Van’ın Kasım Ayı Enflasyon rakamları açıklandı

Van’ın Kasım Ayı Enflasyon rakamları açıklandı
04 Aralık 2019

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Kasım ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer COŞKUN tarafından yapılan açıklamaya göre; TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,38 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 10,56 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,08'lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 11,00 oranında artış meydana geldi.

 

 

Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 2,69'luk oran ile giyim ve ayakkabı olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 0,44 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 1,33'lük oranla giyim ve ayakkabı olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 0,46 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

 

 

Van’da Kasım Ayının Zam Şampiyonu Tost Makinesi Oldu

 

Coşkun’un verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde domates yüzde 16,65 ve salatalık 14,98'lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken,Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise tost makinesi 18,46 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 18,01 oranındaki artışla salatalık takip etti. Ispanak ise yüzde 31,18'lik bir oranda değer kaybederek Kasım ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 31,49 oranında değer kaybeden portakal en fazla ucuzlayan ürün oldu.

 

 

Öte yandan Yİ-ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,08'lik bir düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 4,26 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,53 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,04 düşüş, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,08 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 0,19 oranında artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,06'lık oranla dayanıksız tüketim malı grubunda olurken, en yüksek yıllık artış ise yüzde 10,02'lik oranla yine dayanıksız tüketim malı grubunda gerçekleşti.

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur