Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, ‘8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nın oldukça verimli geçtiğini belirterek, “Hedefimiz Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nı uluslararası arenaya taşımaktır” dedi.
28 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasında yapılan 8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nın Türkiye’nin üçüncü büyük fuarı konumunda olduğunu belirten Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Türkiye’de 8-10 tane turizm temalı fuar gerçekleştiriliyor. Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nın EMITT ile Travel Türkiye’den sonra üçüncü büyük fuar olması bizleri haliyle mutlu ediyor. Hedefimiz artık fuarı uluslararası arenaya taşımaktır” dedi.
8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nın oldukça verimli geçtiğini ifade eden Güler, “Fuara 35 ilin kültür ve turizm müdürlükleri başta olmak üzere 81 ilden katılım oldu. Türkiye’den 102 firmanın yanında Urumiye ve Tebriz büyükşehir belediyeleri, ticaret odaları, acente ve otellerden oluşan 15 İran firması da katılım sağladı. Fuara 41 bin 380 civarında ziyaretçi geldi. Hedefimiz 50 bin ziyaretçiydi ama 40 bin de bizim için azımsanmayacak bir rakam değil. Bunun yanında İran’dan 4 bin civarında ziyaretçi fuarımızı gezdi. Son yıllardaki en büyük fuarlardan birini gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Fuarın iyi geçmesinin sorumluluklarını da beraberinde arttırdığının altını çizen Güler, “Önümüzdeki yıllarda bundan daha başarılı, bundan daha büyük fuarlar yapmak zorundayız. Onun için şimdiden 2018 yılı çalışmalarına başlayıp hem uluslararası yapmayı hem de daha renkli, daha neşeli bir fuar gerçekleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
4 gün süren fuarın dolu dolu geçtiğini dile getiren Güler, “Daha önce üniversitemizin düzenlediğini ‘En Güzel Van Kedisi’ yarışmasının bu yıl ikincisini fuara denk getirerek düzenledik. Bu da geniş bir yankı buldu. Ayrıca ilk defa Anadolu Ateşi’ni Van’a getirdik. Bu da Doğu Anadolu Bölgesinde ilk defa sahne aldı. Çok renkli ve güzel geçti. Herkes çok memnun kaldı. Özellikle İranlıların çok büyük bir ilgisi ile karşılaştık. Oradaki insanların yüzde 50’si İranlı ziyaretçilerdi. Bu da bizim açımızdan sevindirici oldu. Fuarın son gününde ise flamingo gözlem günü ve festivali yapıldı. Sayın Valimizin talimatıyla bunu da fuara denk getirdik. Çokta güzel oldu. Dışarıdan gelen insanların o güzelliği görmesi çok farklı bir olaydır. İnsanlar çok memnun kaldılar. Her sene geleneksel hale getirdiğimiz, il dışında gelen misafirlerimize Van turu yaptırıyoruz. Bu yılda Edremit’te Van kahvaltısını misafirlerimize ikram ettik. Akdamar Adası’nı gezdirdik. İnsanlar buraya çok hayran kaldılar” şeklinde konuştu.
Fuarla birlikte aynı tarihte ‘Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi’nin Van’da yapılmasının önemli olduğuna değinen Güler, “Bu kongremiz uluslararası bir kongreydi. Doğu ve Güneydoğu’da şu ana kadar bir turizm kongresi yapılmamıştı. İlk olması nedeniyle önemliydi. Bizimle birlikte aynı tarihte Mersin, Muğla, İzmir ve Bodrum’da aynı temalı kongreler vardı ancak kongremize 400 başvuru oldu. Bunların içinde 267 tane bildiri kabul edildi ve 4 gün boyunca bu bildiriler okundu. Bunların 62 tanesi farklı illerden geldi, 5 tanesi yurt dışından, 11 tane bildiri ise kamu ve özel sektörden geldi. Bu sayede katılım oranıyla Türkiye’deki en önemli kongrelerden bir tanesi gerçekleşmiş oldu. Yapıldığı bölge itibariyle önemli bir kongreydi” dedi.
Van Turizm ve Seyahat Fuarı’nı artık uluslararası arenaya taşımak istediklerini vurgulayan Güler, “Bölgemizin bir tarım kenti olması hesabıyla 2018 yılında tarım fuarını daha canlı yapacağız. Bunun yanında tekstil fuarı yapmayı düşünüyoruz. Bunun yanında ‘Yenilebilir Enerji Zirvesi'ni uluslararası ölçekte çalışmak istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda en az 2 ya da 3 tane uluslararası fuar bırakmak istiyoruz. Bunun için yoğun çaba içerisindeyiz. 2018 yılının bu yıldan daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda fuarın gerçekleşmesinde emeği geçen Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, YYÜ, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere Van basınına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.(iha)