Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 37 yıllık tarihindeki ilk Vanlı rektör olan Prof. Dr. Hamdullah Şevli, atanmasının üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra Van’daki basın mensupları ile bir araya geldi. Atanma sürecini, yeni süreçte yapacakları, üniversitenin durumu ve kent ile ilişkiler noktasında bir çok konuya değinen Şevli, YYÜ’nün hedefinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Vanlı olmalarının kenti yerelle sınırlı kalan bir yapıya kavuşturmayacağını söyleyen Şevli, aksine YYÜ’nün uluslararası bir üniversite olma yolunda önemli adımlarla yoluna devam edeceğini söyledi.
YYÜ’nün bu kentteki misyonunun önemli olduğunu söyleyen Şevli, kentteki tüm sorunlara, konulara dahil olan ve çözüm üreten bir noktada duracaklarına vurgu yaptı. 37 yıllık köklü tarihi ile Van’ın göz bebeği haline gelmiş olan ve binlerce öğrencinin iş hayatına atılmasından önceki son adresi olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yeni bir dönemin startı verildi. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 25 Nisan’da 8 yıldır görevde olan Prof. Dr. Peyami Battal’dan görevi devralan Dr. Hamdullah Şevli kentte görev yapan yerel ve ulusal basın kuruluşu yöneticileri, temsilcileri ve çalışanları ile üniversitenin sosyal tesislerinde düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin çok büyük bir üniversite olduğunu ve hep birlikte üniversitenin bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini belirten Şevli “Kalitemizin artması için gerekli her şeyi yapacağız. Özellikle araştırma geliştirme konusunda bütün akademik personelimizle el ele vererek çalışacağız. Aidiyet duygusunu kazandırarak üniversitemizi iyi bir noktaya getirmek için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.
“PEYAMİ HOCAMIZIN BÜYÜK EMEKLERİ VAR”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına birçok yeniliğe imza atmış olan Prof. Dr. Peyami Battal’a teşekkürlerini ileten Şevli açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımızın taktirleriyle çıkan cumhurbaşkanı kararnamesiyle Van Yüzüncü Yıl üniversitesine rektör olarak atandık. 25 Nisan’da da eski rektörümüz Sayın Peyami Battal hocamızdan görevi devraldık. Tebrik ziyaretlerimiz devam ediyor. Uzun zamandır üniversitede görev aldığım için birçok şeyi biliyorum. Gece geç saatlere kadar biriken işlerimiz için çalışıyoruz. Üniversitemiz köklü bir üniversite. Depremden sonra hasar gören binaların onarımı için birçok çalışma yapılmış. Yeni binalar da üniversitemize kazandırılmış durumda. Yeni dönemde devam eden bir inşaat yok. Kadro olarak 5 bine yakın çalışanımız var. Konservatuvarımız var. Araştırma merkezimiz var. Çok büyük bir üniversiteyiz. Geçmiş dönem rektörlerimize de teşekkür ediyoruz. Özellikle Peyami hocamızın çok büyük emekleri var. Kendilerine teşekkür ediyoruz.”
“YERELLEŞMEDEN ZİYADE KÜRSELLEŞMELİYİZ”
Vanlılık ifadesinin çok fazla ön plana çıkarılmasının yanı sıra üniversitenin küreselleşmesi gerektiğine inanan Şevli “Biz Vanlıyız. Vanlılık vurgusu çok ön plana çıkmıştı. Bir üniversite için en büyük tehdit yerelleşmesidir. Üniversite dediğimiz evrensel olmalı. Her alandan küreselleşmelidir bir üniversite. Biz yerelleşmenin tam karşıtıyız. Aksine üniversitemizin küreselleşmesini istiyoruz. 30 bin öğrenci profilimizin her bölgeden öğrencinin gelmesini istiyoruz. Artık rekabet söz konusu. üniversite sayısı arttığı için artık önemli olan rekabettir. Akademik olarak ne kadar zengin olursak o kadar öğrenci çekmiş oluruz.” Gibi ifadeler kullandı.
“AKADEMİK KADROMUZU GÜÇLENDİRECEĞİZ”
Akademik kadrolarını güçlendirip uluslar arası öğrenci sayısını arttıracaklarını belirten Şevli “Üniversitemizin iyi bir yere gelmesi için üstümüze düşen her şeyi yapacağız. Biz mümkün olduğunca bölümlerimizin doluluk oranlarını yüzde yüze ulaşması için uğraşacağız. Fiziki alt yapımız artık tamamlanmış sayılıyor. Yeni dönemde biz kalite olarak çalışacağız. Kalitemizin artması için gerekli her şeyi yapacağız. Özellikle araştırma geliştirme konusunda bütün akademik personelimizle el ele vererek çalışacağız. Aidiyet duygusunu kazandırarak üniversitemizi iyi bir noktaya getirmek için çalışacağız. Akademik kadromuzu güçlendireceğiz, uluslararası öğrenci sayımızı arttıracağız. Yükseköğretim programlarında artık üniversitelere karne verilecek. Bir üniversite için en önemli olan şey bilim üretmek. Eğitimin en büyük amacı iyi ve faydalı vatandaş yetiştirmek. Dünyadaki tüm üniversiteler hangi teknolojileri kullanıyorsa bizde bu doğrultuda iyileştirmeye gideceğiz. Bilimsel çalışmalar çok önemli. Bir üniversitenin en önemli parçası bilimsel çalışmalardır. Akademisyenlerin asıl işi bilim üretmektir. Bir üniversite şehrin dünyaya bakan gözleridir.” İfadelerini kullandı.
“PROJE OFİSLERİNE OLAN YATIRIMLARIMIZ ARTACAK”
Proje ofislerine yapılan yatırımları arttıracaklarını belirten Şevli “Bizler yeni dönemde üniversitemizin yayım sayısını, proje sayısını ve patent sayısını arttırmak için gerekli çalışmalara destek vereceğiz. Bütçe imkanlarımız dahilinde en iyi yere gelmesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapacağız. Biz sadece devletimizin sunduğu imkanlarla değil ulusal ve uluslararası fonlara öğrencilerimizi yönlendireceğiz. Proje ofislerimizle ciddi atılımlar yapmak istiyoruz. Daha çok proje üretip sayıyı arttırmak istiyoruz. Bazı projelerimizle şehirle olan köprüyü de kurmuş olacağız.” Dedi.
“ŞEHRİMİZLE BÜTÜNLEŞECEĞİZ”
Şehirden uzak olduklarını fakat bütünleştirme çalışmalarını arttıracaklarını belirten Şevli “En önemsediği şey ise toplumsal faydadır. Bir Vanlı olarak bizi en çok ilgilendiren başlık bu. Biz şehirden biraz uzağız. Şehirle ilgili bütünleştirme çalışmalarının artması için çalışmalar yapacağız. Van tarım ve hayvancılık bölgesidir. Bizim ziraat ve veterinerlik fakültelerimiz çok güçlü. Şehirle daha güçlü bağ kurmak için tarım ve hayvancılık anlamında çiftçi destek merkezlerimizle farklı eğitimler yapmak istiyoruz. Gerekli teşvikleri yapacağız. Yol gösterici olacağız. Ve her türlü desteği sunmaya hazırız.” Diye ekledi.
“GENÇ NÜFUSUMUZ İSTİHDAMA KATILACAK”
Genç nüfus sayısının fazla olmasının üretime ve istihdama dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Şevli “Van eğitim sıralamasında Türkiye ortalamasına göre çokta iç açıcı bir durumda değil. Gelişmişlik durumunda da Van çok iyi yerlerde değil. Bunu düzeltmek için güçlü bir akademik desteğe ihtiyaç var. Teknokent’de çok sayıda uluslararası firma var. Çok sayıda girişimci var. Bunların kapasitelerini arttırmak şart. İlimizin ve bölgemizin kalkınmasına yönelik her ne varsa her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isteriz. Fakültelerimizin altında kolektif olmaya yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bunlar istihdama da yönelik çalışmalar olsun isteriz. Kentimizin en büyük sorunu biliyorsunuz ki işsizlik. İşçi almak gibi bir durumumuz yok. Genç nüfusumuz çok fazla. Bu bizim için avantajdır. Bunu istihdama ve üretime dönüştürmemiz lazım. Yapmadığımız taktirde her türlü madde bağımlılığı vb. gibi kötü olaylar ortaya çıkabilir. Hatta psikolojik sorunlara kadar bu gidebilir.” Gibi ifadeler kullandı.
“VAN YYÜ İHTİSASLAŞACAK”
YÖK’ün yeni başlattığı ihtisaslaşma sürecine Van YYÜ’nün de dahil olması için çalışmalar yürüteceklerini belirten Şevli “Şu an Van’da büyük markaların fabrikalarını açmamız bir anda mümkün olmasa da daha uzun vadede yapılabilecek işler olduğunu söyleyebilirim. Bunu başarmak için üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmemiz gerekiyor ve biz bunu başaracağız. Şu an yeni YÖK’te Bölgesel İhtisaslaşma da var. biliyorsunuz ki artık yeni YÖK’e göre bazı üniversiteler araştırma üniversiteleri oluyor, bazı üniversitelerde bulundukları ilin coğrafi, tarım, arazi konumuna göre ihtisaslaşıyor. Örneğin bölgede bir enerji santrali varsa üniversite ona göre tarım politikaları geliştiriyor. Bizde Van’ın ve bölgemizin tarım, tekstil, sanayi hangi alanda ihtisaslaşması gerektiğine dair çalışmaları yürüteceğiz. Bu çalışmalar daha önce başlatılmış fakat Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi henüz bu ihtisaslaşan üniversiteler arasında kategorize edilmemiş. Biz buna rağmen kendi içimizde hangi alanda ihtisaslaşmamız gerekiyorsa bunun tespitini yapıp hangilerini daha çok ön plana çıkarmamız gerekiyorsa bu alanlarda çalışacağız.” Şeklinde konuştu.
“HASTANEMİZ TOPLUM İLE BULUŞMA NOKTAMIZ”
Dursun Odabaş Tıp Merkezi’nde sunulan hizmetin de daha kaliteli bir hal alması için gereken düzenlemeleri yapacaklarını belirten Şevli “Bizim için en önemli noktalardan biri bölgemiz küçükbaş hayvan alanında çok büyük bir potansiyele sahip. Bu yüzden ilk etapta ziraat fakültesi ve veterinerlik fakültelerimizle iş birliği içerisinde bu alanlar ile ilgili projeler yapacağız. Bizim şehre bakan yüzümüz Dursun Odabaş Tıp Merkezi’dir. Toplum ile en çok yüz yüze geldiğimiz yerdir. Hastanemizin de daha kaliteli bir hizmet sunması, daha profesyonel, daha güler yüzlü, daha içten bir hizmet için tıp fakültemize, diş hekimliği fakültemize ve eczacılık fakültemize daha fazla hoca ve doktor çekmek için arayışlar içerisine gireceğiz. Bazı alanlarda doktor sıkıntılarımız sayı az, bazı alanlarda da doktor sayımız yok bunu Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler neticesinde çözeceğiz. Bazılarını ilanlara çıkaracağız. Her üniversiteden gördüğüm tıp fakültesi hocasına bize eksik olduğumuz alanlarda doktor göndermelerini talep edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
“DİJİTALLEŞME SÜRECİNE AĞIRLIK VERECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da özellikle üstünde durduğu dijitalleşme sürecine ağırlık vereceklerine dikkat çeken Şevli “17 fakültemiz var ve bunlar arasında en son kurulan mühendislik, mimarlık ve denizcilik fakültelerimiz var. yeni dönemde ağırlıklı olarak hem kadrolaşmamızı bu fakültelere yoğunlaştıracağız. Yani bu fakültelerimizi güçlendireceğiz. Mühendislik burada çok önemli bir paydaya sahip çünkü dijitalleşen bir dönemdeyiz. Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu bir açıklamasında ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini kurarken iki başlığa özel önem verdik. Bu başlıklardan biri dijital dönüşüm, diğeri de insan kaynakları ofisidir. Her iki alanda da doğrudan ilgileneceğim. YÖK’ün bu seneki çalışmalarını aynı başlık altında toplamış olmasının isabetli bir tercih olduğunu görüyorum. Türkiye her alanda çağı yakalamak için öncelikle dijital dönüşümünü tamamlamak zorundadır.’ Neden dijital dönüşüm diyecek olursak ulusallaşma dedik, küreselleşme dedik, bilgi toplumu dedik ve değişen bir öğrenci modeli var. Artık dijital eğitimci, dijital öğrenme ortamları oluşturmalıyız. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni bir Dünya üniversitesi yapmak istiyorsak, Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasına adını yerleştirmek istiyorsak bizim bu alanlara önem vermemiz lazım.” Dedi.
“VAN’DA ÇOK BÜYÜK YETENEKLER VAR”
Van’ın çok büyük genç yeteneklere sahip olduğunu ve kendilerinin de bunu görerek desteklerini sunacaklarını belirten Şevli “Sadece bilim alanında değil kültürel alanda çalışmalarımıza ağırlık vermek istiyoruz. Van müzik ve ressam alanında da birçok yeteneğe sahip. Bunlarla da anılmak yapacağımız çalışmalar neticesinde olumlu sonuçlar doğuracak. Sporcular yetiştirmek istiyoruz daha kısa bir süre önce üniversitemizdeki salon futbolu takımında olan kızlarımız derece yaparak kupalarını takdim ettiler. Yeni Nur Tatar’lar yetiştirmek istiyoruz. Bugün Nur Tatar Avrupa şampiyonu olduğunda hepimizin göğsü kabarıyor. Van’da özellikle koşuda çok yetenekli gençlerimiz var. Bölgedeki çocuklarımızın çok büyük yetenekleri ve Allah vergisi mükemmel bir zekaları var. Türkiye’de derece yapacak adını Dünya’ya duyuracak gençlerimiz var. Spor anlamında da ufak bir gayret ile ülkede dereceler yapmış öğrencilerimiz var. bu gençlerimizin ilgili fakültelerde ellerinden tutup onları yönlendirecek her türlü desteği sunacağız.” Şeklinde konuştu.
“YYÜ BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEK”
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin bir cazibe merkezi haline gelmesi gerektiğine inandıkalrını belirten Şevli “Mezun olan öğrencilerimizin tümüne söylediğim en büyük nasihat Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden mezun olduğunuzu gururla söyleyin oldu. Van’da geçirdiğiniz güzel günleri Van’ın doğal güzelliklerini gittiğiniz her yerde anlatın dedim. Buradan alınan diplomada ömür boyu Yüzüncü Yıl Üniversitesi yazacak. Üniversitenin isminin yücelmesi sizin diplomanızın yücelmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla basın mensuplarımıza da üniversitemizin tanıtımı adına birçok iş düşüyor. Van’ın güzel yönlerini anlatarak her bölgeden, her yöreden öğrenci çekmek istiyoruz. Bir cazibe merkezi olmasını istiyoruz üniversitemizin. Fakültelerimizde çeşitli etkinlikler düzenleniyor fakat bu düzenlenen etkinliklerin çok az bir kısmı basına ve kamuoyuna yansıyor. Bunun da koordinasyonunu sağlayarak tüm çalışmalarımızdan insanlarımızı ve herkesi haberdar edeceğiz.” Diyerek sözlerini noktaladı.
ŞEHRİVAN HABER-HAKİM İNALÖZ/MENDUH ÇALIŞKAN-