Van'ın geleceği Turizmde

Van'ın geleceği Turizmde
09 Temmuz 2019

Van Gölü Ekspresi, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki yerli turist ilgisi ve kültür turları da kenti cazip kılmaya devam ederken Van adım adım bir turizm kenti olmaya doğru ilerliyor.

Her ne kadar tarım ve hayvancılık potansiyeli ve geçmişte bu yöndeki baskınlığı öne çıksa da Van turizm potansiyeli ile de dikkat çekmeye devam ediyor.


Son dönemlerde yerli-yabancı turistlerin bölgede en çok ziyaret ettiği kentlerden birisi olan Van bazı dezavantajlar ve olumsuzluklara rağmen tam bir turizm kenti olma yolunda ilerliyor. Turizmde potansiyelinin altında ziyaretçi alsa da son istatistikler de Van’ın aslında bir turizm kenti olduğu ve olması gerektiğini açıkça gösteriyor. TÜİK’in son verilerinde gelinen nokta itibariyle Van’daki harcama kalemlerinin konaklama ve yiyecek-içecek sektörü olduğunu ortaya koydu.


Bir taraftan İranlı turistlerin her geçen gün ilgisinin arttığı, bir taraftan da yerli turist yöneliminin yaşandığı Van için rakamlar turizme daha çok yatırım ve alaka gösterilmesi gerektiğini işaret ederken işin konaklama ve ekonomik tarafını temsil eden isimler de aynı konuyu vurguluyor:Van’ın potansiyeli büyük. Turizmde daha büyük kitlelere hitap edebilir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 Haziran ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamları göre; TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesi’ne ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,09'luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 18,34 oranında artış meydana geldi. TRB2 Bölgesi’nde ise ana harcama grupları içinde bulunduğumuz ay itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,35'lik oranla lokanta ve oteller grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 1,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler yer aldı. TÜİK verilerinde TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesi’ne ait ana harcamada otel ve lokantaların aylık en yüksek artış sağlamasının yerli ve yabancı turistlerin etkisi üzerine  VAN ESOB Başkanı İsa Berge ve Van Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Salih Çiftçi ile konuyu konuştuk.


VAN’A HEM YABANCI HEM YERLİ TURİST İLGİSİ VAR

TÜİK verilerine göre; TRB2 Bölgesi’nde ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,35'lik oranla lokanta ve oteller grubu yer alırken konuyla ilgili VAN ESOB Başkanı İsa Berge, lokantalara ve otellere olan ilgi esnaf ve sanatkârları mutlu ettiğinin altını çizerken, baş aktörün İranlı turistler olduğunu ifade etti. Van Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Salih Çifçi ise, ana harcamada yükselişte olan otel ve lokantaların yerli ve yabacı turistlerin etkisi olduğunu belirtirken, son dönemde artan kültür turlarının büyük bir önem katkı sağladığını ifade etti.


BERGE: ŞÜPHESİZ İRANLILAR BAŞ AKTÖR

Turizm kenti olan Van’da ana harcama gruplarının içerisinde yer alan yiyecek ve barınma sektörlerinin ön planda olması son derece doğal olduğunu ifade eden VAN ESOB Başkanı İsa Berge, bu kapsamda lokantalara ve otellere olan ilgi esnaf ve sanatkârları mutlu ettiğinin altını çizdi. Baş aktörün İranlılar olduğunu aktaran Berge, “İran’ın yurtdışına çıkış harcına yaptığı yüksek zam, bir süre Van’ımızı kötü etkiledi. Van’a gelen turist sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Ancak bu kez ekonomik düzeyi yüksek olan İranlı misafirlerimiz geliyor. Bu da Van’ımıza gelen İranlı misafirlerin harcamalarını arttırdı. Haliyle lokanta ve otellere olan ilgi de artıyor.” dedi.


“VAN 7-8 MİLYONLUK HİNTERLANDI OLAN BİR ŞEHİRDİR”

Berge son olarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğunun incisi olan Van’ımız bölgenin cazibe merkezidir. Nüfusu 1 milyon 200 bini bulan Van’ımızın asıl nüfusu çevre illerin yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin giriş çıkışı ile birlikte nüfusu 1,5 milyonu geçiyor. Çevre ülkeler de düşünüldüğünde Van, yaklaşık 7-8 milyonluk nüfusa hitap edebilecek olan geniş bir hinterlandı bağrında barındıran Van’ımızın daha üst seviyelerde olması gerekiyor.” diye ifade etti.


ÇİFTÇİ: YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN ETKİSİ VAR

TÜİK Haziran ayı TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesi’ne ait ana harcama grupları üzerine konuşan Van Otelciler Derneği Başkan Yardımcısı Salih Çiftçi, otel ve lokantaların artış yönünde yükselmesinin başlıca nedeninin kültür turları ve yabancı turistlerin etkisi olduğunu ifade etti. Çiftçi, “İlimize gelen yerli ve yabancı turistlerin etkisi olduğunu söyleyebiliriz. İlimize İran’dan gelen yabancı turistler orta düzeyde gelen insanlardan oluşmaktadır. Günü birlik gelen yabancı turistlerden genel olarak bavul ticareti yapmak için ilimize geliyorlar ama fazla da harcama yapmıyorlar. TÜİK verilerine bakıldığı zaman otel ve lokantaların yükselişte olması sadece İran pazarına bağlamakta doğru değil, yerli turistler ve kültür turların da bunda büyük bir katkısı var.”


İÇ PAZAR VE KÜLTÜR TURLARININ DA ETKİSİ BÜYÜK!

Son dönemlerde bölge illeri gibi Van’ın da ciddi manada yerli turist aldığını hatırlatan Çiftçi, “2016 yılından sonra bu yıl içerisinde 15-20 tane Avrupa pazarı grubu konfirme ettik, bununda çok büyük etkisi var. Birçok yabancı gruplar da ilimize gelmeye başladı. Bu yıl için konuşmak gerekirse iç pazar ve kültür turları büyük bir patlama yaşadı. Bunlarla birlikte otellerin ana harcamada yükselmesinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz.”


TÜİK HAZİRAN AYI RAKAMLARI

2019 Haziran ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşkun, TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,03 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 15,72 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesi’ne ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,09'luk bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 18,34 oranında artış meydana geldiğini aktardır.


VAN VE BÖLGE’DE EN YÜKSEK ARTIŞ LOKANTA VE OTELLERDE

Coşkun, Türkiye’de ana harcama gruplarında aylık olarak en yüksek artış yüzde 2,65'lik oran ile lokanta ve oteller grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 1,65 ile gıda ve alkolsüz içecekler olduğunu ifade etti. Coşkun, “TRB2 Bölgesi’nde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 3,35'lik oranla lokanta ve oteller grubunda olurken, düşüş gösteren grup ise yüzde 1,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.” dedi.


KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ

DİĞER HABERLER

Copyright © 2017 İlaç Radyo Her Hakkı Saklıdır İlaç Radyo Bir Altınradyo ve Tv Yayıncılık A.Ş. Kuruluşudur