Van Büyükşehir Belediyesinde görevli iki dalgıç, Van Gölü’nün serin sularına dalış yaparak dip temizliği yaptı. Dalgıçların gölün dibinden çıkardıkları atıklar çevredekileri şaşkına çevirdi.
Van Gölü ekosisteminin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, gölde yüzey temizliğinin yanı sıra dip temizliği de yapıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı Van Gölü İyileştirme Müdürlüğü tarafından görevlendirilen profesyonel dalgıçlar, haftanın belirli günleri göle dalış yaparak dip kısmında biriken çöpleri topluyorlar. Günlük ortalama 500 kilogram çöp toplayan dalgıçlara en büyük yardımı ise deniz süpürgesi veriyor.
Gölün dibinde en fazla araç lastiği, ray parçaları, gemilerde kopan demir parçaları, ambalaj atıkları, pet ve cam şişe gibi atıklarla karşılaşan dalgıçlar, ağır olan çöpleri ise iple bağlayarak kıyıya çıkartıyor.
Tuşba ilçesinin İskele Mahallesi kıyıları, İpekyolu ilçesi sınırları içerisinde bulunan Van Kalesine yakın sahiller ile Edremit ilçesi kıyılarında dalış yapan dalgıçlar, çıkarttıkları çöp ve atıklarla gölün korunmasına ciddi katlı sağlıyor.
“Lütfen çöplerimizi göle atmayalım”
Zaman zaman insanın aklına gelmeyecek çok farklı atıklarla karşılaştıklarını anlatan dalgıçlar, Van Gölü'nün dibinde günde ortalama 500 kilogram çöp topladıklarını söyledi.
Dalgıç Ayhan Dışari, “Van Gölü’nden günlük ortalama 500 kilograma yakın çöp çıkarıyoruz. Çıkardığımız çöpler gölün ekosistemine zarar veren büyük çaplı atıklar oluyor genellikle. Ben buradan halkımıza Van Gölü’ne sahip çıkmalarını istiyorum. Van Gölü’nün temiz ve masmavi kalmasını istiyorsak, lütfen çöplerimizi göle atmayalım” dedi.
Dalgıçların dip temizliğinin yanında deniz süpürgesi de temizliğe devam ediyor. Deniz süpürgesi özellikle kıyı kesimlerinde sürekli dolaşarak suyun yüzeyinde bulunan poşet, su petleri gibi çöpleri topluyor.
Günde ortalama bir çöp kamyonu atık çıkartılıyor
Deniz süpürgesinin kaptanı Fikret Yayla, gölün yüzeyinde günde ortalama 400-450 kilogram çöp topladıklarını belirterek, “Bu da metreküp hesabına göre günde ortalama bir çöp kamyonu dolusu sıkıştırılmış atık demektir. Ayrıca dalgıçlar da gölün dip kısmındaki çöpleri topluyor. Bugün de araç lastiği, poşet, demir parçaları gibi atıklar çıkarttık. Van Gölü’nün temiz ve masmavi kalmasını istiyorsak, lütfen çöplerimizi göle atayalım” diye konuştu. (iha)