“3 BİN 600 İSTİHDAM”
Son yıllarda açılan ve kapanan AVM’ler hakkında bilgiler paylaşan Van PERDER kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Irmaksever, şunları söyledi: “Derneğimize kayıtlı olan şubelerimizden kısmen el değiştiren de oldu, kapanıp daha farklı bir sektörde açılan da oldu ama 21 tane şubemiz Van genelinde bu sektörden çekilmek zorunda kaldı. Bu 21’in dışında yeni açılan 13 üye iş yerimiz bulunmaktadır. Van bölgesi olarak derneğimize 4 il bağlı bulunmaktadır. Van, Hakkari, Muş ve Bitlist’te bizim sektörde faaliyet gösteren toplam 80 şube, 27 şirket derneğimize kayıtlıdır. Sektörde toplamda 3 bin 600 tane personele istihdam sağlamaktayız.”
“KAPASİTENİN ÜSTÜNDE İŞYERİ AÇILDI”
Yerel marketlerin sorunlarını dile getiren Irmaksever, şöyle konuştu: “Hem federasyon bünyesinde hem de bölge dernekleri olarak farklı farklı çalışmalar yürütmekteyiz ama bizim Van genelindeki sorunlarımızın dışında bir de küresel bir kriz söz konusu. Bu da, Ortadoğu'daki siyasi krizle birleştiğinde bize yansıması biraz daha farklı, biraz daha sert oluyor. Mesela ekonomik sıkıntıların bize yansıması tedarikçi firmalarımızın vadelerdeki günleri daha geriye çekmeleri, teminatla veya nakit anlamında bir çalışma yürütmeleri, onun dışında bankaların genel anlamda kredi faizlerini yüksek tutmaları bizim ciddi bir problem yaşamamıza sebep oldu. Ayrıca mevcut durumda elektrik, yakıt, su vb. gibi giderlerin tamamı bizim kâr marjımızı düşürdü. O yüzden, sektör darboğaza girdi. Zaten son dönemde bir çok meslektaşımızın sektörden çekilmesinin sebebi de bunlardan kaynaklanmaktadır. Bu böyle devam ederken, indirim mağazalarının da tabi ciddi etkileri oldu, kapasitenin üstünde iş yeri açıldı, kimse tam kapasite çalışamaz hale geldi. Özellikle Van’daki marketler Türkiye’de nadir bulunabilecek marketlerdir aslında, çünkü hem marketlerin konforu, hem metrekare adına ve görselliği adına ciddi anlamda güzel işyerlerimiz var ama bu iş yerleri şuanda beklediği müşteriyi alamadığı için verimli bir şekilde çalışamıyorlar.”
“MARKET KÜLTÜRLERİ FARKLI”
Batı illeri ile doğu illeri arasında farklı market kültürünün olduğuna değinen Van PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Irmaksever, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Batıda marketçilik böyle değil, batıda yapılan marketçilikte yerleşim yerleri biraz dağıldığı için zincir marketler genelde en küçüğü 20 şube ile başlar, bizde en fazla 1 firma çatısı altında 8 ya da 9 market zincir olabiliyor. Bunun da sebebi yerleşim bölgemizin böyle dar bir alana sıkışmış olması. Yerleşim yeri daha dışa açılamadığı için semt market dediğimiz daha küçük çaplı marketler açmak da bu aşamada verimli değil. Tabi şimdi uydu kentler oluşuyor, özellikle tokilerin olduğu bölgelerde de bizim üyelerimiz mağaza çalışmaları yapıyorlar. Açanlar da var, ilerde biz de şube sayılarını şehrin genişlemesine bağlı olarak artırıp oralara da hizmet götüreceğiz. Mevcut durumda şuan biz Van’da çalışmamızı müşteri servisleri ile merkezden hal ediyoruz. Çünkü herkes merkeze geliyor, merkezden alışverişini yapıyor, aracı olmayanları da biz kendi araçlarımızla evlerine kadar bırakıyoruz...”
“BİRARAYA GELİNMELİ”
Van PERDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Mahir Alıcı ise: “Başta şunu söylemek istiyorum; Van’da kent konseyi acil bir şekilde toplanmalı, ticaret odası yine öyle, gerek belediyeler, gerek resmi kurumlar, gerek STK’lar bu sıkıntıları masa etrafında konuşmalı. Kent konseyi, belediyeler, ticaret odası vs. bunların bir araya gelip bu ildeki sorunları masaya yatırmaları lazım. Sıkıntıların aşılması noktasında özellikle kent konseyi ve ticaret odası çok daha faal olmak zorundadır. Van’daki esnaflar ve tüccarlar gerek elektrik giderleri olsun, gerek kira giderleri olsun ki üyelerimizin yüzde 90’ı kirada ve kiralar çok yüksek, özellikle bu konuda resmi olarak bir çözüm bekliyoruz. Söz konusu sıkıntıları aşabilmemiz için belirttiğim gibi kent konseyi, ticaret odası, belediyeler ve STK’lar ile bir araya gelmemiz, sorunlarımızı onlarla paylaşmamız gerekiyor. Bu sıkıntıları aşmak sadece bizimle olmuyor. Gönül isterdiki belediyeler hergün bizi ziyaret etsin, ticaret odası bizleri çağırsın fikir alsın, yaşadığımız sıkıntıları anlatalım. 3600 kişiden oluşan bir istihdamdan bahsediyoruz. Bu, Van için çok büyük bir rakam, bizi dikkate alsınlar ve bizimle istişare halinde olsunlar” şeklinde konuştu.
Özel Haber: M. Selim Kurt