Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fayik Öner, domuz gribi vakasından bir çocuğun hastanede yattığını söyledi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fayik Öner, özellikle kış mevsiminde her yıl salgınların olduğunu belirterek, bazen bu salgınların toplumun yüzde 5 ila 10’unu etkileyen büyük çapta enfeksiyonlara yol açtığını söyledi. Bu salgınlara yol açan mikrobun kuzey yarım kürede Aralık ayı başı ile Mayıs ayları arasında görüldüğünü ifade eden Öner, dolayısıyla bu yıl da görülen grip vakasının sıklığı ve şiddetinde geçen yıllara göre çok büyük farklılıklarının olmadığını söyledi.
Domuz gribi olarak bilinen ve isminden dolayı insanların korktuğu H1N1 virüsünün geçmiş yıllarda görülen virüsün aynısı olduğunu ifade eden Öner, “Virüsün yapısı ve bulaşıcılığında çok büyük bir değişiklik yok. Türkiye’de bu yıl kaybettiğimiz on vakamız var. Van’da da şu ana kadar 4 vaka görüldü. Bunlardan birini 10 gün önce kaybetmiştik. Şu anda da hastanemizde H1N1 vakasıyla sadece bir çocuk yatmaktadır” dedi.
Vakaların özelliği itibariyle çok aşırı bir şekilde izolasyona gerek olmadığını ifade eden Öner, “Van’da şimdiye kadar binlerce vaka olmuştur. Bunlardan sadece birini kaybettik. Bu tür vakalarda genellikle hastayı tek odaya almak; hastaya, refakatçisine ve hastanın odasına girip çıkanlara maske dağıtıyoruz. Böyle çok büyük bir karantina işlemlerine gerek yok. El yıkama çok önemli. Bunun yanında 4-5 saat kadar odayı havalandırarak tedbir alıyoruz. Hastaneyi veya hastanenin bir bölümünü karantinaya almak veya izole etmek gibi bir yaklaşım yoktur” ifadelerini kullandı.
Domuz gribinin çocuklarda ve yetişkinlerde zaman zaman ağır enfeksiyonlar oluşturduğunu vurgulayan Öner, bu enfeksiyonların çoğu zatürre ile birlikte olmaktadır. Evlerimizde, okullarımızda salgınlar olabilir veya grip olan vakalar olabilir. Bunları da daha hafif geçirerek, çoğunlukla doktorlara gelerek, bazen gelmeyerek atlatabilirler. Griple ilgili özellikle korumada en önemli unsur aşılamadır. En önemli tedavilerinden birisi de dinlenmek ve bol bol C vitamini almaktır. Özellikle öksürük, hastalığın başından itibaren artıyorsa bir zatürrenin başlangıcı olabilir düşüncesiyle mutlaka doktora görünmek gerekir” şeklinde konuştu.