Van İtfaiye Daire Başkanı Abdulilah Arvas, kış mevsimi öncesi muhtemel çatı yangını, doğalgaz ve kömür zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla ‘baca temizliği’ konusunda uyarıda bulundu.
Kış mevsimi öncesi muhtemel çatı yangını, doğalgaz ve kömür zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla baca temizliğine dikkat edilmesi konusunda uyaran Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Abdulilah Arvas, “Bacalarda zamanla biriken katran maddesinin alevlenerek çatı yangınlarına sebebiyet verdiği unutulmamalıdır” dedi.
Temizlenmeyen bacaların yangına neden olduğunu anımsatan Abdulilah Arvas, kentte meydana gelen yaklaşık 100 çatı yangının, bacaların temizlenmemesinden kaynaklandığını belirtti. Halkın büyük çoğunluğunun kömür sobası kullandığını ifade eden Arvas, “Van'da doğalgaz baca temizliğinin her yıl en az bir kere yapılması gerekiyor. Kömür kullanan haneler için bu kontrolün yılda en az 2 kere olması büyük önem taşımaktadır. Bir metreküp doğalgazın tüketildiği yerde en az 10 metreküp oksijene ihtiyaç duyuluyor. Halkın bu bilinçle hareket etmesi ve herkesin mümkünse her oda da havalandırma menfezi bulundurması gerekiyor. Muhtemel gaz tepmelerinin ve mekanlara sızarak insanların zehirlemenin önüne geçmek için baca temizliklerinin kesinlikle yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Rüzgarlı havalarda soba ve kombi kullanımına dikkat
Rüzgarlı havalarda kombilerin ve sobaların kullanılmamasının hayati önem taşıdığını ifade eden Arvas, “Kamuoyu çok iyi biliyor, Van bir kış kentidir. Bu gerçeğin göz ardı edilmemesi lazım. Rüzgarlı havalarda kombilerin ve sobaların kullanılmaması ise hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Van’da meydana gelen çatı yangınları baca kaynaklı
Kış aylarında meydana gelen çatı yangılarının büyük bir kısmının temizlenmeyen bacadan kaynaklandığının altını çizen Arvas, şunları söyledi
“Bacalarda zamanla biriken katran maddesinin alevlenerek çatı yangınlarına sebebiyet verdiği unutulmamalıdır. Zira Van'da her yıl ortalama baca kaynaklı 100 çatı yangını meydana gelmektedir. Bunu engellemenin tek yolu da bacaların düzenli olarak temizletilmesidir.”
Baca temizliği için İtfaiye Daire Başkanlığından destek alınabileceğini sözlerine ekleyen Arvas, “Genellikle ihmal edilen bu durumun önüne geçmek için başkanlığımız her türlü kolaylığı sağlanmaktadır. Ekiplerimiz, aynı gün içerisinde baca temizliğini gerçekleştirmektedirler. Çok cüzi miktarlarla bu görevi yerine getiriyoruz. Baca temizleme ücreti müstakil ev ve apartman ayrımına göre değişmektedir. 1 adet soba bacası 35 TL, tek kazanlı kalorifer bacası 100 TL. Tecrübeli personellerce baca temizleme görevini yerine getiren ekibimiz, vatandaşa bilgi verilmesi hususunu da ihmal etmemektedir” diye konuştu.(iha)