşüş yaşandığını belirten Tuğrul, şöyle devam etti:
“Toplu taşıma araçlarındaki sıkıntılar bu daralmadan ve oluşan yoğunluktan dolayı oluyor. Bizim araç sayımız yeterlidir. Ancak var olan araçlarımız seri bir şekilde hareket edemiyor. Yolun ortasında dur-kalk yapan araçlar oluyor, arkasında da kuyruklar oluşuyor. Ama bu yol kenarındaki park yapmalar asgariye inerse, trafik daha da rahatlar. Parkomat hizmeti veriliyor ama bir yandan da trafiğin aksamasına neden oluyor. Yan yana park ediliyor araçlar, yol daracık oluyor. Bu da bize yansıyor, çünkü bizim araçlar sürekli seyir halinde.”
ÇÖZÜM, ŞEHRİN AÇILMASI!
İldeki hem yaya hem araç trafiğinin rahatlaması için şehrin kenarlara doğru açılması gerektiğini dile getiren Tuğrul, “Bu sıkışıklığın aşılması için şehrin açılması lazım. İmarın açılması lazım. Mesela Edremit yolu aldı başını gidiyor. Erciş yolu hakeza öyle. Kapıköy Sınır Kapısı nedeniyle Özalp yoluna ağırlık verilmesi gerekir. En azından merkezde yapılacak işyerlerinin, AVM’lerin, resmi kurumların biraz daha dışarıya doğru yapılması, bu şehrin trafiğinin rahatlatılması demektir. Diğer yandan Gürpınar tarafına doğru şehrin açılması lazım… Bunlar olursa trafik ister istemez rahatlar.” diye konuştu.
ÇEVRE YOLUNUN ÖNEMİ
Trafiğin rahatlamasının bir diğer çözümünün de çevre yolu olduğunu vurgulayan VanŞoförler ve Otomobilciler Odası BaşkanıMehmet Emin Tuğrul, “Van’ın bu nedenle büyük bir çevre yolu ihtiyacı da söz konusu... O da 18. maddeye takılmış. Diğer illerde kamulaştırma şeklinde yapılmış ama bizde bu maddeye takılmış. Çevre yolunun olması durumunda hiç olmazsa ağır tonajlı araçlar bu yolu kullanır, hem trafik, hem şehir rahatlar. Ancak gelişmelere, gerçekliğimize baktığımızda, 2020 yılından da çok fazla bir beklentimiz yok açıkçası.” diye kaydetti.
Prestij Haber: Adil HARMANCI