1990’lı yıllardan itibaren özellikle yabancı turist açısından Van turizmi ciddi bir darboğaz içine girerken, 2016-2017 ve 2018 yıllarında, İran üzerinden gerçekleşen yoğun turist girişi ile de Van turizmi üzerindeki kara bulutlar bir anda dağıldı.
Kimi sezon 1 milyona yakın turistin geldiği Van’da, esnaf, turizm alanında faaliyet gösteren çevreler büyük bir rahatlama yaşadı.
Umut vadeden yoğun turist girişleri nedeniyle Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından “İran Masası” kurulurken, bir de turizm dayanışma bürosu açıldı.
HARÇLAR ARTINCA..!
Ancak Van’a gerçekleşen İran turist akışına, 2018 yılı Nisan ayında, İran hükümeti tarafından vatandaşlarına uygulanan yüksek orandaki gümrük harç ödemeleri, büyük bir engel oluşturdu.
2018 yılı Nisan ayından itibaren, İran’dan Van’a girişler büyük oranda düştü.
Başka ülkelerden ziyaretçiler olmadığı için, Van turizmi yeniden topallamaya başladı.
TATİLLER UMUT OLDU
Daha önce hem ülkede uygulanan tatiller nedeniyle, hem de tatil olmayan günlerde de gelen İranlılar, 2018 yılı Nisan ayından sonra çok düşük bir sayıyla, sadece ülkede uygulanan uzun tatiller sırasında Van’ı ziyaret etmeyi sürdürdü.
Vanlı esnafın ve turizmcilerin en büyük umudu ise, İran’da yaklaşık 20 gün uygulanan Nevruz tatili oldu.
ESKİ YOĞUNLUK OLUŞMADI
Otelci esnafının verdiği bilgilere göre, otellerdeki doluluk oranı 80-90 civarında olsa da, daha önceki Nevruzlarda yaşanan yoğunluk, bu Nevruz tatili döneminde yaşanmadı.
Van’a, Nevruz tatili nedeniyle gelen turist sayısı hakkında da henüz net bir rakamın tespit edilemediği belirtildi.
EKONOMİK OLARAK AMACINA ULAŞTI
Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, sayısal olarak tatmin edici olmasa da, gelenlerin Van ekonomisine iyi bir katkı yaptıklarını söyledi.
Her şeyden önce gelenlerin tatil yapmanın yanında bir de alışveriş için geldiğine dikkat çeken Aktuğ, “Gelenlerin Van ekonomisine mutlaka katkıları oldu. Sıcak para girişi oldu her şeyden evvel, ticaret canlandı. Esnaf çok memnun” dedi.
“ESNAF İNDİRİM YAPTI”
İran’da uygulanan gümrük vergilerine ve ekonomik sıkıntıya dikkat çeken Aktuğ, şunları kaydetti:
“En önemlisi oradaki gümrük vergileri gelişleri önünde büyük engel… Bir de ekonomileri de iyi değil. Paraları dolar karşısında eridi, 13 kat yüksek. Bizim paramız da onların parasından 2,5 kat değerli. Ancak esnaf çok katkı sağladı. Shopping Fest’in çok yararı oldu, indirim festivali… Kısacası amacına ulaştı. Esnaf, doğal olarak turistlerin sürekli gelmesini istiyor. Esnafın sahiplenmesiyle daha iyi olacak inşallah.”
Özel Haber: Adil HARMANCI