Turizmde yüzler gülüyor

Turizmde yüzler gülüyor
09 Ağustos 2019

Yerli ve yabancı turistlerin Van’a ilgi göstermeleri başta turizmciler olmak üzere yerelde hizmet veren esnafın yüzünü güldürüyor. Turist akışını fırsat bilen Vanlı esnaflar, yaptıkları çeşitli kampanyalar ile turistlere en iyi hizmeti sunmanın çabası içinde.

Yaşanan yerli ve yabancı turist yoğunluğunun Eylül ayının sonlarına kadar devam edeceğine işaret eden turizm sektörü temsilcilerindenVan Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir; “İran pazarı bilindiği gibi iki senedir biraz gerilemeye başlamıştı, dönemsel olarak az sayıda gelip gidiyorlardı ama son dönemde ciddi şekilde arttı. Önümüze baktığımızda en az 2-3 ay daha doluyuz” derken, Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç ise; “Turizmdeki yoğunluğumuzun Eylül ayının 15-20’sine kadar devam etmesini bekliyoruz. İran ve yerli turistin yanı sıra, yüzde 10’luk da Ermenistan'dan turist artışı bekliyoruz. Edindiğimiz bilgiye göre 8 Eylül’de ayin olaca,k bu sebeple Ermenistan pazarında da bir artış söz konusu. Turizmde 2019’u çok güzel bir şekilde kapatacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.


"BATIYA GİDEN TURİST ROTAYI VAN’A ÇEVİRDİ"

Turizmdeki son durumu değerlendiren VanGölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) ve Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, “İran pazarı bilindiği gibi iki senedir biraz gerilemeye başlamıştı, dönemsel olarak az sayıda gelip gidiyorlardı ama son iki aydır gelişleri ciddi şekilde arttı. Önümüze baktığımızda en az 2-3 ay daha doluyuz. Özellikle Tahran ve Tebriz kentleri başta olmak üzere maddi gücü iyi olanlar, Antalya, İstanbul ve Avrupa'ya gidenler şuan bize geliyor. İran şimdi ciddi şekilde bir ambargo sürecinden geçiyor. Orada, maddi anlamda orta kesim ve alt kesim dediğimiz kitle, eskiden bize geliyordu, şimdi bu kesim hiç bir yere çıkamıyor. Parası olup da Antalya ve İstanbul’a giden zengin insanlar da bu sefer rotayı Van’a çevirdiler. Nedeni de İran’dan Antalya’ya, İstanbul’agitmek külfetli. Uçak fiyatları pahalı, otel fiyatları yüksek. 6 bin veya 10 bin TL’ye her seferinde batıya giden İranlı turist, buraya kişi başı 2-3 bin TL’ye geliyor. Bu şekilde daha ucuza tatil yapmış oluyor. Van’a yılda 10 sefer gelebilecek biri, aynı parayla Antalya’ya 1 sefer gidebiliyor. Böyle olunca da turist rotayı değiştirdi. İranlı turist şunu düşündü; 'Van güzel, istediğimi bulabiliyorum, her yere ulaşabiliyorum, ben yılda bir sefer batıya gideceğime devamlı Van’a geleyim...' Bu bahsettiğim pazardaki insanların çoğu da Van’ı görmemiş olan insanlar, bu da güzel bir şey. Hem ilk defa görüyor Van'ı, hem de ucuz olduğu için devamlı gelecektir. Yani o elit kesim artık bize geliyor. Van bilindiği gibi geçiş noktası, hem kalıcı hem de transit geçiş olarak kullanılıyor Van'ı. Yani kalan kalıyor kalmayan da gidiş ve dönüşünde mutlaka bir gece Van’da konaklıyor. Bu da bizi mutlu ediyor tabi. Onun için söz konusu turistlere daha iyi hizmet verebilmek için eksikliklerimizi tamamlayacağız, hatalarımızı düzelteceğiz, yanlışlarımızı yapmayacağız. Bu pazarı ciddi şekilde koruyacağız ve sahipleneceğiz. Bu pazarı elimizde tutmamız lazım, kaybetmememiz lazım. Antalya ve İstanbul pazarını biz elde etmişsek, bu müşteri bize gelmişse bunun kıymetini bileceğiz”şeklinde konuştu.


“2019'U İYİ KAPATACAĞIZ”

Van Otelciler Derneği (VANODER) Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Yeşilağaç ise, konaklama sektöründe şuan için bir sıkıntının olmadığını belirterek, "Yeni açılan otellerle birlikte geçmişte yaşadığımız sıkıntıları kısmen de olsa aşmış durumdayız" dedi.


Van’ın günlük 8-9 bine yakın konaklama kapasitesine sahip olduğunu belirten Yeşilağaç, "Sektör olarak en iyi hizmeti vermeye devam ediyoruz. 2019 yılında bize gelen evraklara baktığımızda 4-5 tane otel açılmış, kapanan otelimiz ise şuana kadar olmamış. Konaklamaya baktığımızda yatak sayımız resmi otellere bağlıdır ve buna göre resmi olarak 47 tane otelimiz var. Bunlara 4-5 tane daha eklendi yani 52 tane resmi olarak kayıtlı otelimiz oldu. Günlük olarak ortalama 8-9 bin insana yakın misafir konaklaması olabiliyor Van'da. Turizm anlamında 2018 çok kötü geçti, İran’da yaşanan ekonomik kriz ve çıkış harçlarının yüksek olmasından dolayı 1 yıla yakın giriş ve çıkış çok az sayıda oldu. Ama 2019 yılı, 2017 yılının benzeri şekilde devam ediyor. İran’a baktığımızda 2017 yılındaki yoğunluk ne ise 2019 yılı da öyle. Bu yoğunluk her hangi bir tatilden veya başka bir şeyden kaynaklanmıyor. İran ekonomisi bir sıkıntı yaşadı, şuanda da var sıkıntı ama 1 yıl boyunca insanlar dışarı çıkmadı, artık çıkmak ve bir hava almak istiyorlar. Başka ülkelere gitmek istiyorlar ve bize geliyorlar. Yaşadığımız yoğunluk da budur. Onlar için de en uygun yer Van'dır. Çünkü onlar için Van hem ucuz hem yakın. Şuan otellerimizdeki doluluk oranlarımıza baktığımızda sadece İran pazarı olarak yorumlamamak gerekiyor. Bunun yanında kültür turları var, Irak piyasası var. İran, Irak ve kültür turlarında aynı anda hareketlilik olunca doluluk oranlarımz yüzde 80-90'larda şuanda. Bu yoğunluğun Eylül ayının 15-20’sine kadar devam etmesini bekliyoruz. Beklediğimiz farklı bir turist akışı daha var. Bu da yüzde 10’luk bir Ermenistan artışı. Edindiğimiz bilgiye göre, 8 Eylül’de ayin olacak. Bu sebeple Ermenistan pazarında da bir artış söz konusu. Turizmde 2019’u çok güzel bir şekilde kapatacağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.


KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ

 

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur