Akdamarın yeşil olmasının önündeki en büyük engel...

Akdamarın yeşil olmasının önündeki en büyük engel...
19 Eylül 2019

Van’da son yılların en önemli turistik ve tarihi mekanı olan Akdamar Adası her geçen gün daha büyük kitleleri ağırlamaya devam ediyor.

Van’ın önemli turizm yerlerinden biri olan Akdamar Adası ve Kilisesi, son dönemde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline geldi. Tarihi önem sahip ada uzun yıllardır gündem de olan tatlı su sorunu Van Valisi Murat Zorluoğlu ve büyükşehir belediye başkan vekili döneminde adaya tatlı su götürülmesiyle çözülürken, adanın yeşillendirilmesi ilgili beklenti hala devam ediyor.

 

Özellikle 2017 yılında ada da bulunan tavşan popülasyonun eko sisteme ve tarihi eserlere zarar vermesi ve adanın yeşillendirilmesine engel teşkil etmesinden dolayı Gevaş Kaymakamlığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon, Akdamar Adası’nda tavşanların toplanmasına karar vermiş yapılan çalışmalarda ilk 3 aylık dönemde çoğunluğunu dişi tavşanların oluşturduğu 700’e yakın yakalanan tavşanlar teknelerle taşınarak dağlarda doğal alanlara bırakılmıştı. Son olarak adanın yeşillendirilmesi gerektiği ve kamuoyunda oluşan beklentiye kurumlardan olumlu bir adım geldi. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Van YYÜ ve Van İl Çevre ve Orman Müdürlüğü adanın yeşillendirilmesiyle ilgili proje başlattı. Tarihi öneme sahip Akdamar Adası ve Kilisesi, son yıllarda yapılan tanıtımlarla hem yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Ada’nın önemli turizm destinasyonun olmasının yanı sıra geçtiğimiz yıl tatlı suya kavuşmasının ardından adanın yeşillendirilmesiyle ilgili kamuoyunda oluşan beklentiye kurumların ortaklaşa başlattığı proje ile ağaçlandırılması bekleniyor. Daha önce de gündeme gelen ve “Akdamar neden yeşile bürünmüyor?” şeklinde cevap aranan soruya İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ cevap verdi. Adadaki yeşillenmenin önündeki engelin tavşanlar olduğunu vurgulayan Aktuğ, konuyla ilgili son durumu da kamuoyu ile paylaştı.

 

AKTUĞ: PROJEYE 5 MADDE HALİNDE UYGULAMAYA BAŞLADIK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Akdamar Adası’nın yeşillendirilmesi kapsamında nisan ayı içerisinde Orman ve İşletme Müdürlüğüne ziyarete bulundum. Gerçekleştirdiğimiz ziyaret sonrası ada da nerelerin ağaçlandırılması gerektiği konusunda incelemelerde bulunduk. İnceleme sonrası adayla ilgili ağaçlandırma projesi hazırlayacaklarını belirttiler. Özellikle ada da bulunan tavşan popülasyonun azaltılması noktasında geçtiğimiz yıldan itibaren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile ortak bir çalışma başlatmıştık. Ortak yürüttüğümüz çalışma ile ada da tavşanların yakalanması için zarar verilmeden kafes tuzaklar kuruldu. Geçtiğimiz yıl 750’ye yakın tavşan yakalanarak adanın dışında doğaya bırakıldı. Maalesef tavşanların çabuk üremesinden dolayı çoğalmalarının önüne geçemedik. Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ile Van İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile birlikte vali yardımcısı ve Gevaş kaymakamına ziyarette bulunarak konuyu kendilerine ilettik. Bu anlamada adanın yeşillendirilmesi konusunda bir proje geliştirmemizi istediler. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Van YYÜ olarak bir proje geliştirdik. Projeye 5 madde halinde uygulamaya başladık” diye belirtti.

 

AKTUĞ: YYÜ İLE ORTAK PROJE BAŞLATTIK

Akdamar Adası’nın yeşillendirilmesiyle ilgili Van YYÜ ile ortak bir proje başlattıklarını ifade eden Aktuğ, “Hazırladığımız ve uygulama aldığımız projenin ilk maddesi; tavşanların ada dışına çıkılması noktasında adaya gelen insanların ilk etapta tavşan götürebilecekleri şekilde uygulamaya koyduk. Üniversitemizin bize vermiş olduğu talimat gereğince adaya gelen insanların tavşanları karşıya taşıyan insanlara müsaade ettik. Özellikle kış sezonu geldiğinde aç kalan tavşanların dışarı çıkmasıyla yakalama noktasında, kafes tuzakların kurulması noktasında daha aktif bir çalışma yapılması gerekecek. Bunların nedeni; Van İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden aldığımız detaylı bilgi noktasında özellikle adaya dikilecek bütün fidanların tavşanlar tarafından tahrip edileceğini ve yok edileceğini, bir an önce tavşan popülasyonun azaltılmasının elzem ve acil olduğunu bizlere ifade ettiler. Bu noktada ortaklaşa bir çalışma başlattık. Ada da tavşan popülasyonun azaltılmasının ardından ada da yeşillendirme çalışması başlatmayı hedefliyoruz” dedi.

 

“HER KURUM ÜSTÜNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

Tavşanların çoğalmasının önüne geçilmesi ve adanın dışına çıkarılmasının uzun süren devamlılık isteyen bir çalışma olduğunu ifade eden Aktuğ, “Tavşanların yakalanması ve adanın dışına çıkarılması noktasında üniversite bu konuda bize büyük destek vermektedir. Uyguladığı projeyi bizler de uygulamaya başladık. Ekim ve Kasım aylarında Van İl Çevre ve Orman Müdürümüz, ağaçlandırma noktasında bize yardımcı olacağını bizlere söyledi. Adada bulunan tavşanlara zarar vermeden adanın dışına çıkarılması ve verdiğimiz çaba sonuç vermesi halinde adanın yeşillendirilmesi ve meyve ağaçlarını dikilmesiyle adayı istenilen hale getireceğiz. Bu anlamda adanın yeşillendirilmesi için her kurum üstüne düşen görevi yapmaya çalışıyor” diye belirtti.

 

ASLAN: UZUN SÜREYE YAYILMASI GEREKEN BİR MESELEDİR

Uzun yıllar önce bir kaymakam tarafından adaya tavşan bırakıldığı ve zaman arttığını anımsatan Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, adaya bırakılan tavşanlar adanın korunaklı olması ve biyolojik düşmanın olmamasından dolayı zaman içerisinde arttığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Akdamar Adası’nda bulunan tavşanların tarihi eserler ve eko sisteme zarar vermesi sonucu geçtiğimiz yıllarda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Gevaş Kaymakamlığı ile ortak bir çalışma başlattık. Fakat bir süre sonra proje sahipsiz kaldı. Tavşanların çoğalması ekolojik olarak tek günlük bir çalışmadan ibaret değil, uzun süreye yayılması gereken bir meseledir. İspanya’da tavşanlarla ilgili 40 yıldır baş edemiyor, mücadelesi devam ediyor. Burada bir senelik çalışma yaptık. 700’e yakın tavşanı yakalayarak doğaya tekrar bıraktık.” dedi.

 

ASLAN: PROJE DESTEK VERİLMESİ HALİNDE BAŞARILI OLUR

Proje hazırladıklarını ifade eden Aslan, projenin nasıl uygulanacağı ve nasıl çalışılacağını belli olduğunu ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Eğer proje sahip çıkılırsa uzun vadeli, günlük değil 5 ayrı madde üzerinde konuşulacak bir proje, bilimsel ve gerçekçi olarak geçmişte tavşanların toplanması uygulanmadı. Şimdi proje tekrardan hazırlandı, Valilikte toplantı yapıldı. Bizler de bu toplantıda atılması gereken adımları bir kez daha sunduk. Proje uygulanması sonrası Van İl Çevre ve Orman Müdürlüğü adayı ağaçlandıracağını söylüyor. Projenin gerekli mercilerin destekleriyle kontrollü şekilde yapılması halinde başarılı olur” şeklinde konuştu.

 

Şehrivan Gazetesi

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur