Van’da son günlerde başta ishal olmak üzere bulantı, kusma gibi bulaşıcı özellik taşıyan mide bağırsak sistemi enfeksiyonlarında artış gözleniyor. Son günlerde Bulantı, kusma gibi bulaşıcı özellik taşıyan mide bağırsak sistemi enfeksiyonlarının yanı sıra grip ve nezle şikayetleriyle hastaneye başvuranların sayısındaki artış korkutuyor. Van’da hastanelere bu şikayetlerle başvuran vatandaşın sayısının çok olmasından dolayı hastanelerde kuyruklar oluşuyor. Bulaşıcı olan bu hastalık yoğunlukla çocuklarda görülüyor. Hastanelerin acil servislerin büyük bölümü bu vakalar ile dolup taşıyor. Hastanede yatış tedavisi gerektiren bu hastalıktan dolayı en fazla etkilenen çocuk servislerinden kuyruklar can sıkıyor. Gece geç saatlere kadar sıra bekleyen vatandaş yetersiz doktor sayısından rahatsız. Vatandaş bu konuya yetkililerin el atmasını bekliyor.
VAN’DA İSHAL VE GRİP SALGINI
Van’da havaların soğuk olması ve kar yağışının geç olmasından dolayı sağlıkta farklı bir sorun ile uğraşıyor. Kar yağışının çok geç olması dolayı 1 milyon 100 bini üzerinde olan kentte vatandaş ishal ve gripten dolayı hastanelere akın ediyor. Yoğunlukla bebek ve çocukların maruz kaldığı bu salgın uzmanlar tarafından tehlikeli olarak görülüyor. Bulaşıcı bir hastalık olması nedeniyle salgının boyutu risk faktörünü arttırdı.
HASTANELERDE KUYRUKLAR OLUŞUYOR
Aciller ve hastanelerde çocuk ve bebek hastalarının büyük bölümü bu salgın hastalık vakası olarak ortaya çıkıyor. Ayaküstü tedavi ile iyileşmeyen bu hastalıkta genellikle uzun ve yatış gerektiren tedavi zorunluluğu teşkil ediyor. Yaşanan hastalıklar nedeniyle hastanelerde uzun kuyruklar oluşuyor. Kentteki hastanelerde ayrıca doktor eksikli olması da bu sorunu oldukça büyütüyor. Gece geç saatlere kadar hastanelerde sıra bekleyen vatandaşlar oldukça mağdur durumda.
AŞI ÜCRETİ 140 TL
Doktorlar ailelere bu hastalığa karşı ciddi uyarılarda bulunurken, hastalıktan çocukların etkilenmemesi için aşı önerisinde bulunuyor. Aşının yüzde 60 oranında çocuk ve bebekleri koruduğu, hastalığa yakalandığı taktirde ayakta tedavi şekilde hastalığı hafif atlatmasını sağladığı iddia ediliyor. Ücretli olan bu aşının bir dozunun ortalama 140 lira olduğu kaydediliyor.
ZEHİRLİ İSHAL NEDİR
İshal Salgını, İshal dışkının anüsten sulu ve sık çıkmasıdır. Diyare olarak da bilinir. Dışkı sıvı veya yumuşak, kanlı veya yağlı, sümüksü şekil alır, hasta sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Şöyle ki 24 saat içinde normal şeklini kaybetmiş gün içinde 3'ü geçmiş dışkılama olursa isal hastalığı görülür. İki haftayı aşmamışsa akut, aşmışsa kronik ishaldir. İshale yerken aşırıya kaçtığımız yiyecekler sebep olabilirken çok daha risk içeren belli bölgeye yayılıp hayati tehlikeye yol açan ishal salgını da büyük bir sebep ve risktir. İshal salgını durumunda hasta iyileşmezse sonuç ölüme kadar varabilir. Özellikle yazın sıcakta daha fazla mikrop ürediği için mikroplu ishaller daha çok görülmektedir. İshal salgını tifo, verem, ağır dizanteri ve kolera gibi bulaşıcı hastalıklarında bir sonucu olabilir. Bu nedenle önlem almak şarttır. İshal salgını olsun yada olmasın bazı şeyleri önemsemek, tedbir almak sağlık için büyük rol oynar. İshalden şikayetçi bir hasta eğer hastalığı 3 gün içinde geçmezse bir doktora başvurmalı ve tedavi olmalı. Eğer hastanın ishali bulaşıcı ise diğer insanlarında sağlığı açısından belli bir zaman karantina altında tutulmalıdır ve iyileştirilmelidir. Hasta sayısı artarsa bu salgını durdurmak için tedbirler alınmalı gereken yapılmalıdır. Doktorlar ise hastaları tedavi edip, temizlik konusunda bilinçlendirmelidir.
YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - ÖZEL