Van’da alternatif tıp tekniklerini kullanarak hastaları tedavi eden İranlı Süleyman Moeinzadfarrokhzad, nargileyi asıl amacıyla kullanarak astıma ‘dur’ diyecek.
İran'da Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Bölümünde eğitim alan Azeri asıllı Süleyman Moeinzadfarrokhzad; nargileye nane, yağ ve şalgam suyu ekleyerek daralan bronşları açıyor.
Nargilenin alternatif tıp tarihinde ilaç için kullanıldığını savunan Süleyman Moeinzadfarrokhzad, nargilenin içine nane, yağ ve şalgam suyu eklerken, üzerine duman yapıcı hiçbir madde bırakmadığını söyledi. Bu sayede naneli nargileden nefes alan astım hastalarının bronşları açılarak sağlığına kavuştuğu belirten Moeinzadfarrokhzad, nargileyi asıl amacıyla kullandıklarını ifade etti.
Nefes darlığı problemi yaşayan astım, bronşit hastalarına nane, şalgam ve kırmızı elma suyu öneren Moeinzadfarrokhzad, “Astım hastalığı bronşların daralmasından dolayı boğazın sorun yapmasıdır. Biz astım hastalarına alternatif tıpta şalgam öneririz. Özellikle kışın şalgamı, balla beraber hastalarımıza öneririz. Yaz mevsiminde ise kırmızı tatlı elmanın suyunu tavsiye ediyoruz. Bu da hastalara aşırı derece fayda vermektedir. Büyük bir antibiyotik görevi görür, aynı zamanda boğazı açıp, ses tellerini rahatlatır. Nargilenin geçmiş tarihi araştırıldığında, nargileyi bulan adam ilaç niyetiyle icat etmiştir. Ancak zaman içinde kötü amaçlar için kullanılmaya başlandı. Bu da bizim camiaya zarar veriyor. İnsanlarımızı ise başta kanser olmak üzere kötü hastalıklara sürükler. Astım, nefes darlığı gibi hastalığa da neden olur” dedi.
“Bronşların açılması için nargileden faydalanıyoruz”
Astım hastaları için nargilenin kullanımı ile ilgili bilgi veren Moeinzadfarrokhzad, nargilenin içine nane, yağ ve şalgam suyu eklerken, üzerine duman yapıcı hiçbir madde bırakmadığını söyledi. Moeinzadfarrokhzad, “Astım hastalığı, broşların daralması demektir. Bronşların açılması için nargileden faydalanıyoruz. Nargilenin dibine nane, yağ ve şalgam suyu ekliyoruz. Nargilenin üzerine ise duman yapsın diye bir şey bırakmıyoruz. Bunu günde bir saat olarak hastalarımıza tavsiye ediyoruz. Yarım saat öğlenden önce, yarım saat akşam derin nefeste nargile içiliyor. Nane ile şalgam boğaz yollarını ve damarları açıyor. Derin nefesten dolayı da bronşlarımız genişliyor. Bronşlarımızın genişlenmesi demek, hava deposunun çoğalması demektir. Hava deposu artıkça nefes darlığımız da çözülmüş oluyor” diye konuştu.
“Zeytin yaprağının dumanı insanlara zarar vermez”
Üzerlik otu ve zeytin yaprağının dumanının insan sağlığına zarar vermediğini ileri süren Moeinzadfarrokhzad, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnsanlar genellikle sigara tercih ediyor. Sigara tercih edenler, duman istiyor. Bunlara duman lazımdır. Bizler dumansız olmasınlar diye üzerlik otunun dumanını ki bu halk arasında geleneksel bir şeydir. Nazardan ve hastalıkların def etmesi için kullanılır. Üzerlik otu ve zeytin yaprağının dumanı insanlara zarar vermez. Zeytin yaprağının dumanı ile bir tütün gibi faydalanılabilir. Bu sayede hem sigarayı yavaş yavaş azaltabilecektir, hem de bir zararı olmayacaktır.”(iha)