Van’da, otlu peynir başta olmak üzere, çeşitli süt ürünleri, yumurta ve balın satışa sunulduğu en önemli adres, restore edilerek daha kullanışlı hale getirilen Van Peynirciler Çarşısı. Ancak son günlerde bu çarşıdaki hareketliliğin biraz azaldığı belirtiliyor.
DURGUNLUK VAR
Ancak yaz ve sonbahar aylarında daha hareketli olan çarşıda, bu aralar belli bir durgunluk yaşanıyor.
Esnaf ise bu durumu, birkaç nedene bağlıyor.
IRAK’TAN GELENLERİN ETKİSİ
Çarşı esnafına göre, otlu peynir başta olmak üzere diğer süt ürünlerine olan talep düşüklüğünün önemli bir nedeni, son iki yıldır yoğun olarak Kuzey Irak’tan Van’a gelen turistlerin kış aylarında gelmemesi.
Irak’tan gelen turistlerin önemli miktarda peynir satın aldığını belirten esnaflar, Irak’tan gelenlerin de sadece yaz aylarını tercih etmesinin sonraki aylara olumsuz yansıdığını söyledi.
YÜZDE 80 YAYLADA TUTUYOR
Kış aylarında pazardaki peynire olan talebin düşmesinin en büyük nedeninin ise, vatandaşların yaz aylarında yaylalarda daha ucuz fiyata peynir edinmeleri olduğu belirtiliyor.
Van Peynirciler Çarşısı esnaflarından Rüstem Apaydın, “Van’daki yerleşik nüfusun yüzde 80’i yazın 20 TL’ye peynir alıyor ve bunu küplerle toprak altına gömüyor. Bu aylarda da çıkararak tüketiyor. Şu anda peynirin kilosu 45 TL. Çekirdek aileler bunu biliyor ve daha ekonomik olduğu için yaylada, bizim değimimizle peyniri tutuyorlar. Dolayısıyla bu aralar da gelip bizden satın almıyorlar” dedi.
“OTLU PEYNİR ŞİMDİ HEDİYELİK OLMUŞ”
İran’dan gelen turistlerin peyniri fazla tercih etmediğini, daha çok eğlence için, süs ve giyim alışverişi için Van’a geldiğini belirten Apaydın, “İranlı turist en fazla yarım kilo peynir alıyor, ama Irak’tan gelenler kilolarca alıp arabalara yükleyip götürüyorlar. Yerleşik nüfusun da yüzde 20’si ya ihtiyaç duyuyor, ya da duymuyor, o nedenle biz bu aralar daha çok sipariş peyniri satabiliyoruz. Otlu peynir artık hediyelik olmuş. O nedenle işlerimiz şimdilerde durgun” diye kaydetti.
Prestij Haber: Adil HARMANCI