Vanlı sanatçı İhsan Bal, bir ilke imza atarak geri dönüşüm malzemesinden farklı bir konseptle ekolojik iş yeri tasarladı.
Geri dönüşüm malzemelerinden iş yerini tasarlayan Vanlı sanatçı İhsan Bal, yük taşımada kullanılan palet tahtasından masa, meyve kasalarından ise duvar dekor etti.
Tasarruf etmek amacıyla, geri dönüşüm malzemelerini işlevsel hale getiren Bal, iş yeri maliyetini yüzde 80 düşürdü. Eşiyle birlikte 6 ay önce ekolojik sisteme uyumlu bir iş yeri kurma planı yapan Bal, atık malzemelerin geri dönüşümlerini sağlayarak işlevsel hale getirdiklerini belirtti.
Geri dönüşüm malzemesini tekrar kullanıma kazandırdıklarını ifade eden Bal, “Eşimle berber 6 ay önce doğadan dönüşüm yollarını aradık. Ekolojik sisteme uyumlu bir şekilde, tasarruftan kaynaklı doğadaki atık malzemelerin geri dönüşümlerini sağlayarak işlevsel haline dönüştürmenin yollarını aradık. Tabi bu tasarım, taslak olarak ilk çalışmalarımızı yürüttük. Alan çalışmasından sonra nasıl bir konsept olabilir, bunun yolunu aradık. Paletlerden masa yapma yoluyla, meyve kasalarından ise duvar dekorlarını yaptık. İşlevsel dönüşüm malzemelerini hayatın içerisine aktardık. Burası bir üretim haline geldi” dedi.
“Maliyeti 5 bini geçmedi”
Dönüşüm malzemeleriyle tasarruf etme yolunda avantajlı duruma düştüğünü kaydeden Bal, “Buradaki esnafın çoğu 40 bin liradan başlayarak, 100 bin maliyetle kafe oluşturuyorlardı. Buradaki kafe mantığı atölye için gereken malzemelerin alımı için bir finanse aracı gerekiyordu. Bunun içinde geri dönüşüm malzemeleriyle kafe tasarımı yaptık. Bunun bize maliyeti 5 bini geçmedi. Bu noktada hem avantajlı olduk, hem tasarruf elde ettik. Ekstradan biraz daha estetik yönü de oldu. Dokusu daha güzel, ahşap ve taş dokusu insanın doğasını da etkiliyor. Mutlu ediyor insanı” dedi.
Uzun süre Almanya’da kaldığını söyleyen Turgut Öztürk isimli vatandaş ise geri dönüşüm malzemesinden iş yerinin tasarlanmasına sevindiğini ve Van gibi bir yerde böyle bir kültür sokağı olmasının şaşkınlığını yaşadığını söyledi.(iha)