Van YYÜ'ye gitmek tam bir işkence!

Van YYÜ'ye gitmek tam bir işkence!
22 Ekim 2019

Ulaşımdaki diğer sorunlara ek olarak en çok dile getirilen sorunlardan birisi olan toplu taşıma bu anlamda adeta sorunların başını çekiyor.

Van’daki en önemli sorunlardan birisi olan şehir içi ulaşım kentin kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Ulaşımdaki diğer sorunlara ek olarak en çok dile getirilen sorunlardan birisi olan toplu taşıma bu anlamda adeta sorunların başını çekiyor.

 

Hatlardaki yetersizlikler, şoförlerin keyfi tavırları, trafikteki kuralsız davranışlar nedeniyle sürekli vatandaştan tepki alan toplu ulaşım şehir merkezi ile üniversite arasında da yıllardır bitmeyen bir sıkıntıya neden oluyor. Her yıl eğitim-öğretimin başlaması sonrası yetersiz kalan ulaşım ağı yüzünden Van’da sabah ve akşam saatlerinde duraklarda onlarca metrelik kuyrukların oluştuğu görüntüler oluşuyor. Yıl boyunca devam eden ve öğrenciler için çileye dönen kuyruk çilesi için alınan geçici çözümler yeterli olmazken, öğrenciler kampüse ulaşmak için büyük çaba veriyor. Aynı zamanda YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ne de yoğun bir ulaşım talebi olunca araçlar tıka basa dolu bir şekilde öğrenci ve vatandaş taşıyor.

 

 

 

Yapılan tüm girişimlere rağmen üniversite hattında bir türlü istenilen ulaşım ağı kurulmazken, öğrenciler ve öğrenci temsilcileri bir kez daha konuyu dile getirdi. VanBüyükşehir Belediye yetkilileri konuyu yetkili isimlere iletirken, çözüm için bir kez daha girişimler başladı. Fakat öğrenciler hayata konulacak çözümün her ne ise kalıcı ve sürekli olmasını ve kampüse rahat ulaşmayı istiyor. Uzun süren bir yaz tatilinin ardından VanYüzüncü Yıl Üniversitesi de 16 Eylül 2019 tarihi itibari ile akademik açılışını gerçekleştirdi. Memleketlerine giden öğrencilerin dönmesi, üniversiteyle bu sene tanışan öğrencilerin şehre yerleşmesi ile birlikte yeni bir akademik yarıyılın başlamış olduğu kentte bulunan sokaklarda ve özellikle de ulaşım araçlarında da hissedilir oldu. Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük kampüsüne sahip olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde birçok yenilik yaşanırken ve bünyesine yeni fakülteler eklenirken kentte bulunan öğrenciler üniversitenin ötesinde bir dertten yakınıyor… Sabah üniversiteye gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyen öğrenciler Beşyol’da bulunan Kampüs minibüs durağında metrelerce kuyruklar oluşturmak zorunda kalıyor. Her sabah aynı tablo ile karşı karşıya kaldıklarını belirten öğrenciler çoğu zaman bekledikleri sıralar yüzünden derslerini kaçırdıklarını bununla birlikte minibüslerde ciddi bir doluluk yaşandığını belirttiler. Minibüslerin duraktan çıkmak için dolmayı beklediklerini belirten öğrenciler araçların hareket ettikten sonra Kampüs güzergâhından da yolcu alması ile adeta dolup taştığını vurguladılar.

 

BAYIK: “ARKADAKİ BOŞLUĞU ŞOFÖRDEN BAŞKA KİMSE GÖRMÜYOR”

Minibüslerin duraklardan dolu hareket etmesinin ardından ayrıca yolda da ekstra dolduğunu belirten Mimarlık öğrencisi Abdullah Bayık Van’da ulaşım her yerden rahatlıkla araç bulabileceğiniz kolaylıkta ama keşke bulduğumuz araçlar ile ilgili de aynı şeyleri söyleyebiliyor olsa. Araçlar ağzına kadar dolu. Burada da biz her gün bunun en büyük örneğini yaşıyoruz. Minibüsler önünde başı sonu belli olmayan bir kuyruk var ve şoförler araçları dolduktan sonra hareket ediyor. Araç dolduktan sonra yolda giderken de Kampüse kadar olan güzergâhta bir sürü öğrenci minibüslere yolda biniyor. Yani durakta zaten dolan minibüs yol üzerinde de yolcu alarak daha fazla doluyor. Zaten klişe bir söz de var hani minibüslerde şoför dışında kimsenin görmediği arka tarafta olan bir boşluk var. Bu sözü gerçekten Kampüs minibüsleri için söyleyebiliriz. Yani insanların ulaşım için, sağlık için, eğitim için sıra beklediği zamanların geride kalmış olması gerekiyor. Bizim de bu sabahları oluşan minibüs kuyruğumuza bir çözüm bulunması lazım.” Diye konuştu.

 

 

 

YILDIRIM: “BELEDİYE OTOBÜSLERİ ÖĞRENCİYE UYMUYOR”

Belediye otobüslerinin çalışma sistemlerinin öğrencilere uymadığını belirten ve bu yüzden dolmuşu tercih ettiklerini ifade eden Muhasebe öğrencisi Recep Yıldırım “İlkokula başladığımızdan beri sabahın erken saatlerinde uyanıyoruz. Üniversiteye geldik şimdi fakat durum aynı derslerimiz sabah oluyor ve şehir merkezinde oturduğumuz için sabah saatlerinde üniversiteye ya dolmuşla gidiyoruz ya da belediyenin otobüsleriyle gidiyoruz. Tabi belediye otobüsleri belli saatlere göre kalktıkları için biz bir saattekine yetişemediğimizde diğerini bekleyemiyoruz beklediğimiz takdirde geç kalıyoruz. Ama minibüslerde öyle bir durum söz konusu değil yolcu doluluğuna göre çıkıyorlar.” İfadelerini kullandı.

 

YILDIRIM: “ARAÇLAR GİDENE KADAR DOLUP TAŞIYOR”

Kampüse giden öğrencilerin yarısından fazlasının minibüslerle ulaşım sağladığını belirten Yıldırım “Fakat minibüslerde de araç tam dolmadığı için hareket etmeme gibi bir durum söz konusu. Yani sabah saatlerinde biz bekliyoruz fakat kampüs minibüslerinin kalktığı yerde müthiş bir sıra oluşuyor. Nereden bakarsanız sabah saatlerinde Kampüs’e giden öğrencilerin yarısı gelip bu minibüs durağını kullanıyor. Artık araç mı yetersiz yoksa araçların hareket etme şekilleri ile ilgili mi bir aksaklık söz konusu bilmiyorum ama gerçekten yolda binen yolcuları da hesaba kattığınızda şehrin en çok gidilen noktası olan kampüs araçları tam anlamıyla dolup taşıyor. Hem onca yolu ayakta gidiyoruz hem de sürekli bir yoğunluk söz konusu oluyor. Yani ya araç sayısı ile ilgili bir düzenleme yapılmalı ya da araçların dolulukları ile ilgili bir karar alınmalı diye düşünüyorum.” Diye ekledi.

 

ÖNER: “SABAH SAATLERİNDE TAKVİYE OLMALI”

Sabah saatlerinde daha sakin ol mahallelere çalışan minibüslerin kampüse takviye yapabilmesinin de bir çözüm yolu olabileceğini belirten Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Akın Öner “Gerçekten her sabah buraya geliyoruz ve bir kuyruk oluşuyor. Burada her gün durum bu şekilde gördüğünüz gibi yani sabah eğer yarım saatte bir araç kaldırılıyorsa 2-3 araç kaldırılsın. Sonuçta alternatifler üretilebilir. Mesela bazı mahallelere çalışan minibüslerin ben sabah saatlerinde bir doluluk yaşadığına ya da yolcusu olduğunu düşünmüyorum. En azından o mahallelere çalışan minibüsler bile sabah sadece belli bir saatte kampüse gidip gelse bu doluluk ve yoğunluğa ciddi anlamda bir çözüm bulunmuş olur. Elde imkân varsa eğer buraya çalışan araç saatleri de arttırılabilir. Belediyenin mesela Kampüs araçları ile ilgili zaten ciddi bir problemi var. Öğrenciler belediye otobüslerini tercih ettikleri takdirde derslerine hiç yetişemezler. Burada oluşan sıranın otobüsler önünde oluştuğunu düşünemiyorum.” Diye konuştu.

 

 

 

DİLAVER: “VAN ÖN YARGILARIMI KIRDI AMA ULAŞIM BÜYÜK SORUN”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni tercih ederken tereddütte kaldığını fakat Van’ı gördükten sonra ön yargılarının kırıldığını belirten Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü öğrencisi Zehra Dilaver şu an görmüş olduğu tek sorunun üniversiteye olan ulaşım olduğunu vurgulayarak: “Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni tercih ettiğimde tabi Van ile ilgili düşüncelerim çok farklıydı. Buraya geldiğimde ön yargılarımı kırmış oldum. Güzel bir şehir yapısıyla ve sıcakkanlı insanlarla karşılaştım. Daha burada ilk senem hatta bir ayımın bile tam dolduğu söylenemez. Şimdilik gördüğüm kadarıyla ulaşım ucuz ve öğrenciler için barınma imkânları da oldukça geniş. Fakat yani sabahın erken saatlerinde burada dolmuş kuyruğuna girmek gerçekten böyle olumlu izlenimler bırakan bir şehir için hoş bir görüntü değil. Kampüs’e çalışan dolmuşların yanında belediye otobüslerinin de bir şekilde bu öğrenci yoğunluğuna çare olacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Büyükşehirlerde ulaşımla ilgili sorunların normalde nadir yaşanması gerekiyor ama burada öğrencilerin kaderi sadece dolmuşlara kalmış durumda.”Dedi.

 

DEDE: “GEREKEN TÜM GİRİŞİMLERİ SAĞLADIK”

Konuyla ilgili gerekeli çalışmaların yapılması adına birçok girişimde bulunduklarını fakat kısa süreli çözümlerin ötesine geçilmediğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkan Vekili Mazhar Fehmi Dede ise “Yıllardır sorun olmaktan çıkmayan her sene aynı konuları konuşmamıza sebep olan, kimi zaman dönemsel önlemlerle çözülen ama uzun vadede sürekli bir problem teşkil eden meseledir bizim için ulaşım. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı olarak öğrenci arkadaşlarımızın şikâyetleri doğrultusunda, bizimde bizzat her gün yaşadığımız ve tespit ettiğimiz sorunlarla alakalı konunun muhatapları (Van Büyükşehir Belediyesi, Van Şoförler Odası, Minibüsler Kooperatifi) ile defalarca bu konu ile alakalı görüştük. İşin mutfağında olduk. Ulaşım Daire Başkanlığı'nda konuyla alakalı çalışma yapılabilmesi adına bir arkadaşımızı, öğrenci arkadaşlarımızı temsilen görevlendirdik. Geçtiğimiz hafta içerisinde yeniden Büyükşehir Belediyesini ziyaret edip Daire Başkanı ve Şube Müdürlerinin de gayreti sonucunda özellikle yoğunluk saatlerinde (08.00-10.00, 15.00-18.00, 20.00-21.00) ek seferlerin sıklaştırılması ve ana duraklar haricinde, yol boyu toplu taşıma araçlarına binecekleri alacak ring araçlarının çalışmaya başlaması konusunda karara vardık.”İfadelerini kullandı.

 

DEDE: “ULAŞIMIN KAMBUR DURUMDAN ÇIKMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Ulaşımın girmiş olduğu kambur durumdan çıkması adına gereken çalışmaları ve başvuruları sürdüreceklerini belirten Dede“Başta da ifade ettiğim gibi bu önlemler dönemsel olarak yoğunlukları azaltmakla birlikte uzun vadede maalesef aynı sorunların tekrarının önüne geçemeyecek durumda. Genel anlamda düşünülürse kampüs-şehir hattında çalışan toplu taşıma araçlarının sayısının arttırılması, bu sayede seferlerin sıklaştırılması bunun etkisiyle oluşan sıranın ortadan kalkması ve özellikle araç içi kalabalıkların önüne geçilmesi adına üniversitemizde bulunan Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne gelen-giden yolcuların kullanabileceği araçların tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hali hazırda 35 bine yakın öğrencisi bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin Öğrenci Konseyi olarak görev verilmesi durumunda ulaşımın artık kambur olma durumundan çıkması adına daha önce birçok kez dile getirdiğimiz gibi elimizi hatta gövdemizi taşın altına koyma konusunda geri durmayacağımızı da ifade etmek istiyorum.”Diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

 

TUĞRUL: “TÜRKİYENİN EN BÜYÜK KAMPÜSÜNE ULAŞAMIYORUZ”

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Türkiye’nin en büyük kampüsüne sahip olduğunu fakat üniversiteye ulaşamadıktan sonra bunun bir anlam ifade etmeyeceğini belirten Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Samet Tuğrul “Şimdi Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 30 Binden fazla öğrencisi olduğunu biliyorum. Bununla birlikte araştırmayı seven bir insan olduğum için de okuduğum üniversite ile ilgili de daha önce bilgiler de edinmiştim. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük üniversitesi ve yaklaşık olarak 85 Milyon metrekarelik bir alana sahip. En yakınında ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi var. Yüzüncü Yıl Üniversitesi son zamanlarda Van’ın da gündemdeki bir şehir haline gelmesi ile birlikte öğrencilerin de tercihleri arasında yer alan bir üniversite oldu. Şimdi böyle özelliklere sahip ve her geçen gün yeni fakülteleri bünyesine ekleyen bir üniversiteye siz ulaşamıyorsanız bu özelliklerin hiçbir manası yok demektir. Her sabah yüzlerce öğrenci minibüsler önünde oluşan kuyruklara giriyor derslerine yetişebilmek adına. Zaten minibüsler dolmadan duraktan çıkmıyor bide bunun üstüne yoldan yolcu alıyorlar. Minibüs Kampüs’e gidene kadar tıka basa dolmuş oluyor. Yani apaçık bir şekilde ortada buraya çalışan araç sayısının arttırılması gerektiği; buna yetkililer kayıtsız kalmamalı.” Şeklinde konuştu.

 

BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞMALARIN STARTINI VERDİ…

Öte yandan konuyla ilgili Büyükşehir kanadından da girişim geldi. Konunun sıkça dile getirilmesinin ardından Ulaşım Dairesi Başkanı Kemal Mescioğlu ve şube müdürleri ile Beşyol meydanındaki kampüs minibüs durağına gelen Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan, minibüs seferleri ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerinde, Beşyol’dan yolcu alarak kampüse giden minibüslerin, uzun mesafe nedeniyle durağa geç dönmesi ve buna bağlı olarak seferlerin aksaması yönünde şikayet alan Genel Sekreter Yardımcısı Özvan, bu yönde hızlı bir adım atılacağını belirtti. Otogar civarından Beşyol’a kadar toplu taşıma araçlarının kullanabileceği bir alternatif yol planladıklarını ifade eden Özvan, Akköprü ve Marangozlar Sanayi Sitesi civarında birçok cadde ve sokakta incelemelerde bulunarak yol uygunluğunu tespit etti.

ŞEHRİVAN GAZETESİ

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur