Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “Tekstilde İş Gücü Yerinden Edinmiş Kişilerle Gelişiyor” projesi kapsamında dezavantajlı 120 kişiye verilen eğitim tamamlandı.
Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) ile Çaldıran Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği (Çaldıran-Der) tarafından hazırlanan “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında yürütülen “Tekstilde İş Gücü Yerinden Edinmiş Kişilerle Gelişiyor” adlı projenin kapanış programı, Van TSO Tuşba Salonu’nda gerçekleşti.
Programda bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, projede 120 kursiyerin görev aldığını belirtti. Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva, “Bu çerçevede arkadaşlarımız hem teorik hem de pratik eğitim aldılar. Pratik eğitim almaları için makineler temin edildi. Bu arada da proje bütçesi kapsamında öngörülen bir kaynak da kursiyerlere dağıtılmak suretiyle projemiz bugün itibariyle sonlandırılmış bulunuyor” dedi.
“Hiçbir arkadaşın işsiz kalacağına inanmıyorum”
Proje kapsamında hem teorik hem de pratik eğitim alan 120 kursiyerin işsiz kalmayacağını sözlerini ekleyen Takva, “Projeyle ilgili çok heyecanlandım. 120 genç insan eğitim aldı ve onların yaklaşık 12’si işe yerleştirilmiş durumdadır. Birçoğu da proje kapsamında girişimcilik eğitimi aldılar. Kendi işlerini kurmaya yönelecekler. Hiçbir arkadaşın işsiz kalacağına inanmıyorum. Ya kendi işlerini kuracaklar ya da odamızın desteğiyle arkadaşlarımızın tamamı kısa sürede iş, aş sahibi olacaklar. Bu da bizim kentimiz için önemli. Tekstilkent bu alanda çok iyi bir kümeleme alanı oldu. Bizlerde profesyonel kuruluşların orada üretim yapmalarını sağlamak üzere çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bir tane tekstil firmasına çok iyi lojistik de sağladık” diye konuştu.
Projenin amacı hakkında bilgiler veren Çaldıran Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Çetin Yüce ise, dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik değişimler ve artan rekabetin her alanda etkili olduğu gibi işgücü piyasasında da etkili olduğunu söyledi.
Yüce, “Genç insanlar yeterli iş tecrübesine ve mesleki eğitime sahip olmadıklarından dolayı ya kötü işler olarak nitelendirilen ücreti düşük çalışma saatleri uzun, vesosyal güvencesi olamayan kayıt dışı işlerde istihdam edilmekte ya da işsiz kalmaktadırlar. Bu da genç nüfus için hem yoksulluk riskini artırmakta hem de gençlerin sosyal ve ekonomik dışlanmalarına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.
Projenin toplam bütçesinin 220 bin Euro olduğunu ve bunun 115 bin Euro’sunu kursiyerlere harçlık olarak verdiklerini dile getiren Yüce, şunları söyledi:
“Dezavantajlı kişilerden 15-40 yaş arası 120 kişiye tekstil alanında eğitim vermek ve bunların çoğunluğuna istihdam sağlamaktı. 2016 yılında projemiz kabul edildi ve Ekim 2016’da sözleşmeyi imzalayarak 1 Kasım 2016’da proje faaliyetlerine başladık. Proje kapsamında 10 adet düz dikiş makinesi, 1 adet overlok makinesi, 1 adet ütüleme ünitesi, 60 adet kolçaklı sandalye, 30 adet çalışma masası ve 2 adet dizüstü bilgisayar aldık. Projemizin toplam bütçesi 220 bin Euro olup, bunun 115 bin Euro’sunu kursiyerlerimize harçlık olarak verdik.”
Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman’ın da konuşma yaptığı program, sertifika dağıtımıyla son buldu.(iha)