Ramazan bayramında Van’a ciddi bir İranlı turist akışı gerçekleşti. İç turlarla ilgili olarak da yüzler güldü. Ancak bu durumun geçici olması turizmcileri kaygılandırırken, turist akışının sürekli hale gelebilmesi için çeşitli önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.
VANODER Yönetim Kurullu Başkanı Reşat Yeşilağaç, hem dış, hem iç pazardaki turizm durumunu, yerelde yaşanan sıkıntıları gazetemize değerlendirdi.
İRANLI TURİST KONUSU
Bayramdaki İranlı turist yoğunluğu ve yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi veren Yeşilağaç, şunları söyledi:
“Bayramda bir kaç günlük bir İranlı yoğunluğumuz oldu. Yüzde 100'lük bir doluluk oranı yaşandı. Ancak kısa sürdü. Bundan böyle iç pazara bakacağız. İç turlarda Haziran ayı iyi geçecek, ama Temmuz - Ağustos ayları pek umut vermiyor, bu aylarda düşüşteyiz gibi gözüküyor. İran’a heyet olarak gideceğiz, ancak İran’da sorunlar var. Dolar başını almış gidiyor. TL de İran’da öyle. Ekonomik durumları çok kötü… Gümrük harçları zaten en büyük engellerden biri... O nedenle İran’la ilgili, özel günler hariç çok büyük bir beklentimiz yok açıkçası!”
“IRAK’A GİDECEĞİZ”
Dış turlarla ilgili olarak farklı arayışlarının olduğunu, bu nedenle bu ay içinde Irak’a da bir gezi düzenleyeceklerini belirten Yeşilağaç, şöyle dedi:
“O nedenle bir Irak gezimiz de olacak. Haziran’ın sonlarına doğru Irak’a gideceğiz. Kültür turları biliyorsunuz kışın başlar, rezervasyonlar, programlar için hazırlıklar kışın başlar. O nedenle Irak’a gideceğiz, İran’a gideceğiz, İran’da ne kadar olumlu görüşmemiz olur onu da bilemeyiz. 3 - 5 günle bahar gelmez, bunu yılın tamamına yaymasak hiçbir anlamı olmaz, şimdi 3-5 gün otellerin hepsinin yüzde yüz dolu olması bir anlam ifade etmez. Bu doluluğu 12 ay olmasa bile, 7 - 8 aya yayabilsek, çok iyi olacak. Ama ayda 2 gün, 3 günlük bir yoğunluk çok bir şey ifade etmiyor.”
“UÇAK AZ, FİYATLAR YÜKSEK”
Kültür turlarıyla ilgili bölgede en sıkıntılı illerden birinin Van olduğunu ifade eden Yeşilağaç, şöyle devam etti:
“Van kültür turları ile ilgili sıkıntı yaşıyor. Ramazan ayında bile, Güney Doğu’nun tamamında oteller doldu. Van neden böyle, çünkü bunun başında hava alanı geliyor. Uçak sayısı az, fiyatlar çok yüksek. Van-İstanbularası gidiş-geliş 800-900 TL’ye mal oluyor. Geçen yıl bu rakam 300-400 TL idi, bu sene 2 kat artış söz konusu. Uçak sayısı zaten yetersiz, hava alanı, hava alanı değil, uçuş sayımız çok düşük.”
VAN TURU IĞDIR’DAN UĞURLANDI
Van’da uçak bulamadıkları için gelen bir turu otobüslerle Iğdır’a taşıyıp, oradan yolcu ettiklerini anlatan Yeşilağaç, şunları söyledi:
“Peki, bununla ilgili bir çalışma var mı, yok! Hiçbir çalışma yok, hiçbir odamızda, hiç bir kurumda bir açıklama, bir görüşme yok! Böyle pasif kaldığımız için fiyatlar da yüksek seyrediyor. İşte, Mardin, Urfa, Antep, Diyarbakırturlar gelip gidiyor. Ama biz bunu yapamıyoruz, çünkü turlar uçakla geliyor. Geçen gün bir turumuz geldi, Iğdır’dan Adana’ya gönderdik. Van’dan otobüsle Iğdır’a gönderdik, oradan da uçakla Adana’ya gittiler. Burada uçak bulamadık. Ve bir tane kurumumuzdan ses çıkmıyor.”
ÇÖZÜM NE..?
Kentteki dinamiklerin bir araya gelmesiyle sorunun çözülebileceğini ve tanıtım kadar pratik önlemlerin de şart olduğunu belirten Yeşilağaç, şunları kaydetti:
“İlgili havayolları yetkilileri ile görüşülerek, ilgili bakanlıkla görüşülerek bu iş çözülebilir, ama tek bir kurumumuzun sesi çıkmıyor. Burada Van Ticaret ve Sanayi Odası'na çok iş düşüyor, Valiliğimize çok iş düşüyor. İldeki herkesin bu konuda bir araya gelmesi gerekiyor, ama yok! 7-8 tane odamız var, herkes kendi kabuğuna çekilmiş. Böyle olduğu zaman işimiz zor. Bir araya gelemiyoruz, sıkıntılarımızı anlatamıyoruz. Bu sorunu çözmek için mutlaka bir araya gelmemiz gerekiyor. Yaşadığımız en büyük sıkıntı, alınması gereken pratik önlemlerdir, biz onu yapamıyoruz, o nedenle turizmde sıkıntı yaşıyoruz. Tanıtım önemli ama bu daha da önemli.”
Özel Haber: Adil HARMANCI