İpekyolu ilçesindeki Kahvaltıcılar Sokağında bulunan 75 yıllık kahvenin müşterileri sadece yaşlılarda oluşuyor. Eski bir yapıya sahip kahveye gelen yaşlılar, odun sobasının etrafında çay içerek muhabbet ediyor. Sabahın erken saatlerinde kahveye gelen yaşlıların bir kısmı kahvaltı yaparken, bir kısmı tespih alışverişi, bir kısmı da gazete okuyor. Koyu muhabbetlerin yaşandığı kahvede, yaşlılar eski günlerini anımsıyor. Sigara içilmesinin teklif dahi edilmediği kahvede, diğer kahveler gibi kağıt, domino ve tavla oyunları da oynanmıyor.
İHA muhabirine konuşan kahvehane işletmecisi Dolayı Öztürk (50), 37 yıl önce ustasından devraldığı mesleğini severek yerine getirdiğini belirtti. Nostaljik yapıya sahip dükkanı genellikle yaşlıların tercih ettiğini ifade eden Öztürk, “Eski bir mekan olmasından dolayı yaşlı kesimi genellikle buraya takılıyor. Burada güler yüzle verdiğimiz hizmet ve demlediğimiz çayın lezzetinden dolayı vazgeçilmez oluyoruz. Aynı devlet daireleri gibi yaşlılar gelir ve burada kahvaltı yapar. Ardından bir kısmı tespih alışverişi, bir kısmı antika eşyaları alıp-satar, bir kısmı da gazete okur ve televizyon izler. Siyasetin nabzı kahvelerde atar. Yaşlı kesimi olduğu için bazen siyaset de konuşuluyor” dedi.
“Yaşlı kesim, genç kesimden daha anlayışlı”
Yaşlı müşteri kesimiyle zamanın daha güzel geçtiğini ifade eden Öztürk, eski bakır semaverde demlediği çayın daha güzel olduğunu söyledi. Öztürk, “Genç kesim daha havalı olurken, yaşlılar anlayışlı davranıyor. Gün geçirmiş yaşlı kesimiyle bizim için zaman daha güzeldir. Bakır semaverde çay demliyoruz. Bir tanesi ile sıcak su kaynatırken, diğerine ekleme yapıyoruz. Yeni çıkan semaverler böyle değil. Yeni semaverlerde bir demlik çay demlendiği zaman otomatikman soğuk çay geliyor. O arada çay verildiği zaman bu mideyi yakar. Bu yüzden bu eski bakır semaverle devam ediyoruz” diye konuştu.
“Van kahvaltısı kültürü kahvelerde gelişti”
Eski kahve kültürü bayrağının kendilerinde olduğunu dile getiren Öztürk, meşhur Van kahvaltısı kültürünün eski kahvelerden başladığına dikkat çekti. Kahvelerde başlayan bu kültürün daha sonra dünya çapında duyulduğunu sözlerine ekleyen Öztürk, şunları kaydetti:
“Yaşlılar tezgahı açtığımız yıldan bu yana 70-75 yıldır buraya geliyor. Eskiden köylü kesimi ve esnaf buraya gelip kahvaltı yaparlardı. Biri peynir getirir, biri kaymak getirir ve fırından ekmek alıp burada kahvaltı yapardılar. O zamanlar kahvaltı salonları yoktu. Van kahvaltısı kültürü kahvelerde gelişti. Şimdi o kahvaltı dünya çapında patent aldı.”
Uzun yıllardan beri her gün sabah erkenden kahveye gelen yaşlılar ise, verilen hizmetten memnun olduklarını dile getirdi.(İHA)