Van’ın tarihine ışık tutan ve kent merkezinin en önemli eserlerden bir tanesi olan geçmişten günümüze gelen Tarihi Tekel Binası yıllardır boş bir şekilde duruyor. Tarihine yakışmayan bir görüntü sergileyen Tekel Binası için adım atma zamanı geldi de geçiyor.
Van tarihinin önemli eserlerinden bir tanesi olan ve günümüze kadar gelen taş yapı Tarihi Tekel Binası’na sahip çıkılması ve hak ettiği şekilde kullanılması için kampanya başlatıldı. Sosyal medya üzerinden başlatılan kampanya ile birlikte #VanaSahipÇık denilerek Tekel Binasının kültür, sanat ve sosyal alan olarak kullanılması gerektiği ifade edildi. Saatler içinde binlerce yorumun yapıldığı Tekel Binası için daha önce Van Valisi ve Büyükşehir Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yapının halk kütüphanesi olacağını ifade etmişti. Henüz hiçbir adımın atılmadığı Tekel Binası son 2 günde Türkiye gündeminde oldukça yer aldı. Yeni Doğu Gazetesi olarak Tekel Binasının son durumunu ve nasıl bir çalışma yapılması gerektiğini ele aldık. Sosyal medyada kültür, sanat ve sosyal alan olarak kullanılması gerektiği ifade edilirken, çevre esnafı da yapılacak çalışmalar ile Tekel Binasının kurtarılarak müze yapılmasını istiyor. İşte sosyal medyada ve Van kamuoyunca Tekel Binasının yeri ve önemi.
ASLAN: BİZ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ
Binayı koruduklarını ve binayı dedelerinin yaptığını ifade eden Mesih Aslan şunları söyledi: “Buradaki taşlar kaliteli taşlar. Zaten ortalama bir yıldır bu taşlar yapılıyordu. 3 yıl önce müdür beyle bir görüştük dedi ki kesinlikle binayla bire bir olacak. Bu dükkan eskiden vardı. Depremde tamamen yıkıldı. 2 yıl taşların yapılması sonrası, 8 ayda da bina kuruldu. Yani binanın üzerinde ne zaman yapıldığı falan her şeyi yazıyor. Binanın tarihiyle ilgili SCR’si bizde var. Bu bina dedelerimiz tarafından yapıldı. Biz binayı Tekel Genel Müdürlüğüne kiraya verdik onlar gelince artık iç döşemesini hepsini değiştirdiler. Betonlamaya dönüştürdüler. Şu anlık burayı biz korumaya çalışıyoruz.”
GEZER: BİNA MÜZE YAPILSIN
Gazetemize konuşan esnaflardan Ömer Gezer’de, “Çocukluğumdan beri tekel binasını biliyorum. Van’ın en eski tarihi binası olmasına rağmen, bu binamızın kapısı harabeydi. Yoldan geçen vatandaşların üzerine devriliyordu biz esnaf olarak Van’ın kültürüne yakışır Van’ın esnafına yakışır bir şekilde kapılarını yeniledik. Binanın ara kaldırımlarını değiştirdik. Daha görünümü güzel bir hale getirdik. Binanın ışıklandırılmasını yaptık. Bani biz buranın müze olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Kültürel bakımdan veya vatandaşlar bakımından iyi bir müze olmasını istiyoruz. Bir Vanlı olarak diyorum. Biz esnaf olarak el atıysak Kültür Bakanımız olsun Van’daki diğer esnaflarımız olsun buraya Allah rızası için bir el atsınlar. Bize yardımcı olsunlar. Belediyemiz bizlere yardımcı olsun. Esnaf olarak elimizden ne gelirse de yapmaya hazırız. Binayı Van’a kazandırmamız gerekiyor. Esnaflarımız, hemşerilerimiz gelip bize ulaşsınlar olmasa bile bize destek versinler. Biz kendimiz burayı eski haline getirelim. Burası müze olduktan sonra dışardan olsun kendi vatandaşlarımız olsun burayı ziyarete gelecek. Tek isteğimiz yöneticilerin bize destek olsunlar ve burayı kurtaralım.” İfadelerini kullandı.
VALİ NE DEMİŞTİ?
Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez 2019 yılının dördüncü dönem 'İl Koordinasyon Kurulu' toplantısında Van’ın bir müzesi olduğunu ve Kent Müzesi'nin müze yerine halk kütüphanesine çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattıklarını söyledi. Kamu yatırımlarının paylaşıldığı ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların istişare edildiği Van İl Koordinasyon Kurulunun 2019 yılı dördüncü dönem toplantısı, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili MehmetEmin Bilmez'in başkanlığında yapıldı. Eski tarihi endüstri meslek lisesi ve tarihi Tekel binasının kütüphane olacağını söyleyen Bilmez şöyle konuştu: “Bizim bir Urartu Müzemiz var. Biz de Kent Müzesi'nin müze yerine halk kütüphanesine çevrilmesine yönelik bir çalışma başlattık. İnsanların sohbet ettiği, çay içtiği bir kütüphane yapmak istiyoruz. Cumhuriyet tarihinin 3 önemli eseri Van'da var. Bu binalardan bir tanesi de bu sanat okuludur. İnşallah biz bunu da kütüphaneye çevireceğiz. İnşaatını büyükşehir, YİKOB ve DAKA birlikte yürütecek, iç dizaynı da Kültür ve Turizm Bakanlığı yapacak. O alanı kullanmak isteyen çok kişi var, ancak biz buranın kütüphane olması için çalışacağız. Güzel bir kütüphane modelini inşallah Van'da hayata geçireceğiz."
YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - MECNUN ÇALİ / ÖZEL HABER