Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) 2017 yılı Teknik Destek Programı çerçevesinde Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) tarafından sunulan ve desteklenen “Hibe Kaynaklarına Erişim” projesi kapsamında “Proje Döngü Yönetimi Eğitimi” verilmeye başlandı.
Dört grup halinde verilecek olan eğitimde ilk grup için açılış programı Van TSO binasında gerçekleştirildi. Programa Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, Van TSO Yönetim Kurulu üyeleri, eğitmenler ve eğitime katılacak ilk grup katıldı.
“Çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir projenin başlangıcını gerçekleştireceğiz”
Açılışta konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, gerçekleştirilecek olan eğitimin önemine değinerek, “Çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir projenin başlangıcını gerçekleştireceğiz. Van TSO ile DAKA’nın ortaklaşa yürütecekleri Hibe Kaynaklarına Erişim projesinin açılış programını gerçekleştireceğiz. Aslında uzun zamandır ara vermiştik, bu kısaca PCM dediğimiz Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimi. Bu çok önemli bir iş. Sebebi ise şu; biliyorsunuz bizim bölgemiz en dezavantajlı bölgedir. Dolayısıyla bizim için hibe kaynaklarına erişim bir nevi can suyu niteliğindedir. Bu anlamda Van’ın nitelikli proje yürütücülerine ve yöneticilerine çok ihtiyacı var. Umuyorum sizlerin de bu proje kapsamında edindiğiniz bilgilerle her biriniz birer profesyonel proje yöneticisi olursunuz” ifadelerini kullandı.
AB hibeleri konusunda 2010 yılında Van’ın ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Takva, şunları kaydetti:
“2010 yılında Van en fazla AB hibe kaynaklarını alan il olarak ilk sırada yer aldı. Ardından Konya ikinci il geliyor. 2010 yılında kullandığımız kaynak yaklaşık 20 milyon Euro. Sadece AB kaynaklarını kullanabilirsek, yılda 2 milyar Euro’yu geçiyor. 2 milyar Euro’luk bir kaynaktan bahsediyoruz. Bunu nasıl yapabiliriz, işte projelendirerek bu kaynaklara erişmemiz mümkün. Bizim odamız da, DAKA’nın desteğini alarak 4 grup halinde yürütülecek projenin ilk grubunun eğitimini bugün başlatıyor.”
“Kaliteli bir proje fikri varsa mutlaka destek alırsınız”
Programda bir konuşma yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise, proje kapsamında ciddi bir başvuru olduğunu belirterek, “2018 yılında Teknik Destek Programı kapsamında bunun devamı için Ajansımıza başvurulabilir ve bu eğitimi 2018'de de sürdürebiliriz. Bizim dediğimiz proje döngüsü yönetimi eğitimi, genelde Avrupa Birliği projeleri için düşünülüyor ama öyle değil. KOSGEB'in en küçük girişimcilik desteğinden tutun, Avrupa Birliği hibelerine kadar birçok ulusal ve uluslararası hibelerde aslında bizim amacımız bu mantığı oturtmaktır. Kaliteli bir proje fikri varsa, o kurum olmasa da başka kurumdan mutlaka destek alırsınız. İddia ediyorum, fon sağlayan kurumların yüzde 90’ından fazlasına proje sunabilirsiniz ve başarılı olursunuz” dedi.
“Van hibeler konusunda önemli bir yere sahiptir”
Van’ın hibeler konusunda önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Güray, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Van, 2010 yılında özellikle Türkiye'de 201 proje ile en fazla hibe sağlayan illerin de başında geliyor. Siz bu eğitimi aldıktan ve bu mantığı kavradıktan sonra, Avrupa Birliğinin birçok destek programına gerek şahsi, gerek kurumsal, gerek temsil ettiğiniz STK, oda ve dernek adına projelerinizi sunabilirsiniz. Biz sadece Van’a hizmet etmiyoruz. Van ile birlikte Muş, Bitlis ve Hakkari'ye de hizmet veriyoruz. DAKA olarak diğer illerimizde de birçok yerde çalıştık. Biz o anlamda eğitimcilerimize güveniyoruz. Biliyorsunuz kalkınma ajansının birçok faaliyet alanı vardır, ama bizim en çok önemsediğimiz ulusal ve uluslararası etkinlik alanıdır. Bu anlamda da Başkanımızın da bahsettiği gibi insan kaynakları kapasitemizin gelişmesine önem veriyoruz. Biz her programda dile getiriyoruz, kalkınmanın olanağını insanlara bırakmazsak, istediğiniz kadar yatırım yapalım bir sonuç elde edemeyiz.”
Eğitmenler Muhammed İsmail Dinçer, Davut Karaca, Selahattin Ciritçi ve Şenol Karabaltaoğlu tarafından 4 grup olarak verilecek olan eğitimler, toplam 20 gün sürecek ve 120 kişi eğitimlerden faydalanacak.(iha)