1995 yılında "Van Gölü'nde canavar görüldüğü" iddialarıyla bir anda dikkatlerVan’a çevrildi ve canavar hikayelerinin ardı arkası gelmedi uzun süre.
O yıllarda yerli ve yabancı binlerce kişinin görmek için Van’a akın ettiği, heykelleri dikilen, piknik bahçelerine ismi verilen, armalara maskot olan Van Gölü canavarı, halen de hafızalardan silinmiş değil.
PROF. DR. SARI AÇIKLIK GETİRDİ
Bir sosyal medya yayın kuruluşuna konuşan Bandırma Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü’nde canavar olup olmadığına ilişkin soruya cevap aradı.
Akademik kariyerinin büyük bölümünü Van’da geçiren Prof. Dr. Sarı, canavarın önce ritmik hareketlerine dikkat çekerek, şöyle dedi:
“Van Gölü’nde canavarın beslenebileceği yiyecekler fitoplankton, zooplankton ve balıktır. Bunlardan hangisini yerse, inişli çıkışlı ritmik hareketi yapmak zorunda... Biz eğer ne ile beslendiğine cevap verebiliyorsak, bu canlının burada yaşadığına ilişkin düşüncelerimizi güçlendirebiliriz.”
“KOLONİ HALİNDE YAŞIYORSA GÖRMELİYİZ”
Canavarın sadece bir tane olamayacağını, bu nedenle de iri yapılarından dolayı da herkes tarafından görülmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sarı, “ İkincisi de, eğer 40 metre boyunda böyle bir canlı var ise, koloni halinde, biz bunu görmeliyiz. Ve o zaman Van Gölü çevresinde yaşayan herkesin onu görmesi gerekiyor. Bu soruya da pozitif cevap veremiyoruz.” diye konuştu.
ÖLMÜYORLAR MI?
Canlının bir şekilde öleceğini ancak şimdiye kadar kimsenin tarif edilen yapıdaki canlının kalıntılarına rastlamadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, “Üçüncüsü, canlı ölecek, bunlardan birileri ölecek, ömrü bitecek, hasta olacak, bir şey olacak ölecek, ölenler nereye gidiyor peki? Yani her tarafta bunları görmemiz lazımdı, kıyıda ölülerini görmemiz lazımdı.” ifadesini kullandı.
HAYAL KURSANIZ GÖRÜRSÜNÜZ!
Gölün kenarında oturup hayal edilen şeyin gerçekmiş gibi görülebildiğini anlatan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Van Gölü’nde canavar görüldüğü iddiasına şöyle açıklık getirdi:
“Su sırdır, su gizemdir. Suyun kenarına oturur uzun uzun suya bakarsanız, hayallere dalarsanız, biraz sonra denizkızları çıkıp gelip yanınıza oturur. Gölün kenarında otururken, canavar göreceğim diye ufka bakarken, kuş sürüsünü görürsünüz ve dersiniz ki benim canavar çıktı, canavarı gördüm dersiniz. Büyük yılanlar var, Van Gölü’nün çevresinde, bu yılanlar sodalı suya anında girip çıkabilirler, girer, balığı yakalar, ondan sonra tekrar karaya çıkar, canavar zannedersiniz.”
Prestij Gazetesi: Adil HARMANCI