Tuşba Belediyesi Plan ve Proje Birimi ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Van Temsilciliği, Tuşba Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Vakfının ortaklaşa dezavantajlı kadınların sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi, mülteci ve yerli halkın kaynaştırılması kapsamında yürütülen 'İplerle Hayata Bağlanmak' projesi onlarca kişiye umut oldu.
Hasan Ali Yücel İlk ve Ortaokulu ile Tuşba Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunda açılan kurslara 35’i Suriye, İran, Irak ve Afganistan uyruklu sığınmacı ile 25’i göçle Van’a gelen Türk uyruklu olmak üzere toplam 60 kadın hem meslek öğreniyor hem de ev bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
Tuşba Belediyesi tarafından malzemeleri temin edilen ve çoğunun savaşta eşini, çocuklarını ve babalarını kaybeden yabancı uyruklu kadınlar, meslek edinmenin yanı sıra günlük 25 TL de harçlık alıyorlar.
Tuşba Belediyesi tarafından evlerinden servis ile alınan ve iç savaştan kaçan sığınmacıların yaşadığı travmanın izlerinin silinmesi, eğitimin sonunda bir meslek ve iş sahibi olmalarını amaçlayan kursu tamamlayan kadınlar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verileceği gibi sektördeki küçük-büyük ölçekli işletmelerde, modaevleri-butiklerde çalışabilir, kendi iş yerinde veya evinde üretim yapabilirler.
“Eğitimle beraber tekrar hayata tutunduk”
Tuşba Belediyesinin öncülüğünde açılan kurs ile yeniden hayata tutunduklarını ifade eden Suriyeli kadınlar, halen çok zor günler geçirmelerine rağmen eğitimle beraber tekrar hayata tutunduklarını ifade ettiler.